Poncz bezalkoholowy na przyjęcie w ogrodzie
Składniki:
świeże owoce (pomarańcze, limonka, grapefruit, maliny, kiwi)
200 ml syropu kiwi
100 ml syropu pomarańczowego
200 ml syropu mandarynkowo-miętowego
100 ml syropu truskawkowego
kostki lodu
5 l wody niegazowanej
Przygotowanie:
Dużą misę do ponczu wypełnić pokrojonymi w ćwiartki świeżymi owocami pomarańczy, limonki, grapefruita, malin, kiwi. Wlać 200 ml syropu Owocowa Spiżarnia Kiwi. Wlać 100 ml syropu Owocowa Spiżarnia Pomarańcza. Wlać 200 ml syropu Smaki Słońca Mandarynka z miętą. Wlać 100 ml syropu Owocowa Spiżarnia Truskawka. Wsypać kostki lodu. Dopełnić do 5 l wodą niegazowaną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zostawić do schłodzenia. Serwować z łyżki wazowej do kubeczków z lodem.
Naleśniki z kremem orzechowym i syropem żurawinowym
Składniki:
Domowa nutella:
100 g orzechów laskowych
1/4 szklanki syropu z agawy
2 czubate łyżki kakao
6-10 łyżek mleka
Przygotowanie:
Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Wyjąć i przełożyć do czystej kuchennej ściereczki, zawinąć i trzeć zawartością ściereczki przez kilka minut, w ten sposób orzechy pozbędą się skórek. Nie muszą być idealnie wyłuskane, ale im mniej skórek zostanie, tym słodszy i smaczniejszy będzie krem, skórki dodają mu gorzkiego smaku.
Wyłuskane orzechy umieścić w naczyniu blendera i blendować je na gładki pył przez ok. 3 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko miksować na najwyższych obrotach blendera.
Przełożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce.
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody mineralnej
2 jajka
4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę i sól (w wersji naleśników deserowych można też dodać łyżkę cukru), wlać mleko i wodę, wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Odstawić na 15 min. lub na czas przygotowania nadzienia. Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej), nakładając porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej. Rozprowadzać ciasto po powierzchni patelni i smażyć do czasu aż spód się lekko zrumieni. Przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Na koniec należy złożyć naleśniki z domową nutellą i polać syropem.
Tarta z waniliowym kremem i syropem o smaku coli
Składniki:
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
300 g masła
200 g wody
100 g cukru pudru
2 żółtka
Krem waniliowy:
8 żółtek
500 ml śmietany
laska wanilii
cukier do smaku
Syrop o smaku coli
Przygotowanie:
Zagnieść składniki, następnie rozwałkować i uformować babeczki, opiekać w 180 st. C, następnie wymieszać razem śmietankę, żółtka, cukier i wanilię. na kąpieli wodne podbijać do zgęstnienia. Wylać tartę masą i wymieszać z syropem. Zostawić do ostygnięcia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje