Słodkie kulki daktylowe
Składniki:
Dwie garści daktyli
Dwie garści migdałów( mogą być uprzednio namoczone w mleku ryżowym)
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Migdały i daktyle miksujemy na miałko. Łączymy je z kakao i ponownie miksujemy. Uzyskaną masę formujemy w małe kulki. Można je obtoczyć w wiórkach kokosowych, wtedy uzyskamy białą wersję słodkich, kakaowych kulek.
To doskonała alternatywa słodyczy. Poza tym dzieci lepią je własnymi rękami, więc bawią się przy tym świetnie.
Ciasteczka owsiane
Składniki:
Szklanka płatków owsianych
2 jajka
Rodzynki
Cynamon
Syrop z agawy lub melasa do posłodzenia
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane łączymy z jajkami, dodajemy rodzynki i cynamon. Dosładzamy. Wyrabiamy małe ciasteczka z otrzymanej masy, następnie pieczemy w piekarniku na papierze pergaminowym.
Polenta- zdrowe śniadanie dla dzieciaków
Składniki
Kasza kukurydziana- 0,5 kilograma
Suszone morele
Kurkuma
Cynamon
Melasa buraczana
2 jabłka
2 gruszki
Masło
Szklanka wody
Sól
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w wodzie, dosalamy do smaku. Musi być gęsta. Dodajemy drobno pokrojone jabłka i gruszki. Całość doprawiamy cynamonem i kurkumą. Podajemy z odrobiną masła.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN