Zapiekanka z makaronu kukurydzianego z łososiem i świeżymi ziołami
Składniki:
150 g makaronu penne kukurydzianego
2 garście liści świeżego szpinaku
100 ml słodkiej śmietanki (36%)
50 g żółtego sera (może być salami)
70 g sera gorgonzola
200 g wędzonego łososia
10 pomidorków koktajlowych
10 oliwek czarnych
Świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
Sól do smaku
Kilka liści świeżej bazylii
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka posiekanej kolendry
2 łyżki orzeszków piniowych podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Sery zetrzyj na tarce.
W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj sery i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą.
Na koniec dodaj wszystkie świeże zioła oraz szpinak.
Mieszaj aż szpinak straci swoją objętość.
Makaron ugotuj w ososlonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Następnie przecedź go i przepłucz zimną wodą.
Dodaj go do masy serowej wraz z wszystkimi przyprawami i wymieszaj.
Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i dodaj wędzonego łososia na wierzch oraz pomidorki i czarne oliwki pokrojone w plasterki.
Piekarnik nastaw na funkcję grilla na 200 stopni.
Zapiekaj danie w piekarniku około 15 minut.
Podawaj udekorowane orzeszkami pinii.
Zapiekanka z makaronem ryżowym, kurczakiem, selerem naciowym i zapiekana z jajkiem
Składniki:
100 g makaronu ryżowego
1 cebula pokrojona w piórka
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
300 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie paski
2 kłącza selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu ostrygowego
Sok z 1 limonki
1 łyżka syropu z agawy
200 g pieczarek pokrojonych w plastry
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
6 jajek
Szczypta soli
Szczypta świeżo mielonego pieprzu
Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Makaron namocz w gorącej wodzie przez minimum 15 minut.
Jeśli będzie twardy możesz podgotować go 5 minut.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
Podsmaż cebulę oraz czosnek.
Dodaj seler naciowy, pieczarki i podsmażaj aż będzie miękki.
Poczekaj aż warzywa odparują całą wodę.
W małej misce wymieszaj sok z limonki, syrop z agawy, sos sojowy i sos ostrygowy.
Zamarynuj kurczaka przez 15 minut a następnie obsmaż go z każdej strony na patelni razem z marynatą na dużym ogniu, tak by płyn odparował.
Wymieszaj warzywa z makaronem i kurczakiem.
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Dwa jajka rozbełtaj w misce.
Dodaj sól, pieprz oraz część szczypiorku.
Do naczynia żaroopornego przełóż makaron z kurczakiem i warzywami i zalej powstałą masą jajeczną.
Na wierzchu rozbij jeszcze 4 jajka na sposób "sadzone" i posyp je pozostałym szczypiorkiem.
Zapiekaj całość w piekarniku aż jajka się zetną.
Pod koniec możesz ustawić wyższą temperaturę i odkryć zapiekankę.
Warzywna zapiekanka z makaronem gryczanym i orzechami włoskimi
Składniki:
150 g makaronu gryczanego
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1/2 kalafiora
1/2 brokuła
2 marchewki
1 łyżka kaparów
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
Szczypta oregano
1 łyżeczka bazylii w przyprawie
Szczypta ziół prowansalskich
400 ml passaty pomidorowej
2 kule mozzarelli – 250 g
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Szczypta cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki w przyprawie
3 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki orzechów właoskich
Kilka liści świeżej pietruszki zielonej
Przygotowanie:
Makaron gryczany ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente a następnie zahartuj go zimną wodą.
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Marchewki pokrój na mniejsze kawałki i chwilę obgotuj by zmiękła.
Cebulę, czosnek i papryki pokrojone w słupki podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek z dodatkiem ziół prowansalskich i oregano.
Kalafior i brokuł pokrój na różyczki i zblanszuj w gorącej wodzie z dodatkiem soli.
Warzywa wymieszaj z makaronem i umieść w naczyniu żaroodpornym.
Passatę pomidorową wymieszaj z czerwoną papryką, solą, pieprzem, cukrem i bazylią w przyprawie.
Zalej nią warzywa.
Na wierzchu ułóż mozzarellę pokrojoną w cienkie plastry.
Dodaj kapary i całość posyp parmezanem.
Zapiekaj około 40 minut w piekarniku.
Podawaj udekorowane orzechami włoskimi z dodatkiem świeżej pietruszki zielonej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN