W codziennym zabieganiu często brakuje czasu, a także pomysłu na szybki i zdrowy posiłek. Wystarczy jednak zajrzeć do szafki kuchennej, wyciągnąć puszkę z fasolą oraz mąkę i to już są prawie wszystkie składniki na pyszne wegetariańskie kotlety!
Suwlaki to pochodzące z Grecji szaszłyki przygotowywane z różnych gatunków mięsa. Przepis na greckie souvlaki może uwzględniać wieprzowinę, wołowinę lub mięso drobiowe. Warto wspomnieć, że jest to danie z bardzo długą historią – było jedzone już w starożytności.
Sos rybny to azjatycka przyprawa o charakterystycznym aromacie. Wbrew pozorom ma bardzo szerokie zastosowanie. Dodaje się go do dań mięsnych, rybnych, sałatek i potraw smażonych w woku.
Suflet jest nieskomplikowanym wypiekiem na bazie jaj, który można podawać na śniadanie, kolację, jako przekąskę lub deser. W zależności od dodatków może stać się wytrawnym podwieczorkiem lub odrobiną słodkiej przyjemności w ciągu dnia. Sekret udanego sufletu tkwi w krótkim czasie mieszania składników i odpowiedniej temperaturze pieczenia.
Ciasteczka owsiane to fit alternatywa dla mniej zdrowych słodyczy. Są pyszne, lekkie i można podawać je na wiele sposobów, wykorzystując rozmaite dodatki. Przepis na ciasteczka owsiane jest prosty – poradzą z nim sobie nawet osoby bez doświadczenia w kuchni.
Przepis na koreczki imprezowe przydaje się przed każdym większym i mniejszym spotkaniem rodzinnym czy z przyjaciółmi. Koreczki na imprezę domową można wykonać z dowolnych składników dostępnych w domu: warzyw, owoców, sera, wędlin. Koreczki są kolorowe, pięknie prezentują się na stole i smakują gościom niezależnie od wieku. Koreczki na imprezę są pracochłonne, ale trud włożony w ich przygotowanie zawsze się opłaca.
Haluszki, czyli przecierane kluseczki, to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań kuchni słowackiej. Przygotowane z tartych ziemniaków, mąki, jajek oraz bryndzy i podane ze skwarkami stanowią ucztę dla zmysłów i podniebienia. To pyszne i łatwe danie, które bez problemu przygotujesz w domu. Podajemy prosty przepis na bryndzowe haluszki. Sprawdź, jak je zrobić!
Sałatka Cezar to pyszne danie, które może być przygotowane na wiele sposobów. Na początek warto poznać oryginalny przepis i jego historię, by dowiedzieć się, skąd wziął się pomysł na sałatkę Cezar.
Wino z dzikiej róży cieszy się w Polsce dużą popularnością. Ma charakterystyczny smak i właściwości. Przepis na wino różane uwzględnia świeże lub suszone owoce, bez znamion zepsucia.
Kiedy przychodzi sezon truskawkowy, taki koktajl to obowiązkowa propozycja w dziennym menu wielu osób. Trudno się temu dziwić. Shake truskawkowy jest niezwykle smaczny, doskonale gasi pragnienie podczas upalnych dni, a do tego jest skarbnicą wartościowych składników.
Kompot z rabarbaru świetnie smakuje z kostkami lodu podczas upalnego lata, zimą z kolei można podgrzewać go i pić na ciepło. Jego ugotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a mimo to ostateczny smak naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak zrobić kompot z rabarbaru i jabłek lub z dodatkiem truskawek.
Uniwersalność wyjątkowego dania, jakim jest leczo, zadziwi niejedną osobę. Można podawać je w wersji wegetariańskiej, z mięsem, z papryki, a nawet z dyni. Wybierz swój ulubiony smak leczo.
Zimna, domowa lemoniada to doskonały sposób na ochłodę w czasie upałów. Można przyrządzić ją również dla gości, a nawet podawać dzieciom. Dobrym pomysłem będzie także wzbogacenie jej o dodatki, np. pomarańczę lub listki mięty.
Wśród wielu przepisów na mrożone desery niewątpliwie królują domowe lody czekoladowe. Przygotowane z dobrej jakości czekolady, śmietany i jajek smakują doskonale! Dobra wiadomość dla tych, którzy nie posiadają specjalnej maszynki – do zrobienia tych lodów nie jest potrzebna!
Jajko w koszulce to smaczna i zdrowa potrawa, podawana zarówno na śniadanie, jak i do dań obiadowych jako dodatek. Choć jej przygotowanie wydaje się dość trudne, w rzeczywistości nie należy do skomplikowanych – wystarczy jedynie znać kilka podstawowych zasad. Jak zrobić jajko w koszulce i urozmaicić codzienny jadłospis?
Przygotowując wegański pasztet, trzeba zadbać przede wszystkim o dwie kwestie – odpowiednią ilość przypraw i konsystencję, dzięki której pasztet po upieczeniu będzie dało się kroić. Pasztet z ciecierzycy i kaszy jaglanej z dodatkiem pieczarek sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczywa lub część składowa obiadu. Doskonale smakuje z chrzanem!
Przepis na gołąbki to znana receptura, stanowiąca nieodłączny element kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Danie można przygotowywać na różne sposoby, bawiąc się przy tym formą i smakiem. Jak wykonać gołąbki według domowego przepisu?
Pain au chocolat to słynny francuski wypiek, na który składa się ciasto drożdżowe oraz czekolada. W południowo-zachodniej Francji, Kanadzie oraz Belgii określa się go mianem chocolatine.
Croquembouche to deser pochodzący z Francji. Tort ptysiowy, bo tak potocznie nazywa się ten przysmak, zachwyca nie tylko smakiem, lecz przede wszystkim swoim wyglądem – ma kształt piramidy wykonanej z profiterolek wypełnionych kremem. Całość oplata delikatna karmelowa sieć.
Wyjątkowa wołowina Kobe to mięso pochodzące od japońskich krów z gatunku Wagyu. To mięso cenione na całym świecie, ekskluzywne i wyjątkowo drogie. W 2006 roku japoński rząd zastrzegł nazwę Kobe Beef dla mięsa pochodzącego jedynie od zwierząt, które urodziły się i są hodowane w Japonii. Wołowina Kobe jest źródłem kwasów Omega 3 i polecana osobom na diecie niskotłuszczowej.
Kergulena to niewielka ryba występująca w Oceanie Atlantyckim, w okolicach Antarktydy. Smakosze na całym świecie doceniają ją za białe, soczyste i wyjątkowo smaczne mięso. Jej zaletą jest również łatwość przygotowania oraz niemalże zupełny brak ości.
Mateusz Zielonka w kuchni Dzień Dobry Wakacje postanowił przygotować dania ze słonecznikiem w roli głównej: odwary, masło słonecznikowe i chipsy z bulwy słonecznika. Dlaczego warto jeść słonecznik? Jakie wartości odżywcze ma słonecznik?
Brokuły, pomidory, brukselka czy szpinak? Które z warzyw jest najzdrowsze? Okazuje się, że żadne z powyższych. Od kilku lat miano najzdrowszego warzywa świata należy wciąż do rukwi wodnej. Rukiew oczyszcza krew, wspomaga trawienie, reguluje pracę wątroby, zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
Chłodnik to zupa serwowana na zimno. Stanowi doskonały pomysł na obiad w trakcie upalnego lata – nie tylko orzeźwia, ale również odznacza się wyjątkowym smakiem. Najpopularniejszy jest przepis na chłodnik z botwiny. Warto jednak poznać także inne receptury, które pozwolą na przyrządzenie wyjątkowo pożywnych i ożywczych dań.
Shish kebab możemy przygotować w bardzo wielu wersjach. Chociaż zwykle jest to danie grillowane, obecnie może być również przygotowywane na patelni lub w piekarniku. Zobacz nasze propozycje przygotowania i przyprawy, których warto użyć!
Raita to pyszny dip rodem z Indii. Co ciekawe, stanowi nie tylko świetny dodatek do dań głównych, ale może być również podawany jako samodzielna potrawa. Warto przygotować go zwłaszcza latem, ponieważ doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Jak samodzielnie zrobić prosty i szybki sos raita?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował tradycyjne potrawy, ale w bezmięsnym wydaniu. Co powiecie na wegetariańską grochówkę, tatar z suszonych pomidorów, burgera z burakiem oraz guacamole?
Kuchnia polska to nie tylko pierogi, barszcz i ogórki kiszone, ale też wiele innych, mniej znanych potraw. Polska kuchnia to swego rodzaju miszmasz wielu kultur. Poznaj przepisy na tradycyjne polskie dania.
Kuchnia hiszpańska to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni na świecie. Jest nie tylko bardzo smaczna i kolorowa, ale proponuje przede wszystkim wiele zdrowych, zróżnicowanych potraw.