Pierogi znają i lubią prawie wszyscy. Możemy podawać je na słodko i ostro. Nie wszyscy jednak wiedzą, że farsz do pierogów możemy przyrządzić także z kaszy gryczanej i sera: żółtego, białego czy feta. W takiej postaci często nazywane są pierogami wiejskimi.
Ser kozi jest bogaty w wartości odżywcze, a jego smak jest doceniany przez smakoszy sera i nie tylko – istnieje wiele gatunków tego sera różniących się smakiem i poziomem dojrzałości. Nadaje się więc doskonale jako baza do wielu sałatek. Jest stosunkowo niskokaloryczny, a jego niewielka zawartość laktozy i uczulającej kazeiny powoduje, że jest dobrą alternatywą dla produktów krowich, które są trudno przyswajalne dla wielu z nas i powodują u niektórych alergie.
Polędwiczka wieprzowa jest bardzo zdrowym, niskokalorycznym mięsem, które zawiera mało tłuszczu, a dużo białka. To białe mięso zaleca się w szczególności sportowcom oraz osobom dbającym o linię. Najzdrowsza będzie pieczona, jednak aby nie była sucha, warto na samym początku trochę ją podsmażyć. Poznaj przepisy na polędwiczki z suszonymi pomidorami i mozzarellą oraz polędwiczki w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i szpinakiem.
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to klasyk wśród sałatek, jednak może być ona przyrządzona na milion sposobów. Poniżej znajdziesz zarówno przepisy łatwe i błyskawiczne, jak i takie, które wymagają odrobinę więcej czasu. Jedno jest pewne - wszystkie będą bardzo smaczne!
Filet z kurczaka ze szpinakiem to klasyk wśród obiadowych dań, można z nim eksperymentować na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz przepisy na szybkie, łatwe do przyrządzenia potrawy, które powinny zadowolić i nasycić wszystkich domowników, nawet tych nastawionych negatywnie do szpinaku.
Przyrządzając tartę, możemy wykorzystać liczne przepisy na danie na słodko, ale także przygotować tartę z warzywami, mięsem, na ostro i słono. Który przepis wybierzemy, zależy od naszych smakowych preferencji. Warto próbować różnych wersji tarty.
Obiad nie zawsze musi oznaczać zupę lub mięso. Czasem warto eksperymentować i szukać nowych pomysłów, jak zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami. Do jej przygotowania nie potrzebujemy wyszukanych składników, a możemy użyć tego, co akurat mamy w domu.
Dowiedz się, jak łatwo przyrządzić pyszne danie na obiad. Poniżej znajdziesz 3 przepisy na makaronową zapiekankę z szynką: z groszkiem, z pieczarkami oraz z brokułami.
Prezentujemy sprawdzony przepis na czekoladowy biszkopt. Sprawdź, jak go wykonać krok po kroku.
Ciastem, które kojarzy się z lekkością i puszystością jest klasyczny biszkopt z truskawkami. Przepis, który prezentujemy, to gwarancja wilgotnego i pysznego wypieku. Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną to również doskonała przekąska dla dzieci. Lubisz takie desery? Sprawdź, jak upiec oraz nasączyć biszkopt z truskawkami i kremem śmietanowym z galaretką.
Lubisz orientalne dania? Poznaj pierożki Hacao, czyli orientalne pierogi. Bez problemu przygotujesz je własnoręcznie w domu. Przedstawiamy przepisy, które pomogą Ci w stworzeniu tego wyjątkowego dania.
Pierniki toruńskie słyną z pysznego smaku i miękkiego ciasta. Jeśli chcesz zrobić ciasteczka piernikowe, skorzystaj z przepisu i ciesz się ze smacznych pierników podczas świąt Bożego Narodzenia.
Potrawka chińska to bardzo proste i smaczne danie. Sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Danie z kurczakiem i ryżem przygotujesz błyskawicznie. Nie potrzebujesz też wielu składników.
Risotto z brokułami to łatwe, tanie i szybkie do wykonania danie. Do jego przygotowania niezbędna jest odpowiednia odmiana ryżu, np. arborio, carnaroli, originario lub vialone nano. Risotto przygotowane na bulionie warzywnym będzie odpowiednie dla wegetarian.
Pierniki z miodem to doskonałe ciasteczka, które smakują szczególnie podczas jesieni lub zimy. Różnią się od tradycyjnych pierników tym, że można je jeść właściwie od razu po upieczeniu.
Ryż po kantońsku pochodzi z Chin. Jest popularny w prowincji Guangdong i w Hongkongu. Ryż smażony po kantońsku jest smaczny i prosty do przygotowania. Przepis na to danie jest dostępny w Internecie i książkach kucharskich.
Ryż z groszkiem to prosty sposób na ciekawy dodatek do dania obiadowego. Może stanowić alternatywę dla ziemniaków lub kaszy. Ryż z groszkiem konserwowym można urozmaicić między innymi dodając przyprawy takie jak sól czy curry.
Sernik cytrynowy to pyszny deser, który można przygotować na kilka sposób (na zimno, z piekarnika, gotowany). Sernik na zimno to propozycja dla wszystkich, którzy nie dysponują dobrej jakości piekarnikiem. Sernik cytrynowy przygotowuje się na spodzie z biszkoptów, ciasta kruchego lub z herbatników.
Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej wywodzący się z Genui, stolicy regionu Liguria. Nazwa “pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza: zgnieść, zmiażdżyć. Pesto alla genovese, czyli najbardziej popularne, to prosta mieszanka oliwy, siekanego czosnku, orzeszków piniowych, soli, liści bazylii i sera Parmigiano-Reggiano. Pesto czerwone (pesto rosso) wykorzystuje dodatkowo smak suszonych pomidorów i pieczonej papryki, nadając naszym daniom żywych kolorów.
Tarta z kurczakiem i szpinakiem sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i typowy lunch. Można podawać ją samą, a także w towarzystwie lekkiej sałatki. Szpinak i kurczak zapewniają cenne wartości odżywcze. Nic dziwnego, że tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem tak często pojawia się na naszych stołach.
Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami to kilka składników, proste wykonanie i świetny smak. To także dobry sposób na to, aby do jedzenia kurczaka i warzyw zachęcić dzieci. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami jest hitem w niejednym polskim domu.
Włoskie desery smakują równie dobrze, jak pizza w Wenecji czy słynne makarony z Bolonii. Są słodkie, kaloryczne i do tego wyglądają obłędnie. Desery włoskie – panna cotta, tiramisu, crème brûlée – wymagają określonego poziomu opanowania sztuki cukierniczej. To wymagające desery, ale dla tych smaków warto spędzić trochę czasu w kuchni.
Choć żółciak siarkowy w Polsce jest zaliczany do grzybów pospolitych, z pewnością zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na oryginalny smak, ale także przez swoje właściwości lecznicze. Wykorzystanie żółciaka siarkowego w kuchni pozwala na przyrządzenie aromatycznych i sycących potraw, które nie są czasochłonne i nie wymagają dużej ilości składników. Co można przygotować z żółciaka siarkowego? Sprawdź najlepsze przepisy na dania z jego wykorzystaniem.
Makaron tagliatelle to prosty produkt, który może być bazą dla wielu pysznych dań. Makaron ten pochodzi z regionu Emilia-Romagna we Włoszech, słynącego z doskonałej kuchni. Makaron tagliatelle można podawać na różne sposoby i łączyć z wieloma składnikami, dlatego jest to danie lubiane nie tylko we Włoszech, ale także w innych krajach świata.
Zapiekanki warzywne mają swoją długą historię w kuchni śródziemnomorskiej. Jedną z najpopularniejszych jest grecka musaka. Jej oryginalny przepis zawiera przyprawy, mięso, oliwę, bakłażana i inne warzywa. Całość polana jest grubą warstwą sosu beszamelowego i zapieczona.
Musaka to tradycyjne danie z Grecji, czyli zapiekanka z bakłażanami, pomidorami, mięsem mielonym oraz sosem beszamelowym i tartym serem. Zapiekanka składa się z kilku warstw i doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Hummus wywodzi się z Egiptu. Jest to pasta zrobiona z nasion ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty sezamowej), przypraw i czosnku. Występuje w kuchniach na Bliskim Wschodzie i w rejonach Kaukazu. Można przyrządzać go na różne sposoby, np. hummus z suszonymi pomidorami. Jest to doskonała przekąska – można ją jeść z pitą, pieczywem chrupkim lub waflami ryżowymi.
Tortilla po meksykańsku z kurczakiem z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni rodem z Meksyku. Przepis na tortillę nie jest skomplikowany, więc ze zrobieniem tego smacznego dania poradzi sobie każdy.
Tortilla z kurczakiem to wspaniałe, uniwersalne danie, które polubi każdy. Nieważne, czy poszukujesz dania na obiad czy przekąski do pracy, domowa tortilla z kurczakiem sprawdzi się w każdej sytuacji!
Tradycyjna tortilla meksykańska charakteryzuje się pikantnym farszem z warzywami i mielonym mięsem. Jednak możemy nieco poeksperymentować i przygotować tortillę inaczej, podając ją z delikatnym serkiem i różnymi dodatkami. Tortilla zawijana z serkiem – przepisy.