Potrawka chińska to bardzo proste i smaczne danie. Sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Danie z kurczakiem i ryżem przygotujesz błyskawicznie. Nie potrzebujesz też wielu składników.
Risotto z brokułami to łatwe, tanie i szybkie do wykonania danie. Do jego przygotowania niezbędna jest odpowiednia odmiana ryżu, np. arborio, carnaroli, originario lub vialone nano. Risotto przygotowane na bulionie warzywnym będzie odpowiednie dla wegetarian.
Pierniki z miodem to doskonałe ciasteczka, które smakują szczególnie podczas jesieni lub zimy. Różnią się od tradycyjnych pierników tym, że można je jeść właściwie od razu po upieczeniu.
Ryż po kantońsku pochodzi z Chin. Jest popularny w prowincji Guangdong i w Hongkongu. Ryż smażony po kantońsku jest smaczny i prosty do przygotowania. Przepis na to danie jest dostępny w Internecie i książkach kucharskich.
Ryż z groszkiem to prosty sposób na ciekawy dodatek do dania obiadowego. Może stanowić alternatywę dla ziemniaków lub kaszy. Ryż z groszkiem konserwowym można urozmaicić między innymi dodając przyprawy takie jak sól czy curry.
Sernik cytrynowy to pyszny deser, który można przygotować na kilka sposób (na zimno, z piekarnika, gotowany). Sernik na zimno to propozycja dla wszystkich, którzy nie dysponują dobrej jakości piekarnikiem. Sernik cytrynowy przygotowuje się na spodzie z biszkoptów, ciasta kruchego lub z herbatników.
Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej wywodzący się z Genui, stolicy regionu Liguria. Nazwa “pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza: zgnieść, zmiażdżyć. Pesto alla genovese, czyli najbardziej popularne, to prosta mieszanka oliwy, siekanego czosnku, orzeszków piniowych, soli, liści bazylii i sera Parmigiano-Reggiano. Pesto czerwone (pesto rosso) wykorzystuje dodatkowo smak suszonych pomidorów i pieczonej papryki, nadając naszym daniom żywych kolorów.
Tarta z kurczakiem i szpinakiem sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i typowy lunch. Można podawać ją samą, a także w towarzystwie lekkiej sałatki. Szpinak i kurczak zapewniają cenne wartości odżywcze. Nic dziwnego, że tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem tak często pojawia się na naszych stołach.
Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami to kilka składników, proste wykonanie i świetny smak. To także dobry sposób na to, aby do jedzenia kurczaka i warzyw zachęcić dzieci. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami jest hitem w niejednym polskim domu.
Włoskie desery smakują równie dobrze, jak pizza w Wenecji czy słynne makarony z Bolonii. Są słodkie, kaloryczne i do tego wyglądają obłędnie. Desery włoskie – panna cotta, tiramisu, crème brûlée – wymagają określonego poziomu opanowania sztuki cukierniczej. To wymagające desery, ale dla tych smaków warto spędzić trochę czasu w kuchni.
Choć żółciak siarkowy w Polsce jest zaliczany do grzybów pospolitych, z pewnością zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na oryginalny smak, ale także przez swoje właściwości lecznicze. Wykorzystanie żółciaka siarkowego w kuchni pozwala na przyrządzenie aromatycznych i sycących potraw, które nie są czasochłonne i nie wymagają dużej ilości składników. Co można przygotować z żółciaka siarkowego? Sprawdź najlepsze przepisy na dania z jego wykorzystaniem.
Makaron tagliatelle to prosty produkt, który może być bazą dla wielu pysznych dań. Makaron ten pochodzi z regionu Emilia-Romagna we Włoszech, słynącego z doskonałej kuchni. Makaron tagliatelle można podawać na różne sposoby i łączyć z wieloma składnikami, dlatego jest to danie lubiane nie tylko we Włoszech, ale także w innych krajach świata.
Zapiekanki warzywne mają swoją długą historię w kuchni śródziemnomorskiej. Jedną z najpopularniejszych jest grecka musaka. Jej oryginalny przepis zawiera przyprawy, mięso, oliwę, bakłażana i inne warzywa. Całość polana jest grubą warstwą sosu beszamelowego i zapieczona.
Musaka to tradycyjne danie z Grecji, czyli zapiekanka z bakłażanami, pomidorami, mięsem mielonym oraz sosem beszamelowym i tartym serem. Zapiekanka składa się z kilku warstw i doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Hummus wywodzi się z Egiptu. Jest to pasta zrobiona z nasion ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty sezamowej), przypraw i czosnku. Występuje w kuchniach na Bliskim Wschodzie i w rejonach Kaukazu. Można przyrządzać go na różne sposoby, np. hummus z suszonymi pomidorami. Jest to doskonała przekąska – można ją jeść z pitą, pieczywem chrupkim lub waflami ryżowymi.
Tortilla po meksykańsku z kurczakiem z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni rodem z Meksyku. Przepis na tortillę nie jest skomplikowany, więc ze zrobieniem tego smacznego dania poradzi sobie każdy.
Tortilla z kurczakiem to wspaniałe, uniwersalne danie, które polubi każdy. Nieważne, czy poszukujesz dania na obiad czy przekąski do pracy, domowa tortilla z kurczakiem sprawdzi się w każdej sytuacji!
Tradycyjna tortilla meksykańska charakteryzuje się pikantnym farszem z warzywami i mielonym mięsem. Jednak możemy nieco poeksperymentować i przygotować tortillę inaczej, podając ją z delikatnym serkiem i różnymi dodatkami. Tortilla zawijana z serkiem – przepisy.
Przekąski z tortilli z szynką to doskonały pomysł na szybkie, smaczne danie na domowe imprezy. Tortilla z szynką i serem – przepisy
Tortillę można przygotować na tysiące sposobów. Pszenny placek świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Przepis na tortille z warzywami.
Kuchnia niemiecka kojarzy nam się z kiełbasą, mięsiwami, ziemniakami i kuflami pełnymi piwa. Jednym z dań, które możemy podać bez obaw w Polsce na obiad lub kolację, są ziemniaki po niemiecku, czyli klasyczna i prosta sałatka.
Tortilla, placek rodem z Meksyku, smakuje świetnie z różnymi składnikami, na przykład z tuńczykiem. Jak zrobić smaczne placki pszenne z tuńczykiem? Przepis na tortillę z tuńczykiem
Ziemniaki po cabańsku to duma chrzanowskiej kuchni. Potrawa ta jest przygotowywana w Chrzanowie i okolicach od wieków. Jak przygotować smaczne ziemniaki po cabańsku?
Ziemniaki po szwedzku to niezwykle proste, a zarazem efektowne danie, które może być doskonałą propozycją obiadową lub przystawką na przyjęciu. Do tej potrawy można dopasować wiele rodzajów mięs oraz sałatek.
Nie wiesz, jak zrobić dobre cannelloni, a marzy Ci się cannelloni z mięsem mielonym? Zastanawiasz się, jak przygotować sos do cannelloni i jak nadziewać cannelloni? Poznaj przepis na pyszne cannelloni, którym zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych! Najczęściej spotykane są: cannelloni z mięsem mielonym oraz cannelloni ze szpinakiem i ricottą. Należy pamiętać, że równie istotny, jak farsz do cannelloni, jest sos do cannelloni.
Pieróg calzone przygotowuje się z tego samego ciasta co pizzę. Można go nafaszerować wieloma składnikami, w zależności od upodobań. Calzone to danie mające swój rodowód we Włoszech, jednak obecnie serwowane jest także w polskich restauracjach.
Cantuccini nazywane są inaczej Biscotti di Prato, ponieważ pochodzą z włoskiej miejscowości Prato leżącej w Toskanii. Głównym składnikiem ciastek cantuccini są grubo siekane migdały, zwykle dodaje się do nich aromatu cytrynowego lub pomarańczowego. Ciasteczka te są kwintesencją toskańskiej kuchni i podaje się je na różne okazje.
Carpaccio to danie, które serwowane jest zwykle jako przystawka. Autorem potrawy jest Giuseppe Cipriani. W 1950 roku przygotował carpaccio po raz pierwszy dla swojej znajomej, która nie mogła spożywać gotowanego ani smażonego mięsa. Cipriani zdecydował się na przyrządzenie potrawy surowej, z dodatkiem majonezu. To proste rozwiązanie zaowocowało stworzeniem potrawy, która dziś cieszy podniebienia nie tylko Włochów.
Jajecznica z pomidorami to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych na śniadanie. Jajecznica z pomidorami i kiełbasą, z pomidorami i pieczarkami czy z pomidorami i szczypiorkiem to tylko kilka z wielu propozycji przygotowania tego dania. Przekonaj się, że przyrządzona według naszego przepisu jajecznica z pomidorami to najlepsza jajecznica, jaką kiedykolwiek jadłeś!
Zupa harira to przepis kuchni arabskiej, a dokładniej berberyjskiej, z obszaru marokańskiego. Rozgrzewająca, sycąca, gęsta i treściwa - taka właśnie jest harira! Jej zadaniem jest przywrócenie sił po ramadanie. Przepis na zupę wykorzystać możemy jednak także w kuchni europejskiej i przyrządzić wspaniałe danie dla rodziny lub przyjaciół!