Zobacz też:
Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia! >>>
Dynia – uprawa. Który rodzaj tego warzywa wybrać i jak uprawiać dynie? >>>
Makaron z dynią - poznaj 5 prostych przepisów >>>
Dyniowy pęczak
Składniki:
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- oliwa z oliwek
- 200 g kaszy pęczak
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 500-700 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
- Pure z dyni
- 200 g dyni Hokkaido
- sól i pieprz
- 3 łyżki masła
- 100 ml śmietany 30%
- sok z cytryny
- świeży tymianek
- 250 g małych pieczarek
Sposób przygotowania:
Pęczak:
Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Podlać winem, poczekać aż odparuje. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować całość na wolnym ogniu podlewając bulionem aż kasza będzie miękka.
Pure:
W tym czasie dokładnie umyć dynię i razem ze skórką pokroić w drobną kostkę i w rondelku poddusić na maśle, następnie zalać odrobiną wody i dusić aż będzie miękka. Dodać śmietanę i zmiksować.
Pod koniec gotowania kaszy dodajemy pure z dyni. Jeśli potrzeba, podlać bulionem żeby potrawa miała konsystencję bardzo gęstej zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny i listkami tymianku.
Pieczarki przesmażyć w całości na oliwie z masłem. Podać z kaszą.
Frytersy z dyni Składniki:
- olej do smażenia
- 200 g dyni np. Muscat de prowance
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 50 g tartego sera dojrzewającego
- 1 łyżka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- duża szczypta pieprzu
- ostry sos chilli
Sposób przygotowania:
Podawać z ostrym sosem chilli.
Faszerowana dynia piżmowa Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- Farsz:
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 strąk papryki chilli
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki chilli
- 1 słoik czerwonej fasoli
- ½ pęczka natki zielonej pietruszki
- 200 g kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Z dyni wydrążyć gniazdo nasienne oraz trochę miąższu z podłużnej cześć dyni. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Po 20 sprawdzić widelcem czy jest miękka.
W tym czasie przygotować farsz.
Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę papryki. Smażyć przez chwilę. Dodać przyprawy i przesmażyć wszystko razem. Podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem ok 5 minut. Dodać odsączoną fasolę i pokrojony na mniejsze kawałki miąższ z dyni. Dusić wszystko na małym ogniu około 10 minut. Zalać całość przecierem pomidorowym i dusić kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Farsz nałożyć do wgłębień w dyni. Na górę nałożyć kilka kleksów śmietany. Wstawić ponownie do zapiekania na 10 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN