Kaszotto buraczkowe z kozim serem i dressingiem orzechowym
Składniki:
1 opakowanie Winiary Kaszotto Buraczkowe
900 ml wody
20 g masła
1 mała roladka koziego sera
100 g orzechów włoskich
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wlej do garnka 900 ml zimnej wody, dodaj kaszę z Winiary Kaszotto Buraczkowe i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min, od czasu do czasu mieszając.
W między czasie przygotuj dodatki. Orzechy włoskie posiekaj drobno nożem albo wrzuć je do malaksera na kilka sekund. Wymieszaj posiekane orzechy z posiekaną natką pietruszki, dodając skórkę startą z połowy cytryny i posiekany ząbek czosnku. Wymieszaj całość z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Roladkę koziego sera pokrój na plasterki 1,5 cm grubości. Jeśli masz palnik do kremu brulee opal lekko plasterki koziego sera. Możesz również delikatnie je prażyć na patelni po obu stronach lub w piekarniku w 180 st. przez 1-2 min (opcja grill).
Wróć do garnka z kaszą - dodaj zawartość drugiej saszetki Winiary Kaszotto Buraczkowe z sosem, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min, od czasu do czasu mieszając.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj 20 g masła, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 5 min.
Po tym czasie serwuj porcję kaszotto w miseczkach. Na porcji kaszotto ułóż plasterki sera koziego i dodaj dressing orzechowy.
Bon appetit!
Kaszotto cukiniowe z pieczoną dynią, fetą i orzeszkami pinii
Składniki:
1 opakowanie Winiary Kaszotto Cukinia i Szpinak
700 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
1/2 opakowanie sera feta
4 łyżki orzeszków pinii
50 g masła
garść liści szałwii
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię obierz ze skóry. Przekrój na pół i wydrąż pestki. Pokrój na mniejsze kawałki ok. 2-3 cm grubości.
Przełóż je na blachę do piekarnika. Polej łyżką oliwy lub oleju i dopraw solą. Piecz dynię, aż będzie miękka, około 30 min w 180 st.
W międzyczasie pokrusz ser feta. Na suchej i rozgrzanej patelni upraż orzeszki pinii na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odstaw.
Na tę samą patelnię wrzuć 50 g masła i zrób masło palone. Smaż na wolnym ogniu, aż masło nabierze brązowego koloru i odda przyjemny orzechowy zapach (nie można masła przypalić!). Pod koniec wrzuć kilka listków szałwii i wyciągnij je jak tylko będą chrupkie. Odsącz listki na ręczniku papierowym.
W garnku wymieszaj zawartość obu saszetek Winiary Kaszotto Cukinia i Szpinak i dolej 700 ml zimnej wody. Wymieszaj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij garnek z ognia, dodaj palone masło, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 5 min.
Serwuj porcje kaszotto na talerzach z kawałkami pieczonej dyni, posypane fetą, orzeszkami i udekorowane chipsami z szałwii.
Bon appetit!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN