Pieróg calzone przygotowuje się z tego samego ciasta co pizzę. Można go nafaszerować wieloma składnikami, w zależności od upodobań. Calzone to danie mające swój rodowód we Włoszech, jednak obecnie serwowane jest także w polskich restauracjach.
Cantuccini nazywane są inaczej Biscotti di Prato, ponieważ pochodzą z włoskiej miejscowości Prato leżącej w Toskanii. Głównym składnikiem ciastek cantuccini są grubo siekane migdały, zwykle dodaje się do nich aromatu cytrynowego lub pomarańczowego. Ciasteczka te są kwintesencją toskańskiej kuchni i podaje się je na różne okazje.
Carpaccio to danie, które serwowane jest zwykle jako przystawka. Autorem potrawy jest Giuseppe Cipriani. W 1950 roku przygotował carpaccio po raz pierwszy dla swojej znajomej, która nie mogła spożywać gotowanego ani smażonego mięsa. Cipriani zdecydował się na przyrządzenie potrawy surowej, z dodatkiem majonezu. To proste rozwiązanie zaowocowało stworzeniem potrawy, która dziś cieszy podniebienia nie tylko Włochów.
Jajecznica z pomidorami to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych na śniadanie. Jajecznica z pomidorami i kiełbasą, z pomidorami i pieczarkami czy z pomidorami i szczypiorkiem to tylko kilka z wielu propozycji przygotowania tego dania. Przekonaj się, że przyrządzona według naszego przepisu jajecznica z pomidorami to najlepsza jajecznica, jaką kiedykolwiek jadłeś!
Zupa harira to przepis kuchni arabskiej, a dokładniej berberyjskiej, z obszaru marokańskiego. Rozgrzewająca, sycąca, gęsta i treściwa - taka właśnie jest harira! Jej zadaniem jest przywrócenie sił po ramadanie. Przepis na zupę wykorzystać możemy jednak także w kuchni europejskiej i przyrządzić wspaniałe danie dla rodziny lub przyjaciół!
Kiełbasa chorizo to tak naprawdę cała grupa różnego rodzaju kiełbas wyrabianych w Hiszpanii. Posiada również wiele odmian latynoamerykańskich, które są popularne w Ameryce Południowej i USA. Produkcja tego hiszpańskiego, tradycyjnego wyrobu została zapoczątkowana w XVI wieku, kiedy do Hiszpanii zaczęły docierać różnego rodzaju papryki. Ich zmielenie, wysuszenie i wymieszanie z wieprzowiną dało kiełbasę chorizo.
Jeśli zastanawiasz się, czy trudno zrobić makaron domowy lub szukasz sposobu, jak przyrządzić makaron domowy bez jajek, ten artykuł jest dla Ciebie! Poznaj nasze przepisy na smaczne makarony domowe.
Każdy, kto choć raz odwiedził czeską Pragę lub słowacką Bratysławę, miał okazję posmakować knedlików. Są one niezwykle popularne w tym regionie. W tych krajach są równie popularne co w Polsce nasz schabowy z ziemniakami i kapustą. Czeskie knedliki można spotkać też w Polsce w ofercie wielu restauracji, szczególnie na terenach przygranicznych. Ich zaletą jest to, że można je serwować na wiele sposobów. Knedliki z gulaszem, na parze, z sosem – możliwości jest wiele.
Jeśli zastanawiasz się, czy warto zamienić zwykły makaron na makaron pełnoziarnisty, i chcesz wiedzieć, czy jest on wskazany na diecie, koniecznie przeczytaj nasz artykuł!
Chciałbyś przygotować makaron penne z sosem pomidorowym, ale nie wiesz jakich produktów użyć i od czego zacząć? Poznaj proste i smaczne przepisy na makaron penne z sosem czy makaron penne z brokułem i kurczakiem.
Makaron to potrawa, która komponuje się z wieloma różnymi składnikami i sosami. Zwykle, gdy nie mamy pomysłu na obiad, to decydujemy się właśnie na makaron. Wiele odmian włoskiej pasty sprawia, że nigdy się ona nie nudzi, a niesamowite kompozycje smakowe, które można stworzyć, są doskonałym pomysłem na obiad.
Makaron z sosem pomidorowym to popularne, znane na całym świecie danie. Sekretem stworzenia doskonałej potrawy jest domowy sos pomidorowy oraz własnoręcznie przygotowany makaron. Tak przyrządzone danie wystarczy uzupełnić mięsnymi lub wegetariańskimi dodatkami.
Makaron z tuńczykiem to pyszny i szybki przepis na obiad. Każdy, kto ma w domu paczkę makaronu i puszkę tuńczyka z puszki, może w łatwy sposób skomponować te dwa składniki i przygotować przepyszne danie obiadowe. Prostota składników i klasyczne połączenia to sposób na doskonałą potrawę.
Szparagi to nie tylko smaczne, lecz także niezwykle zdrowe warzywo. A najlepiej smakuje właśnie z makaronem! Chcesz spróbować takiego połączenia, ale nie wiesz, jak przygotować makaron ze szparagami? Wypróbuj nasze przepisy!
Przygotowanie makaronu ze szpinakiem i fetą nie zajmuje wiele czasu, za to rezultat jest znakomity. Szczególnie, gdy urozmaicimy swoje danie np. przygotowując makaron ze szpinakiem i fetą i kurczakiem, suszonymi pomidorami lub jajkiem. Potrawa doskonale smakuje także zapiekana, np. posypana na wierzchu tartym serem.
Minestrone to zupa włoska, najczęściej gotowana z cukinią, fasolką szparagową, marchewką i zielonym groszkiem czy szpinakiem. Nazwa zupy pochodzi od włoskiego słowa minestra, czyli zupa. Podawana jest na wiele sposobów – z makaronem, ryżem, grzankami.
Ser mozzarella stanowi często składnik sałatek czy pizzy. Pochodzi z południowego regionu Włoch, a produkuje się go z mleka bawolego lub krowiego. Ser słynie z dużej rozciągliwości po roztopieniu.
Naleśniki ze szpinakiem to proste, ale wytrawne danie. Sycące, pożywne, idealne na obiad, kolację, lunch lub spotkanie ze znajomymi. Szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane. Naleśniki ze szpinakiem można przygotować z różnymi dodatkami.
Ogórki po meksykańsku z papryką to przepis dla miłośników ostrych smaków. Proste do przygotowania, doskonałe na zimowe wieczory. Są smaczną i niebanalną alternatywą dla popularnych ogórków kiszonych i korniszonów.
Paella to tradycyjne hiszpańskie danie pochodzące z Walencji. Głównym składnikiem potrawy jest ryż gotowany z dodatkiem szafranu. Danie występuje w różnych odmianach, z owocami morza, mięsem drobiowym i warzywami. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym została przygotowana.
Ossobuco to tradycyjna włoska potrawa, najczęściej przyrządzana z mięsa cielęcego pokrojonego w plastry. Mięso obsmaża się na maśle, a następnie dusi w białym winie z pomidorami, czosnkiem i cebulą. W Mediolanie potrawę podaje się z sosem i ryżem z dodatkiem szafranu.
Makaron penne to skośnie ścięte rurki, które stanowią bazę wielu ciekawych i smacznych posiłków. Na bazie makaronu penne możemy przygotować sałatki, zapiekanki oraz dania obiadowe. Makaron penne podajemy z kurczakiem, warzywami, kurkami, sosami.
Choć oryginalny przepis na pesto nakazuje użycia liści bazylii, równie dobrze możemy go przygotować z natki pietruszki. Wystarczy trochę zieleniny, migdały, cytryna, oliwa i kilka chwil, a pyszny sos pesto z pietruszki będzie gotowy.
Pesto to bardzo popularny sos, który w wersji oryginalnej sporządzany jest na bazie bazylii, orzeszków pinii, oliwy i sera typu parmezan. Jednak coraz większą popularnością cieszy się pesto z rukoli. Zamiast orzechów piniowych możemy użyć włoskich lub nerkowców. Pesto możemy sporządzić, rezygnując z sera.
Sałatka z buraków i rukoli to bomba witaminowa w najczystszej postaci. Zarówno rukola, jak i buraki to warzywa o wielu właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Są polecane osobom na diecie, a sałatka z buraków i rukoli jest jednym z częściej pojawiających się w diecie dań. Z tradycyjną bezsmakowością dietetycznych dań nie ma ona nic wspólnego.
Schab z pieczarkami i serem może się wydawać daniem równie prostym co tradycyjne kotlety schabowe. W końcu stanowi ich nieco bardziej skomplikowaną wersję. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych schabowych, schab z serem i pieczarkami należy przygotowywać uważnie i zwracając uwagę na szczegóły. Inaczej ryzykujemy, że będzie suchy i niezbyt apetyczny.
Sałatka z tortellini z serem to wariacja na temat włoskiej kuchni, stamtąd bowiem przywędrowały do nas urocze pierożki. W Polsce sałatkę tortellini z serem najczęściej traktujemy jako pożywne danie imprezowe, które podczas imprezy szybko jest w stanie zaspokoić głód gości. To także doskonała propozycja dla mam, które swoim najbliższym chcą w lodówce zostawić coś pożywnego.
Spaghetti wegetariańskie to ważna część kuchni włoskiej. W Polsce bardziej znane są mięsne przepisy, jak te na carbonarę lub spaghetti bolognese. Warto jednak wrócić do włoskich korzeni i poznać nowy, wegetariański wymiar tej kuchni. Spaghetti bez mięsa nie jest wcale mniej włoskie.
Salsiccia to surowa kiełbasa pochodząca z Włoch. Istnieją różne jej rodzaje, a używana bywa do rozmaitych typów dań. Można ją między innymi smażyć, zapiekać i grillować. Taką kiełbasę kupimy w sklepie albo przygotujemy samodzielnie.
Sałatka z brokułem i fetą jest nie tylko pyszna, lecz także dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Brokuły są bowiem bogate w naturalne przeciwutleniacze, a przy tym zawierają wiele cennych witamin i minerałów, w tym witaminy A, C oraz z grupy B, a także magnez, wapń, cynk i żelazo.