Koszerna kuchnia tradycji żydowskiej jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej wyjątkowych kuchni świata. Jedzenie koszerne musi spełniać szereg wymogów. Co znaczy „koszerne jedzenie”, jakie produkty można spożywać i jaka jest historia koszernych potraw?
Sezon komunijny w pełni. W kuchni Dzień Dobry TVN - Urszi, blogerka i właścicielka cukierni pokazała jak włąsnoręcznie przygotować efektowny i smaczny tort komunijny. Poznajcie jej przepis i zobaczcie jak zrobić tort - krok po kroku!
Smażenie jest jedną z najpopularniejszych metod przygotowywania potraw. Niestety wiąże się ono z wysoką kalorycznością dań. Podstawą smażenia jest tłuszcz, a to oznacza, że jest to sposób mniej zdrowy w porównaniu do pieczenia lub gotowania. Katarzyna Bosacka przedstawiła kilka rodzajów tłuszczów stosowanych do smażenia oraz zdradziła sposoby na to jak smażyć smacznie i zdrowo.
Swoje ulubione przepisy na szparagi zdradził nam dziś Mikołaj Rey. Zobaczcie jak należy gotować szparagi i z czym można je podawać. Poznajcie przepisy Mikołaja na szparagi na grzance z sosem holenderskim, dorsza ze szparagami, szparagi w papilocie i kremowe risotto ze szparagami. Smacznego!
Sezon na młodą kapustę czas zacząć. Przepisy na duszoną młodą kapustę z boczkiem i koperkiem, gołąbki z młodej kapusty po turecku i chrupiącą azjatycką surówkę z młodej kapusty przedstawiła w Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN wariacje na temat bananów! Przepisy na dania bazujące na bananach zaproponował nam Piotr Kucharski. Zobaczcie jak zrobić plantany po meksykańsku, curry z bananem, chlebek bananowy i naleśniki z bananami.
Jak gotować młode ziemniaki i jak je szybko obrać? W kuchni DDTVN Piotr Kucharski i jego przepisy na sałatkę ziemniaczaną z wędzonym dorszem, potrawka z młodych warzyw z halloumi, pieczone ziemniaki w zielonej zupie i ciasto rabarbarowe.
Po świątecznym obżarstwie wszyscy mamy zazwyczaj ochotę na coś lżejszego. Piotr Kucharski ruszył nam z pomocą i zaproponował dania, które idealnie nadają się na czas poświąteczny.
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaborioud przygotował lekkie dania bazujące na warzywach. Potrawy wprost idealne na poświąteczne przejedzenie :) Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Damian Kordas i Katarzyna Zadka przygotowali proste i smaczne potrawy bazujące na warzywach. Zobaczcie, w jak prosty sposób mozna przemycić dzieciom w kuchni coś zdrowego!
Domowe lody z mrożonych truskawek to idealny pomysł na słodki, smaczny deser. Można go serwować o każdej porze roku, a składniki potrzebne do jego przygotowania znajdziemy w każdym sklepie. Jak zrobić smaczne lody truskawkowe?
Daria Ładocha proponuje przepisy na potrawy, których koszt przygotowania nie przekracza 25 złotych: placki ziemniaczane z gruszką, serem i wędzoną rybą, szybki jaglany pudding waniliowo-kakaowy z mandarynkami i gulasz z kurczaka z warzywami.
Przepisy na schab wędzony z gulaszem z młodych buraków, fasoli i ogórków, pasztet na ciepło z gruszką w kompocie i sosem chrzanowym oraz białą kiełbasę w sosie jak zalewajka - to propozycje Andrzeja Polana na wielkanocny stół. Zobaczcie jak przygotować te pyszne dania.
Dawid Gaboriaud zaprezentował swoje autorskie pomysły na wielkanocne potrawy. Dla wegetarian: wege pasztet z kaszą jaglaną, soczewicą i pieczarkami, a dla mięsożerców: mięsny pasztet francuski, szynka pieczona w glazurze miodowo-musztardowej i kartofel salad z biała kiełbasą.
Niegdyś perliczki pojawiały się na dworskich ucztach. Współcześnie dania z tego ptaka często można znaleźć w menu luksusowych restauracji. Trudno się temu dziwić. Na rynku cena perliczki jest bowiem dość wysoka – za kilogram trzeba zapłacić ok. 20 zł.
Soljanka to jedna z najpopularniejszych zup w kuchni wschodniej. Często pojawia się na stołach zarówno Rosjan, jak i Ukraińców i Gruzinów. Odwiedzając te kraje, z pewnością warto zamówić w restauracji to danie. Warto ją również zrobić w domu – nie jest trudna w przygotowaniu!
Zobacz przepisy na trzy pyszne dania: pomidorowa z pieczonych pomidorów i czerwonej papryki, podana z serowymi grzankami, pieczone udko z kurczaka, podane z kaszą bulgur i stir fry z zielonych warzyw oraz ”miska mocy” z kaszą pęczak, soczewicą, awokado i smażonym kalafiorem.
Ciasteczka pomarańczowe można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Poszczególne rodzaje tych słodkich wypieków różnią się nie tylko dodatkami, ale także typem ciasta.
Langusta występuje we wszystkich morzach świata. Najpiękniejsze i najsmaczniejsze langusty łowi się u wybrzeży mórz tropikalnych. Koneserzy tłumaczą, jak jeść langustę, aby zachować właściwe maniery przy stole. Jedzenie langusty, podobnie zresztą jak homara, wymaga bowiem nieco wprawy.
Palmier to francuskie słowo oznaczające palmę. Słynne wypieki z ciasta francuskiego są określane właśnie tym mianem, gdyż ich kształt zbliżony jest do rozłożystych liści palmowych.
Tamagoyaki w języku japońskim oznacza po prostu smażone jajko. Lista składników do przyrządzenia tego azjatyckiego omletu nie jest długa, jednak o jego niezwykłości decyduje charakterystyczny sposób przyrządzania.
Biała rzepa niekiedy mylona jest z białą rzodkwią. Obie wyraźnie różnią się kształtem, choć właściwości mają podobne. Obydwie cenione są właśnie za swoje wartości odżywcze i łatwość zastosowania w prostych potrawach. Bardzo łatwo przygotować np. surówkę z białej rzepy, a wiele gospodyń ma swoje własne przepisy na inne proste dania z białej rzepy. Równie proste są przepisy na dania z białej rzodkwi.
Pyszne ciasteczka orzechowe to deser, który uda się nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w sztuce kulinarnej. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników i robi się je naprawdę szybko.
Czas gotowania kukurydzy ma duże znaczenie dla jej późniejszego smaku i wyglądu, dlatego warto przestrzegać wskazówek, dzięki którym z tego pożywnego warzywa zostanie wydobyte wszystko to, co najlepsze. Sprawdź, jak przyrządzić kolbę kukurydzy i z czym ją podawać.
Ciasteczka owsiane to fit alternatywa dla mniej zdrowych słodyczy. Są pyszne, lekkie i można podawać je na wiele sposobów, wykorzystując rozmaite dodatki. Przepis na ciasteczka owsiane jest prosty – poradzą z nim sobie nawet osoby bez doświadczenia w kuchni.
Haluszki, czyli przecierane kluseczki, to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań kuchni słowackiej. Przygotowane z tartych ziemniaków, mąki, jajek oraz bryndzy i podane ze skwarkami stanowią ucztę dla zmysłów i podniebienia. To pyszne i łatwe danie, które bez problemu przygotujesz w domu. Podajemy prosty przepis na bryndzowe haluszki. Sprawdź, jak je zrobić!
Sałatka Cezar to pyszne danie, które może być przygotowane na wiele sposobów. Na początek warto poznać oryginalny przepis i jego historię, by dowiedzieć się, skąd wziął się pomysł na sałatkę Cezar.
Wino z dzikiej róży cieszy się w Polsce dużą popularnością. Ma charakterystyczny smak i właściwości. Przepis na wino różane uwzględnia świeże lub suszone owoce, bez znamion zepsucia.