Sos rybny to azjatycka przyprawa o charakterystycznym aromacie. Wbrew pozorom ma bardzo szerokie zastosowanie. Dodaje się go do dań mięsnych, rybnych, sałatek i potraw smażonych w woku.
Suflet jest nieskomplikowanym wypiekiem na bazie jaj, który można podawać na śniadanie, kolację, jako przekąskę lub deser. W zależności od dodatków może stać się wytrawnym podwieczorkiem lub odrobiną słodkiej przyjemności w ciągu dnia. Sekret udanego sufletu tkwi w krótkim czasie mieszania składników i odpowiedniej temperaturze pieczenia.
Jaja Benedykta to smaczna, zdrowa i prosta potrawa, która zachwyca wyglądem i smakiem. Najciekawszy jest przepis podstawowy, ale kiedy już się znudzi, można pokusić się o wariacje na jego temat.
Przekonaj się, że przepis na smalec wegetariański jest szybki i prosty w przygotowaniu. Spróbuj, jak smakuje wegetariański smalec z fasoli albo wegetariański smalec z ciecierzycy, a na pewno nie pożałujesz!
Smalec niegdyś stosowany był powszechnie w polskiej kuchni – zarówno do smażenia, jak i do chleba. Z czasem został wyparty przez inne tłuszcze – głównie pochodzenia roślinnego. Podpowiadamy, jak zrobić domowy smalec ze skwarkami i jakie są jego właściwości.
Przepis na gołąbki to znana receptura, stanowiąca nieodłączny element kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Danie można przygotowywać na różne sposoby, bawiąc się przy tym formą i smakiem. Jak wykonać gołąbki według domowego przepisu?
Zimna, domowa lemoniada to doskonały sposób na ochłodę w czasie upałów. Można przyrządzić ją również dla gości, a nawet podawać dzieciom. Dobrym pomysłem będzie także wzbogacenie jej o dodatki, np. pomarańczę lub listki mięty.
Uniwersalność wyjątkowego dania, jakim jest leczo, zadziwi niejedną osobę. Można podawać je w wersji wegetariańskiej, z mięsem, z papryki, a nawet z dyni. Wybierz swój ulubiony smak leczo.
Jajko w koszulce to smaczna i zdrowa potrawa, podawana zarówno na śniadanie, jak i do dań obiadowych jako dodatek. Choć jej przygotowanie wydaje się dość trudne, w rzeczywistości nie należy do skomplikowanych – wystarczy jedynie znać kilka podstawowych zasad. Jak zrobić jajko w koszulce i urozmaicić codzienny jadłospis?
Przygotowując wegański pasztet, trzeba zadbać przede wszystkim o dwie kwestie – odpowiednią ilość przypraw i konsystencję, dzięki której pasztet po upieczeniu będzie dało się kroić. Pasztet z ciecierzycy i kaszy jaglanej z dodatkiem pieczarek sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczywa lub część składowa obiadu. Doskonale smakuje z chrzanem!
Wśród wielu przepisów na mrożone desery niewątpliwie królują domowe lody czekoladowe. Przygotowane z dobrej jakości czekolady, śmietany i jajek smakują doskonale! Dobra wiadomość dla tych, którzy nie posiadają specjalnej maszynki – do zrobienia tych lodów nie jest potrzebna!
Kiedy przychodzi sezon truskawkowy, taki koktajl to obowiązkowa propozycja w dziennym menu wielu osób. Trudno się temu dziwić. Shake truskawkowy jest niezwykle smaczny, doskonale gasi pragnienie podczas upalnych dni, a do tego jest skarbnicą wartościowych składników.
Kompot z rabarbaru świetnie smakuje z kostkami lodu podczas upalnego lata, zimą z kolei można podgrzewać go i pić na ciepło. Jego ugotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a mimo to ostateczny smak naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak zrobić kompot z rabarbaru i jabłek lub z dodatkiem truskawek.
Pain au chocolat to słynny francuski wypiek, na który składa się ciasto drożdżowe oraz czekolada. W południowo-zachodniej Francji, Kanadzie oraz Belgii określa się go mianem chocolatine.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował tradycyjne potrawy, ale w bezmięsnym wydaniu. Co powiecie na wegetariańską grochówkę, tatar z suszonych pomidorów, burgera z burakiem oraz guacamole?
Croquembouche to deser pochodzący z Francji. Tort ptysiowy, bo tak potocznie nazywa się ten przysmak, zachwyca nie tylko smakiem, lecz przede wszystkim swoim wyglądem – ma kształt piramidy wykonanej z profiterolek wypełnionych kremem. Całość oplata delikatna karmelowa sieć.
Wyjątkowa wołowina Kobe to mięso pochodzące od japońskich krów z gatunku Wagyu. To mięso cenione na całym świecie, ekskluzywne i wyjątkowo drogie. W 2006 roku japoński rząd zastrzegł nazwę Kobe Beef dla mięsa pochodzącego jedynie od zwierząt, które urodziły się i są hodowane w Japonii. Wołowina Kobe jest źródłem kwasów Omega 3 i polecana osobom na diecie niskotłuszczowej.
Mateusz Zielonka w kuchni Dzień Dobry Wakacje postanowił przygotować dania ze słonecznikiem w roli głównej: odwary, masło słonecznikowe i chipsy z bulwy słonecznika. Dlaczego warto jeść słonecznik? Jakie wartości odżywcze ma słonecznik?
Brokuły, pomidory, brukselka czy szpinak? Które z warzyw jest najzdrowsze? Okazuje się, że żadne z powyższych. Od kilku lat miano najzdrowszego warzywa świata należy wciąż do rukwi wodnej. Rukiew oczyszcza krew, wspomaga trawienie, reguluje pracę wątroby, zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
Chłodnik to zupa serwowana na zimno. Stanowi doskonały pomysł na obiad w trakcie upalnego lata – nie tylko orzeźwia, ale również odznacza się wyjątkowym smakiem. Najpopularniejszy jest przepis na chłodnik z botwiny. Warto jednak poznać także inne receptury, które pozwolą na przyrządzenie wyjątkowo pożywnych i ożywczych dań.
Kergulena to niewielka ryba występująca w Oceanie Atlantyckim, w okolicach Antarktydy. Smakosze na całym świecie doceniają ją za białe, soczyste i wyjątkowo smaczne mięso. Jej zaletą jest również łatwość przygotowania oraz niemalże zupełny brak ości.
Shish kebab możemy przygotować w bardzo wielu wersjach. Chociaż zwykle jest to danie grillowane, obecnie może być również przygotowywane na patelni lub w piekarniku. Zobacz nasze propozycje przygotowania i przyprawy, których warto użyć!
Raita to pyszny dip rodem z Indii. Co ciekawe, stanowi nie tylko świetny dodatek do dań głównych, ale może być również podawany jako samodzielna potrawa. Warto przygotować go zwłaszcza latem, ponieważ doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Jak samodzielnie zrobić prosty i szybki sos raita?
Kuchnia polska to nie tylko pierogi, barszcz i ogórki kiszone, ale też wiele innych, mniej znanych potraw. Polska kuchnia to swego rodzaju miszmasz wielu kultur. Poznaj przepisy na tradycyjne polskie dania.
Kuchnia hiszpańska to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni na świecie. Jest nie tylko bardzo smaczna i kolorowa, ale proponuje przede wszystkim wiele zdrowych, zróżnicowanych potraw.
Casarecce to odmiana makaronu o dość nietypowym kształcie, która pochodzi z Sycylii. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do lekkich, np. warzywnych, sosów. Będzie także idealną bazą dla dania pasta a’la norma – makaronu z bakłażanami i sosem pomidorowym.
Grzyby po cygańsku to smaczna przekąska, która z pewnością posmakuje tobie i twoim najbliższym. Jeśli nie masz zbyt dużych umiejętności kulinarnych – nie przejmuj się – przepis na grzyby po cygańsku jest bardzo prosty i niemal każdy sobie z nim poradzi!
Kombucha (grzyb herbaciany) to pewien galaretowaty placek, który fermentuje w herbacie z cukrem i stosowany jest w medycynie naturalnej już od wielu tysięcy lat. Grzyb ten ma dobroczynny wpływ na ludzkie zdrowie, jednak przy nadmiernym spożyciu może też wywołać negatywne skutki. Dlatego tak ważne jest, by poznać zarówno zalety, jak i wady stosowania tego grzyba w diecie.
Kuchnia indyjska cieszy się ogromną popularnością także w Polsce. Dania są nie tylko smaczne, ale łatwe do przygotowania, dzięki czemu można delektować się nimi w domu. Kuchnia hinduska to głównie dania mięsne z kurczakiem, ryby czy owoce morza. Innymi potrawami kuchni hinduskiej znanymi niemal na całym świecie są indyjskie placki i oczywiście słynne curry. Kuchnia hinduska jest niezwykle kolorowa dzięki używanym przyprawom, zachwyca smakiem i z całą pewnością nie jest nudna. Dziennikarka Dzień Dobry TVN Anna Senkara spotkała się z szefem kuchni, który spopularyzował dania curry w Wielkiej Brytanii. Wcześniej Brytyjczycy uważali je za potrawy, która brzydko pachną!