Śledzie po grecku to połączenie uwielbianej przez Polaków ryby i warzyw. Samo przygotowanie dania jest bardzo łatwe i zajmuje niewiele czasu, choć wcześniejsza obróbka ryby może potrwać nawet 1-2 godziny. Mimo to śledź po grecku jest doskonałym uzupełnieniem codziennego, jak i tego bardziej uroczystego obiadu.
Sznycel po wiedeńsku z dodatkiem jajka sadzonego to lekko zmieniona wersja tradycyjnego austriackiego przepisu. W oryginalnej wersji sznycel wiedeński podawany jest z plasterkiem cytryny. Sznycel po wiedeńsku i prawdziwy sznycel wiedeński to proste dania, które warto wykorzystać na co dzień i od święta.
Szybkie dania wegetariańskie są świetną alternatywą dla ciężkich i pracochłonnych potraw mięsnych. Szybki obiad wegetariański jest zdrowy i szybki w wykonaniu. Śniadania, obiady, kolacje i przekąski wykonane z naturalnych składników dobrze wpłyną na nasz organizm.
Tortilla ma formę okrągłego placka, a więc wystarczy uzupełnić jej nadzienie, by stworzyć pyszne danie. Jeśli lubisz dania, w których główną rolę odgrywa tortilla, przepis jest tak łatwy, że placki można wykonać samodzielnie z domu. Nie zajmuje to wiele czasu, a jest zdrowszą alternatywą dla tortilli ze sklepu.
Tortilla hiszpańska, tak jak i inne potrawy pochodzące z Hiszpanii, jest daniem prostym, a zarazem bardzo smacznym. Hiszpańska tortilla to lekko zmodyfikowana wersja tradycyjnego omletu, w którym oprócz jajek ważną rolę odgrywają odpowiednio przyrządzone ziemniaki.
Zastanawiasz się czy tortilla bezglutenowa jest dla Ciebie bezpieczna? Szukasz przepisów na smaczną tortillę bezglutenową? Sprawdź nasze przepisy na tortillę z mąki ryżowej lub kukurydzianej.
Meksykańska tortilla to smaczne ciasto stanowiące bazę innych południowoamerykańskich potraw. Zobacz, jak smakuje tortilla z mąki kukurydzianej – wypróbuj przepis na domowe ciasto.
Nie wiesz, co zabrać do pracy na drugie śniadanie? Masz w domu tortillę i nie wiesz, jak możesz ją wykorzystać? Tortilla z jajkiem to danie, dzięki któremu nie będziesz już mieć takich dylematów. Tortilla z tuńczykiem i jajkiem albo tortilla z awokado i jajkiem będą świetną propozycją zarówno na śniadanie, jak i kolację. Idealnie sprawdzą się również jako lunch do pracy.
Tradycyjna tortilla ma nadzienie z mięsem, jednak można przygotować smaczną wegetariańską wersję tego dania. Wypróbuj przepisy na tortillę z farszem wegetariańskim.
Tagliatelle to jeden z popularniejszych włoskich makaronów. Są to grube wstążki, które podajemy z różnymi sosami. Istnieje kilka rodzajów, różniących się między sobą grubością. Wszystkie jednak łączy wspólny mianownik: stanowią idealną bazę do wspaniałego obiadu we włoskim stylu.
Słodkie, urocze i subtelne. Takie właśnie są makaroniki francuskie. Choć znane są od VIII w., do Polski dotarły całkiem niedawno. Od razu jednak podbiły nasze serca i podniebienia. Niepozorna beza migdałowa skrywająca w swym środku wyszukany krem staje się coraz popularniejszym deserem na eleganckich przyjęciach, jak i przekąską do domowej kawy. Warto wiedzieć, jak zrobić makaroniki francuskie własnoręcznie, by poczuć nie tylko słodki smak ciastek, ale i dumy, gdy takie cuda wyjdą spod naszej ręki.
Jesienią i zimą lubimy ciepłe śniadania, które zapewniają nam energię na cały dzień. W tej roli dobrze sprawdzają się jajka. Omlet francuski smakuje wspaniale, a jego przyrządzenie zajmuje kilka minut.
Marchewka zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Stosunkowo często gości w naszej kuchni jako dodatek do sałatek lub zdrowa przekąska. Warto przygotować również purée marchewkowe, które nie tylko świetnie zastąpi to ziemniaczane, ale i pozwoli na nowo odkryć smak ulubionych potraw, które podamy z jego dodatkiem.
Ziemniaki królują w naszych kuchniach. Gotujemy je często i robimy z ich mnóstwo potraw - zupy, frytki, czy purée. Bataty również nadają się do tego celu. Można z ich stworzyć niezwykle aromatyczne purée, które świetnie komponuje się z wieloma daniami. Ponadto purée z batatów jest bardzo zaskakujące w smaku, a przy tym niesamowicie rozgrzewa - nie bez powodu jest idealną potrawą na zimowe i jesienne dni.
Korzeń pietruszki ma charakterystyczny smak i aromat. Przez to nie jest często wykorzystywany w kuchni – jeżeli już, to jako dopełnienie rosołu lub składnik sałatki. Czas to zmienić, ponieważ jego potencjał można wykorzystać w innych daniach. Purée z pietruszki idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, zastępując lub urozmaicając swój ziemniaczany odpowiednik.
Polacy zjadają około 5 kilogramów makaronu rocznie. Od dłuższego czasu w naszym kraju jest także głośno o ustanowionym w Rzymie Światowym Dniu Makaronu, który wypada 25 października. Nie jest to jednak jedyna okazja, by zrobić sobie pyszne spaghetti z najróżniejszymi dodatkami i rozkoszować się jego smakiem.
Uwielbiamy purée ziemniaczane za jego delikatny smak i kremową konsystencję. Czasem jednak nawet ono może się znudzić. Na szczęście w kuchni jest sporo miejsca na eksperymenty, dlatego z powodzeniem można znaleźć równie pyszny zamiennik, czyli purée selerowe.
Na świecie istnieje kilka tysięcy rodzajów ryżu. Trudno więc się dziwić, że w wielu krajach jest tak popularny. Sława ryżu rośnie także w Polsce - zjadamy go coraz więcej i coraz chętniej. To dobra zmiana w nawykach żywieniowych, gdyż ryż zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, a im mniej jest przetworzony, tym lepszy. Dodatek ten może jednak szybko się znudzić, jeżeli przygotujemy go ciągle w klasycznej wersji. By uniknąć rutyny, dobrze skusić się na aromatyczny ryż w orientalnym stylu. Zwłaszcza, że zrobić żółty ryż jest łatwiej, niż może się wydawać.
Wszyscy wielbiciele mięsnych potraw uwielbiają też kabanosy. Są nie tylko smaczne i łatwo dostępne, stanowią idealną szybką przekąskę w pracy, dobrze sprawdzają się też na imprezach rodzinnych i domówkach. Pyszne mięsne paluszki połączone z chrupiącym ciastem smakują wybornie.
Starożytna Grecja jest miejscem narodzin demokracji, igrzysk olimpijskich oraz szeroko pojętej filozofii. Bogata historia oraz zniewalające dech w piersiach krajobrazy są powodem, dla którego niezliczone rzesze turystów odwiedzają ten piękny kraj. Kawa po grecku serwowana jest w praktycznie każdej restauracji. Podczas wakacji wizyta w lokalnej restauracji stanowi obowiązkowy punkt wycieczki.
Być może słyszałeś o kompocie francuskim – jednym z wielu przysmaków na francuskich stołach. Zastanawiasz się, jak go zrobić i czym różni się od znanego nam w Polsce, klasycznego kompotu? Przede wszystkim należy wiedzieć, że kompot francuski, oprócz tego, że robiony jest na bazie owoców, nie ma zbyt wiele wspólnego z naszym kompotem. Więc czym jest kompot francuski?
Krem brûlée to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. Jest to bardzo delikatny krem znajdujący się pod warstwą skarmelizowanego cukru. Francuzi przepadają za tym deserem – a Ty? Dowiedz się, jak zrobić krem brûlée!
Kawa po turecku znana jest z głębokiego aromatu i mocnego smaku. Jest zupełnie inna od kaw z ekspresu i niczym nie przypomina kaw rozpuszczalnych – jest jedyna w swoim rodzaju. Jedni nie potrafią bez niej żyć, dla innych jest zdecydowanie za mocna. Jak zaparzyć prawdziwą kawę po turecku?
Kuchnia meksykańska jest kolorowa, aromatyczna i wyrazista w smaku. Bez wątpienia należy do najbardziej znanych kuchni świata. Króluje w niej kukurydza, fasola, pomidory, a także pikantne przyprawy.
Drób to jedno z najpopularniejszych mięs. Charakteryzuje się niską kalorycznością, zwłaszcza kiedy przygotowane jest w odpowiedni sposób. Jednak zwykłe kotlety z kurczaka mogą się szybko znudzić. Warto zatem mieć pod ręką kilka innych przepisów na dania, które zawsze się udają. Jednym z nich jest kurczak w cieście naleśnikowym.
Mięso kurczaka jest szybkie w przyrządzaniu, można też z niego wyczarować wiele smacznych dań. Jednym z nich jest kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim. Jest to potrawa, która na pewno zasmakuje domownikom.
Kurczak w cieście sezamowym jest pyszny i bardzo prosty w wykonaniu. Jest również wyjątkowo chrupki. To danie wyjątkowe i bardzo oryginalne. Kurczak przyrządzony w ten sposób idealnie nadaje się na obiad, ale również na rodzinne przyjęcie.
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem to danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na ważnej uroczystości rodzinnej. Mięso łososia jest niezwykle delikatne i smaczne, a chrupkość ciasta francuskiego nadaje całemu daniu wyjątkowości i smaku.
Ogórki po szwedzku to doskonała sałatka na zimę i nie tylko. Jeżeli często nie masz pomysłu, jaką sałatkę zrobić do obiadu, to słoiki z ogórkami po szwedzku rozwiążą ten problem! Są nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale też szybkie do zrobienia!
Falafele cieszą się coraz większą popularnością. I choć jest to danie pochodzące z dalekiego wschodu, to jednak podbiło serca Polaków. Falafele to kuleczki chrupiące na zewnątrz i bardzo miękkie w środku, wykonywane najczęściej z ciecierzycy.