Zobacz też:
Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy
Szczawiowa prawie klasyczna
Składniki:
- 1 mała cebula
- kawałek pora
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki
- 2 pęczki listków szczawiu
- sól i pieprz
- 200 ml śmietany 30%
- 4 jajka
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka czarnuszki
Sposób przygotowania:
Cebulę, por i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Zalać wywarem i gotować. Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do zupy. Gotować aż będą miękkie. Dodać posiekane liście szczawiu i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez chwilę aby szczaw nie stracił koloru. Zmiksować na gładką zupę. Rozlać do czterech talerzy.Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni podgrzać śmietanę, dodać posiekane jajka i wymieszać. Chwilę gotować aż całość się zagęści. Pestki i nasiona podprażyć na patelni aż nabiorą lekko złotego koloru. Zupę wylać na talerz, nałożyć łyżkę jajek, całość posypać pestkami.
Więcej:
- 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>
- Obiad w 15 minut. Poznaj przepisy na jagnięcinę, chorizo z krewetkami, kurczaka z pieczarkami i zielone curry >>>
- Daria Ładocha i kuchenne przepisy z pięciu składników >>>
Wytrawny biszkopt z czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem
Składniki:
- 5 jajek
- 1 łyżka cukru
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
- 200 g kremowego serka koziego
- 2 gotowane buraki
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka oddzielić na białka i żółtka. Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Dodać żółtka ciągle ubijając. Dodać drobno posiekany czosnek i wymieszać. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem (około 20x25 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 30-35 minut. Biszkopt wyjąc i wystudzić. Wierzch posmarować kozim serem. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z żurawiną, doprawić sola i pieprzem. Wyłożyć na wierzch.
Sałatka ze szpinaku z ryżem i dorsz na parze
Składniki:
- 300 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula dymka
- 1 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki podprażonego sezamu
- szczypta soli
- 200 g ryżu jaśminowego
- 600 g dorsza atlantyckiego
- 1 łyżeczka zielonej herbaty
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować 2 litry wody ze szczyptą soli. Oczyszczony szpinak wrzucić na 30 sekund, następnie odcedzić i wrzucić do miski z zimną wodą. Odcedzić i odcisnąć nadmiar wody i umieścić w misce. Dodać posiekany czosnek, cebulę, sos sojowy, olej i nasiona sezamu. Dokładnie wymieszać. Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą 2 cm powyżej poziomu ryżu. Dodać szczyptę soli. Gotować około 10 minut często mieszając. Wyłączyć, przykryć i zostawić aby się dogotował. Dorsza podzielić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować wodę z łyżeczką zielonej herbaty. Rybę ugotować na parze przez około 10 minut. Szpinak podać z ryżem i rybą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN