Mule w sosie kokosowym ze świeżą kolendrą
Składniki:
Mule świeże, 0,5kg
Mleko kokosowe, 0,2l
Chilli świeże ostre, 0,5 szt.
Szalotka, 1 szt.
Trawa cytrynowa, 0,5 szt.
Limonka, 0,5 szt.
Sos rybny, łyżeczka
Kolendra świeża, łyżka siekanej
Galangan świeży
Kurczak w mleku kokosowym z dodatkiem curry, chilli i kolendry podany na ryżu jaśminowym
Składniki:
Filet z kurczaka, ok 180 – 200g
Cebula, 1szt.
Liście kafiru, 1szt.
Pasta (lub proszek) curry żółta, łyżeczka
Kolendra siekana, 1 łyżka
Mleko kokosowe, 0,2 litra
Kokos świeży (duży), 1szt.
Sos sweet – chilli, 50ml
Ryż jaśminowy, 80g
surowy olej sezamowy, 20ml
Chrupiące kalmary
Składniki:
Kalmar tuba, 1szt.
Cytryna, 1szt.
Olej do smażenia, 0,5l
Mąka krupczatka lub ryżowa, 2 łyżki
Sos sweet- chilii, 50ml
Papryka czerwona, 0,25szt.
Jogurt naturalny, 100g
Koperek, 2 gałązki
Pieprz, sól
Mango z ryżem jaśminowym i kokosem
Ryż jaśminowy, 80g
Mango żółte , 0,5 szt.
Śmietana UHT, 50ml
Mleko kokosowe, 200ml
Cukier, łyżka
Limonka, 0,5 szt.
Mięta, 1 gałązka
Bazylia tajska, 1 gałązka
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN