W kuchni zapachniało Azją

W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy uczestników programu "Azja Express" Darka Kuźniaka i Przemka Saletę. Łączą ich nie tylko tatuaże, ale też przyjaźń. Panowie przygotowali potrawy kuchni azjatyckiej, którą lubi Darek. Macie ochotę na mule w sosie kokosowym ze świeżą kolendrą, chrupiące kalmary lub mango z ryżem jaśminowym? Zobaczcie, czy bokser Przemek Saleta potrafi gotować.

Mule w sosie kokosowym ze świeżą kolendrą

Składniki:

Mule świeże, 0,5kg

Mleko kokosowe, 0,2l

Chilli świeże ostre, 0,5 szt.

Szalotka, 1 szt.

Trawa cytrynowa, 0,5 szt.

Limonka, 0,5 szt.

Sos rybny, łyżeczka

Kolendra świeża, łyżka siekanej

Galangan świeży

Kurczak w mleku kokosowym z dodatkiem curry, chilli i kolendry podany na ryżu jaśminowym

Składniki:

Filet z kurczaka, ok 180 – 200g

Cebula, 1szt.

Liście kafiru, 1szt.

Pasta (lub proszek) curry żółta, łyżeczka

Kolendra siekana, 1 łyżka

Mleko kokosowe, 0,2 litra

Kokos świeży (duży), 1szt.

Sos sweet – chilli, 50ml

Ryż jaśminowy, 80g

surowy olej sezamowy, 20ml

Chrupiące kalmary

Składniki:

Kalmar tuba, 1szt.

Cytryna, 1szt.

Olej do smażenia, 0,5l

Mąka krupczatka lub ryżowa, 2 łyżki

Sos sweet- chilii, 50ml

Papryka czerwona, 0,25szt.

Jogurt naturalny, 100g

Koperek, 2 gałązki

Pieprz, sól

Mango z ryżem jaśminowym i kokosem

Ryż jaśminowy, 80g

Mango żółte , 0,5 szt.

Śmietana UHT, 50ml

Mleko kokosowe, 200ml

Cukier, łyżka

Limonka, 0,5 szt.

Mięta, 1 gałązka

Bazylia tajska, 1 gałązka

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości