Arroz Tradicuba ( ryż tradicuba)
Składniki:
2 szklanki ryżu jaśminowego
2 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
szklanka białego półwytrawnego wina
Sposób przygotowania:
Czosnek wyciskamy do garnka z odrobiną oliwy, lekko podsmażamy , wrzucamy ryż i mieszamy przez chwilkę na dużym ogniu. Wsypujemy kukurydzę i groszek, po chwili dolewamy wodę lub wywar( 2 razy więcej niż ryżu), mieszamy , dodajemy sól i wino i przez moment gotujemy na dużym ogniu. Za moment zakrywamy garnek, ważne żeby zakryć bardzo szczelnie - zmniejszamy ogień do minimum. Po 15-20 minutach ryż jest gotowy.
Arroz son de Cuba ( ryż son de cuba)
Składniki:
2 szklanki ryżu
1 cebula
przyprawa tandori masala
1 słoiczek pieprzu zielonego w occie winnym
Sposób przygotowania:
Przygotowanie jak wyżej, do ryżu dodajemy wszystkie składniki
Frijoles ritmodelia (fasola ritmodelia)
Składniki:
1 lub 2 torebki czarnej lub czerwonej fasoli
3 ząbki czosnku
1 cebula
kawałek kiełbasy
koncentrat pomidorowy
pół szklanki wina białego półwytrawnego
przyprawa komino
Sposób przygotowania:
Fasolę trzeba namoczyć w wodzie na 24 godziny przed rozpoczęciem gotowania. Wszystkie składniki , pokrojoną kiełbasę i cebulę , wciskamy czosnek do namoczonej fasoli. Zaczynamy gotować, jak woda się wygotuje dodajemy ją ponownie aż fasola będzie miękka, dodajemy koncentrat sól, pieprz do smaku.
Aquacate afrocarnaval (awokado afrocarnaval)
Składniki:
3-4 dojrzałe awokado
cebula
Sposb pryzgotowaniaŁ
Awokado obieramy i kroimy w dużą kostkę , cebulę kroimy w półksiężyce , mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek , sól , pieprz. Do sałatki awokado wrzucamy pestkę awokado, wyjmujemy tuż przed podaniem - dzięki temu awokado nie zmieni koloru
Carne calle sol ( mięso calle sol)
Składniki:
marynata:
cytryna, sól, komino, pieprz, czosnek, białe wino
Kawałek mięsa wieprzowego , może być szynka , łopatka.
Sposób przygotowania:
Mięso macerujemy w marynacie , wkładamy do piekarnika na ok 1h lub dłużej w zależności od wielkości kawałka mięsa.
Flan la formula (flan la formula)
Składniki:
6 jajek
puszka mleka skondensowanego słodzonego
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
aromat waniliowy
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Jajka, mleko, aromat mieszamy mikserem do pełnego połączenia składników. W garnku rozpuszczamy cukier na ogniu, rozprowadzając go po bokach. Wlewamy wymieszane jajka z mlekiem. Wstawiamy na ok 1h do rozgrzanego piekarnika. Wyjmujemy, czekamy do ostygnięcia. Przewracamy do góry dnem na talerzyk i wkładamy do lodówki - deser gotowy.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN