Ryba po węgiersku to danie, które cieszy się szczególnie dużą popularnością w czasie Wigilii. Do przygotowania tej potrawy używa się różnych gatunków ryb. W polskich domach znany jest przepis zarówno na śledzia po węgiersku, jak i dorsza czy karpia po węgiersku.
Jak sama nazwa wskazuje, ryba po tajsku to danie prosto z Tajlandii. Do jego przygotowania wykorzystuje się ryby o białym mięsie (np. dorsza) pozbawione ości. Ryba po tajsku przyrządzana jest najczęściej z mleczkiem kokosowym ‒ popularnym składnikiem wielu azjatyckich przysmaków.
Ryż to potrawa dodawana do wielu dań. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Jednym z nich jest ryż po turecku podawany najczęściej z warzywami i szaszłykami.
Danie meksykańskie z ryżem można przygotować na wiele różnych sposobów – w wersji z warzywami, kurczakiem lub mięsem mielonym. W kulinarnej tradycji Meksyku znajdziemy potrawę nazywaną arroz rojo, a także wiele wariacji na jej temat. My prezentujemy przepisy na ryż po meksykańsku w trzech smakowitych i pikantnych odsłonach.
Pomidorowa salsa do nachos, którą można kupić w sklepie, wydaje ci się nudna? Szukasz innego sposobu przyrządzenia tego dipu? Wypróbuj mniej znane przepisy na sos salsa do nachos.
Schab po bałkańsku pozwala sprawdzić we własnym domu, jak smakuje tradycyjna kuchnia Bułgarii i sąsiadujących krajów. Jest to danie jednogarnkowe. Schab po bałkańsku wymaga czasu i cierpliwości, potrzebnej w trakcie krojenia m.in. kilograma mięsa i kilku rodzajów papryki.
Chcesz przygotować salsę z mango, ale nie wiesz, od czego zacząć i z czym ją podawać? Poznaj proste, szybkie i smaczne przepisy na klasyczną salsę z mango, odważną salsę z mango i chili lub wyszukaną salsę z mango i awokado.
Jeśli nie mamy pomysłu na smaczny i sycący obiad, możemy skorzystać z przepisu na schab po kowalsku. Jak przygotować to smaczne danie?
Schab z warzywami po chińsku to świetny pomysł na smaczny obiad i kolację. Każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych, poradzi sobie ze zrobieniem tego dania. Jak zrobić schab po chińsku z warzywami?
Burrito jest znane każdemu miłośnikowi meksykańskiej kuchni. Jak przygotować smaczny, domowy sos do burrito?
Batalia o tytuł najlepszego kotleta trwa w Europie od XIX wieku. Włosi i Austriacy zarzucają sobie nawzajem skopiowanie przepisu. Kotlet schabowy po wiedeńsku najczęściej serwowany jest z sałatką ziemniaczaną. Składnikiem głównym jest mięso wołowe. Pomimo tego że na przestrzeni lat powstały różne wariacje tego dania, na początek warto przetestować najbardziej tradycyjną wersję i jedną małą modyfikację przepisu. Podróżnik Michał Cessanis odwiedził Wiedeń, gdzie spróbował oryginalnego sznycla.
Mięsem najczęściej spożywanym w Polsce jest drób, który charakteryzuje się niską zawartością tkanki tłuszczowej oraz dużą ilością białka, będącego podstawowym budulcem naszych mięśni. Filet z kurczaka po cygańsku to doskonały pomysł na oryginalną potrawę. Połączenie mięsa oraz śliwek gwarantuje apetyczny aromat i niepowtarzalny smak.
Historia tytułowej potrawy sięga lat 40. XX wieku. To właśnie wtedy na stołach po raz pierwszy pojawił się szwajcar. Kotlet w oryginalnej recepturze przygotowywany jest z cielęciny. Ponieważ cielęcina to drogie mięso i wymaga dość skomplikowanej obróbki, częściej przyrządzany jest schabowy po szwajcarsku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby danie zrobić również z drobiu.
Kotlety to jedno z ulubionych dań Polaków – goszczą na naszych stołach nie tylko od święta. Panierowane mięso doskonale komponuje się z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką. Warto spróbować nowej metody i przyrządzić kotlet schabowy po parysku. Czym różni się od klasycznej wersji i z jakimi dodatkami można go serwować?
Historia przepisu na kotlety kijowskie sięga początków XX wieku, kiedy to kucharz w słynnym hotelu ,,Kontynental” pierwszy raz je przygotował. O dziwo musiały one poczekać prawie 30 lat, zanim stały się jedną z najbardziej popularnych potraw na świecie. Dziś kotlety po kijowsku serwowane są w większości restauracji oferujących dania obiadowe.
Kuchnia kantońska wywodzi się z południowo-wschodnich Chin. Jest jedną z najpopularniejszych kuchni azjatyckich i wciąż podlega modyfikacji. Jednym z charakterystycznych dań pochodzących z tego regionu jest kurczak po kantońsku. Jego smak znany jest niemalże na całym świecie.
Japonia to wyspiarski kraj, który słynie przede wszystkim z przepysznego sushi. Japończycy są najdłużej żyjącą nacją na świecie, co zawdzięczają między innymi swojej diecie, która w dużej mierze składa się ze świeżych ryb. Dzisiaj jednak pod lupę bierzemy drób. Jak powinien być przygotowany kurczak po japońsku w panierce? Oprócz mięsa przepis zakłada użycie świeżych ziół, sosu sojowego oraz kilku innych składników.
Kuchnia orientalna staje się coraz popularniejsza w naszym kraju. Najczęściej sięgamy po potrawy pochodzące z różnych regionów Chin. Jednak dania innych krajów azjatyckich także zasługują na uwagę. Wśród nich warto wymienić tradycyjne potrawy wietnamskie. Jedną z najchętniej przygotowywanych jest kurczak po sajgońsku, którego w bardzo łatwy sposób można samodzielnie przyrządzić w domu.
Filet w cieście francuskim ma trzy zalety: jest to danie smaczne, bardzo ładnie się prezentuje i jest bardzo w przyrządzeniu. Z pewnością liczy się również to, że nie wymaga wielkich nakładów. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś filet w cieście francuskim – najwyższa pora!
Kurczak w cieście francuskim doskonale się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Na pierwszy rzut oka nie wygląda jak kurczak – goście mogą być zaskoczeni. Jeżeli znudziły się nam klasyczne pomysły na kurczaka, warto wypróbować przepisy kulinarne na kurczaka w cieście francuskim.
Znudziły ci się ziemniaki i masz już dosyć dań z makaronem? Sięgnij po ryż do obiadu. Jeśli nie lubisz zwykłego, białego ryżu, wybierz kolorowy ryż do obiadu z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Pomysłów jest wiele, może być on ugotowany, podsmażony lub przyrządzony w formie klasycznego risotto.
Kurczak w mleku kokosowym to danie w stylu tajskim, ale także indyjskim. Poznaj dwa wyjątkowe przepisy na kurczaka z mleczkiem kokosowym.
Dania kuchni azjatyckiej goszczą coraz częściej na naszych stołach. Chętnie przygotowujemy curry i to na wiele sposobów, słodko-kwaśne zupy, tamaryndowe krewetki czy tajskie noodle z woka. Z coraz mniejszą obawą sięgamy po nieznane nam niegdyś przyprawy i składniki. Wciąż jednak nie możemy przekonać się do pędów bambusa. A to ogromny błąd, ponieważ zupa bambusowa to prawdziwa gratka dla smakoszy.
Banany w cieście kojarzą nam się z czymś miękkim i słodkim. Właśnie taki jest ten deser – rozpływający się w ustach i przepyszny! Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a wiele przepisów i dodatków pozwala odkrywać banany w cieście na nowo z każdą kolejną recepturą. Sprawdzają się nie tylko na niedzielne śniadania dla małych i dużych łasuchów, ale i jako smaczny deser. Nie ma nic lepszego na kinderparty niż banany w cieście francuskim z Nutellą.
Frytki znane są od wieków. Te kupowane w sieciach fast food, przy ulicy czy domowe. Wszystkie mają swój specyficzny smak i aromat. Frytki francuskie to wyjątkowy przysmak, który święci triumfy zarówno w budkach przy ulicy, jak i w eleganckich restauracjach. Warto przyrządzić je również w domu, by wyczarować przepyszny dodatek do obiadu czy kolacji.
Cukinia to wartościowe, pełne witamin i minerałów warzywo, które często gości w naszej kuchni. Wszyscy znamy placuszki z cukinii, surówki oraz nadziewane łódeczki. Warto jednak poznać jeszcze jeden pyszny wariant podania tego warzywa. Jest nim puree z cukinii, które przygotowuje się szybko, a zjada jeszcze szybciej.
Często jako dorośli na nowo odkrywamy smak warzyw znienawidzonych w dzieciństwie. Tak nierzadko bywa ze szpinakiem – po latach doceniamy jego smak i aromat. W połączeniu z chrupiącym, lekko maślanym ciastem francuskim i intensywnym w smaku czosnkiem zyskuje w naszych oczach i często gości na naszych stołach. Szpinak w cieście francuskim to świetna przekąska, a także danie obiadowe, do którego mało kogo trzeba namawiać.
Czy może być coś pyszniejszego niż delikatne ziemniaczki zapiekane w śmietanowym sosie? Brzmi jak bajka i nie bez powodu francuskie ziemniaki (gratin dauphinois) można zaliczyć do grona tzw. comfort food. Jest to danie, które kojarzy nam się dobrze, smakuje nam, ale i też jest prawdziwą bombą kaloryczną. To swego rodzaju pocieszyciel w pełne szarości dni. Przygotowanie francuskich ziemniaków jest dziecinnie proste. Pozwól oczarować się temu niepozornemu daniu, które zawsze wygrywa walkę: jedzenie kontra przygnębienie.
Polacy uwielbiają kotlety – mielone, schabowe, a także filety z drobiu smażone w panierce. Podawane z ziemniakami i surówkami są symbolem niedzielnego obiadu. Jednak nawet nasze ulubione danie może się z czasem znudzić. Wtedy czas na zmiany. Świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów będzie filet z kurczaka po parysku.
Francuska zupa cebulowa wywodzi się z kuchni wiejskiej. Gotowali ją niegdyś ludzie ubodzy, głównie ze względu na niewielką ilość składników. Przez lata przepis przeszedł sporą metamorfozę i dzisiaj francuska zupa cebulowa jest wzbogacana o białe wino i luksusowy ser gruyère.