Przygotowanie makaronu ze szpinakiem i fetą nie zajmuje wiele czasu, za to rezultat jest znakomity. Szczególnie, gdy urozmaicimy swoje danie np. przygotowując makaron ze szpinakiem i fetą i kurczakiem, suszonymi pomidorami lub jajkiem. Potrawa doskonale smakuje także zapiekana, np. posypana na wierzchu tartym serem.
Minestrone to zupa włoska, najczęściej gotowana z cukinią, fasolką szparagową, marchewką i zielonym groszkiem czy szpinakiem. Nazwa zupy pochodzi od włoskiego słowa minestra, czyli zupa. Podawana jest na wiele sposobów – z makaronem, ryżem, grzankami.
Ser mozzarella stanowi często składnik sałatek czy pizzy. Pochodzi z południowego regionu Włoch, a produkuje się go z mleka bawolego lub krowiego. Ser słynie z dużej rozciągliwości po roztopieniu.
Naleśniki ze szpinakiem to proste, ale wytrawne danie. Sycące, pożywne, idealne na obiad, kolację, lunch lub spotkanie ze znajomymi. Szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane. Naleśniki ze szpinakiem można przygotować z różnymi dodatkami.
Ogórki po meksykańsku z papryką to przepis dla miłośników ostrych smaków. Proste do przygotowania, doskonałe na zimowe wieczory. Są smaczną i niebanalną alternatywą dla popularnych ogórków kiszonych i korniszonów.
Paella to tradycyjne hiszpańskie danie pochodzące z Walencji. Głównym składnikiem potrawy jest ryż gotowany z dodatkiem szafranu. Danie występuje w różnych odmianach, z owocami morza, mięsem drobiowym i warzywami. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym została przygotowana.
Ossobuco to tradycyjna włoska potrawa, najczęściej przyrządzana z mięsa cielęcego pokrojonego w plastry. Mięso obsmaża się na maśle, a następnie dusi w białym winie z pomidorami, czosnkiem i cebulą. W Mediolanie potrawę podaje się z sosem i ryżem z dodatkiem szafranu.
Makaron penne to skośnie ścięte rurki, które stanowią bazę wielu ciekawych i smacznych posiłków. Na bazie makaronu penne możemy przygotować sałatki, zapiekanki oraz dania obiadowe. Makaron penne podajemy z kurczakiem, warzywami, kurkami, sosami.
Choć oryginalny przepis na pesto nakazuje użycia liści bazylii, równie dobrze możemy go przygotować z natki pietruszki. Wystarczy trochę zieleniny, migdały, cytryna, oliwa i kilka chwil, a pyszny sos pesto z pietruszki będzie gotowy.
Pesto to bardzo popularny sos, który w wersji oryginalnej sporządzany jest na bazie bazylii, orzeszków pinii, oliwy i sera typu parmezan. Jednak coraz większą popularnością cieszy się pesto z rukoli. Zamiast orzechów piniowych możemy użyć włoskich lub nerkowców. Pesto możemy sporządzić, rezygnując z sera.
Sałatka z buraków i rukoli to bomba witaminowa w najczystszej postaci. Zarówno rukola, jak i buraki to warzywa o wielu właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Są polecane osobom na diecie, a sałatka z buraków i rukoli jest jednym z częściej pojawiających się w diecie dań. Z tradycyjną bezsmakowością dietetycznych dań nie ma ona nic wspólnego.
Schab z pieczarkami i serem może się wydawać daniem równie prostym co tradycyjne kotlety schabowe. W końcu stanowi ich nieco bardziej skomplikowaną wersję. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych schabowych, schab z serem i pieczarkami należy przygotowywać uważnie i zwracając uwagę na szczegóły. Inaczej ryzykujemy, że będzie suchy i niezbyt apetyczny.
Sałatka z tortellini z serem to wariacja na temat włoskiej kuchni, stamtąd bowiem przywędrowały do nas urocze pierożki. W Polsce sałatkę tortellini z serem najczęściej traktujemy jako pożywne danie imprezowe, które podczas imprezy szybko jest w stanie zaspokoić głód gości. To także doskonała propozycja dla mam, które swoim najbliższym chcą w lodówce zostawić coś pożywnego.
Spaghetti wegetariańskie to ważna część kuchni włoskiej. W Polsce bardziej znane są mięsne przepisy, jak te na carbonarę lub spaghetti bolognese. Warto jednak wrócić do włoskich korzeni i poznać nowy, wegetariański wymiar tej kuchni. Spaghetti bez mięsa nie jest wcale mniej włoskie.
Salsiccia to surowa kiełbasa pochodząca z Włoch. Istnieją różne jej rodzaje, a używana bywa do rozmaitych typów dań. Można ją między innymi smażyć, zapiekać i grillować. Taką kiełbasę kupimy w sklepie albo przygotujemy samodzielnie.
Sałatka z brokułem i fetą jest nie tylko pyszna, lecz także dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Brokuły są bowiem bogate w naturalne przeciwutleniacze, a przy tym zawierają wiele cennych witamin i minerałów, w tym witaminy A, C oraz z grupy B, a także magnez, wapń, cynk i żelazo.
Sałatka caprese to tradycyjny, włoski przysmak, który najczęściej podaje się z chrupiącym pieczywem. Produkty, wchodzące w skład oryginalnego przepisu, mają kolory włoskiej flagi, dzięki czemu jeszcze bardziej przywodzi on na myśl słoneczną Italię.
Sałatka z suszonymi pomidorami może być przyrządzona na różne sposoby. Zawsze jednak będzie wyrazista w smaku. Sałatka z suszonymi pomidorami i kurczakiem, makaronem oraz fetą może zastąpić nam lekki obiad, natomiast ta z łososiem, słonecznikiem czy szpinakiem to doskonała przekąska.
Sałatka z mozzarellą to doskonały pomysł na szybką przekąskę, dodatek do obiadu czy poczęstunek dla znajomych. Aby uzyskać wyjątkowy smak, można ją wzbogacać o różne dodatki. Jak przyrządzić sałatkę z mozzarellą?
Serek mascarpone znajdzie zastosowanie w deserach i daniach obiadowych na słono. Aby pomysł na serek mascarpone był strzałem w dziesiątkę, warto dowiedzieć się o nim więcej. Czym jest i jak smakuje ten włoski przysmak?
Sałatka z tortellini to doskonały pomysł na lekki obiad, lunch czy poczęstunek dla znajomych. Można podawać ją również do potraw z grilla. Taka nietypowa propozycja na pewno przypadnie do gustu Twoim znajomym i rodzinie.
Sos do sałatki greckiej nie powinien być zbyt ciężki ani intensywny w smaku. Sama potrawa jest bowiem uwielbiana za jej lekkość i pyszne, świeże dodatki. Jak zrobić sos do sałatki greckiej, by spełniał te warunki?
Shakshuka to danie wywodzące się z rejonu północnej Afryki. Ta pyszna propozycja doskonale sprawdzi się jako pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Jest dość szybka w przygotowaniu i można ją dowolnie modyfikować.
Najczęściej jemy spaghetti w połączeniu z sosem pomidorowym i ewentualnie mięsem, posypane serem – zwykle jest to parmezan. Tymczasem Włosi – a szczególnie Sycylijczycy – chętnie komponują spaghetti (oraz inne makarony) z rybami i owocami morza. Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem?
Szpinak jest bogaty w wiele składników odżywczych. Warto wykorzystywać go w kuchni – można przyrządzić szpinak z makaronem na wiele różnych sposobów, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Może to być szpinak z makaronem i czosnkiem, szpinak z makaronem i kurczakiem i w wielu innych kombinacjach.
Śledzie są znane w Polsce od wieków. Można przygotowywać je na setki sposobów. Jest to tania i niezwykle zdrowa ryba. W dwudziestoleciu międzywojennym w Polsce niemal każda restauracja podawała przed posiłkiem śledzia z kieliszkiem zimnej wódki. Miało to za zadanie pobudzić apetyt. Bardzo ciekawą formą przygotowania tej ryby, są śledzie z suszonymi pomidorami.
Tagliatelle to klasyczny, włoski makaron pochodzący z rejonu Emilia-Romagna. Ma kształt długich, płaskich wstążek grubości ok. 2 mm i szerokości 1 cm. Ten typ makaronu podaje się zazwyczaj z różnymi sosami, czasem również wykorzystywany jest do zup. Porowata i szorstka struktura tego makaronu doskonale nadaje się do gęstych sosów z dodatkiem mięsa. Tagliatelle z warzywami, kurczakiem, wołowiną lub wieprzowiną jest świetnym pomysłem na szybki obiad.
Tiramisu mascarpone to deser pochodzący z Włoch. Jego nazwa po włosku oznacza “przebudzić się” lub pisane oddzielnie – “tirami su” oznacza “popraw mi humor”. Deser ten rzeczywiście poprawia humor poprzez słodki krem, czekoladę i biszkopty. Przebudza, dzięki zawartej w nim kawie, którą moczone są biszkopty. Jeśli chcemy zrobić wrażenie na gościach, nie ma nic lepszego niż przygotowanie tiramisu.
Tortellini to włoskie pierożki zawierające farsz. W zależności od rodzaju tortellini można spotkać nadzienie grzybowe, mięsne lub serowe. Tortellini podaje się głównie z sosem pomidorowym i tartym parmezanem. Można je wykorzystać również na wiele innych sposobów. Świetnie sprawdzą się np. w zupie. Pyszna będzie również sałatka z tortellini.
Sos tzatziki to rodzaj greckiego dipu, który podawany jest do dań grillowanych, pieczonych lub smażonych. Tzatziki świetnie smakuje z ciepłym pieczywem, nachosami czy na zapiekankach. Sos ma lekki i orzeźwiający smak. W jego składzie znajdują się jogurt, czosnek, zielony ogórek oraz pieprz. Tzatziki można dodawać także do sałatek.