Makaron z kurczakiem i pieczarkami to pomysł na szybkie i bardzo pyszne danie. Dzięki dodatkowi kurczaka i pieczarek obiad będzie sycący i bogaty w wartości odżywcze – zwłaszcza w cenne makroskładniki, takie jak węglowodany i białko. Przekonaj się, że makaron z kurczakiem i pieczarkami jest naprawdę smaczny!
Pomysł na makaron z pesto i kurczakiem to sposób na wyjątkowo pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wypróbuj go i ciesz się smakiem prostego dania, które nasyci na długo.
Poszukiwanie codziennych inspiracji obiadowych staje się dla ciebie coraz bardziej męczące? Masz wrażenie, że nieustannie powtarzasz kilka tych samych dań? Od dziś twój problem się skończy – makaron z łososiem i szpinakiem to dane, które będziesz jeść w nieskończoność i nigdy ci się nie znudzi!
Przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami to sposób na błyskawiczne danie, które zawsze się udaje. Wystarczą trzy składniki, abyś mógł cieszyć się doskonałym i bardzo zdrowym obiadem.
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To dzięki niemu mamy energię do działania i nie musimy sięgać po niezdrowe przekąski. Jak przygotować naprawdę zdrowe śniadanie, aby cieszyć się mnóstwem sił przez cały dzień! Oczywiście warto zrobić pyszny omlet z pomidorami!
Szukasz pomysly na szybki i zdrowy obiad, który jednocześnie będzie bardzo smaczny? Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała propozycja na obiad dla Ciebie i całej rodziny!
Sos marinara to jeden z najczęściej spotykanych sosów do pizzy, zaraz obok sosu pomidorowego i dipu czosnkowego. Jest naturalnym i pysznym włoskim dodatkiem do pizzy, który, nie licząc ciasta, stanowi podstawę jakości tego dania. Przygotowanie sosu marinara nie zajmuje więcej niż 20 minut.
Zdrowe sałatki królują w naszych kuchniach – dowolność składników, świeży smak i mnóstwo witamin to ich najważniejsze zalety. Jeśli uwielbiasz kolorowe sałatki bazujące na świeżych składnikach, pora abyś odkrył insalatinę – niewielkie listki bogate w smak szybko zdobędą Twoje serce!
Makaron spaghetti ze szpinakiem to pyszne i pożywne danie, które doskonale nadaje się na obiad, lunch ze znajomymi czy kolację we dwoje. Potrawę można przygotować na szybko lub zdecydować się na domowy makaron ze świeżym szpinakiem. Wszystko zależy od naszych preferencji i czasu.
Gryka, do niedawna niedoceniana w gastronomii, obecnie cieszy się coraz większą popularnością. Odpowiada za to wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia i produktami ekologicznymi. Makaron gryczany posiada szereg pozytywnych właściwości, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny. Ponadto może być składnikiem wielu smacznych i ciekawych potraw.
Makaron muszle wywodzi się z Włoch, gdzie określa się go mianem conchiglie. Występuje w różnych wielkościach, dzięki czemu może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów. To jedna z przyczyn, dla których Włosi wprost uwielbiają makaron. Duże makaron muszle mogą być faszerowane dowolnymi składnikami, z kolei małe muszelki – conchigliette – nadają się do zup i sałatek. Poniżej garść inspiracji, z których przygotujemy pyszny obiad, kolację i przekąski.
Szybki, smaczny, a przede wszystkim zdrowy obiad to nie lada wyzwanie. Czy gotowanie zawsze musi być długie i skomplikowane? Dzisiaj przedstawiamy przepis na makaron z kurczakiem i brokułami sosie serowym, śmietanowym lub czosnkowym. Nawet początkujący powinni poradzić sobie z tym daniem w mniej niż pół godziny.
O tym, że podstawą włoskiej kuchni jest makaron, słyszało wielu, ale wiedza na temat wszystkich jego rodzajów i odmian jest zarezerwowana tylko dla prawdziwych smakoszy. W Polsce makaron orzo nie cieszy się szczególną popularnością, jednak przekonuje się do niego coraz więcej osób. Co to jest orzo i jak wygląda? Na pierwszy rzut oka można go pomylić z ryżem lub ziarnami jęczmienia. Ma bowiem podobny rozmiar i kształt. Z czym go serwować? Poniżej garść inspiracji.
Jedną z największych zalet makaronów jest możliwość ich przyrządzania na wiele sposobów. Dowolność składników i rodzajów pasty sprawia, że możemy przygotować zarówno wykwintne i skomplikowane danie, jak i szybką i prostą w wykonaniu potrawę. Makaron z pomidorami i serem zdecydowanie należy do drugiej grupy. Jest smaczny i można go wzbogacić wieloma dodatkowymi elementami.
Wakacje w Hiszpanii nie mogą obejść się bez klasycznej potrawy, jaką jest paella z kurczakiem i chorizo lub owocami morza. Swój charakterystyczny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi w postaci szafranu. Często przygotowuje się ją na oczach klientów, na wolnym powietrzu. Paella z kurczakiem i krewetkami jest serwowana zwykle na obiad. W większości przypadków podaje się ją w naczyniu, w którym była wcześniej przygotowywana.
Osoby, które choć raz odwiedziły Włochy, a szczególnie ich południową część, musiały spotkać się z popularnymi pierożkami o nazwie panzerotti. Jest to potrawa szczególnie związana z regionem Apulii, jednak obecnie podaje się ją w całym kraju. Coraz częściej pierożki panzerotti serwuje się również poza Włochami. Bardzo często możemy je spotkać w wersji nieco większej, funkcjonującej pod nazwą calzone. Jest ona popularna także w Polsce, choć dokonaliśmy sporej modyfikacji tradycyjnych składników.
Szybkie dania obiadowe to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu ani ochoty spędzać długich godzin w kuchni. Równie ważna co prostota przepisu jest wówczas niewielka liczba składników. Przykładem takiej potrawy może być makaron z sosem pieczarkowym. Sprawdzi się zarówno jako szybka przekąska, jak i główne danie obiadowe.
Danie makaronowe cieszą się ogromną popularnością nie tylko we Włoszech, ale również w Polsce. Uwielbiamy je za szybkość wykonania, różnorodność i mnogość składników, których możemy użyć do ich przygotowania. Przykładem tego rodzaju potrawy może być makaron tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. To pyszne i szybkie danie urzeka swoją prostotą i ciekawym smakiem. Znajdziemy je w wielu restauracjach specjalizujących się w pastach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je samodzielnie w domu.
Makaron jest jedną z potraw, którą możemy przyrządzać na wiele sposobów, z dowolnie wybranych składników. Sprawdza się zarówno w wersji wytrawnej, na przykład jako makaron zapiekany z warzywami, ale również na słodko, chociażby z jabłkami. W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów pasty, możemy więc przebierać nie tylko w kształtach i rozmiarach, ale również rodzajach zbóż. Dla bezglutenowców sprawdzi się makaron kukurydziany, ryżowy i warzywne – na przykład z ciecierzycy. Z kolei osoby, które dbają o linię, powinny spróbować gryczanego lub zbożowego.
Przecier pomidorowy, czyli passata, jest podstawą kuchni włoskiej i to właśnie stamtąd się wywodzi. Największą popularnością cieszy się na południu kraju, gdzie wykorzystuje się ją do przygotowywania wielu potraw. Jej najważniejszą cechą jest smak świeżo zerwanych pomidorów, który można uzyskać dzięki odpowiedniej recepturze. Sos jest przygotowywany z dojrzałych pomidorów, starannie wyselekcjonowanych i o wyrazistym aromacie. Czym powinna być doprawiona passata? Przepis w wersji oryginalnej wymaga jedynie bazylii.
Niejednokrotnie szukamy inspiracji na szybki obiad, łatwy do przygotowania ze składników, które zwykle mamy w lodówce. Jednym z takich dań jest makaron z kiełbasą i jajkiem lub pieczarkami. To idealne rozwiązanie w sytuacji, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie lub zwyczajnie nie chcemy przyrządzać bardzo skomplikowanych dań.
Pierogi to jedno z tradycyjnych polskich dań, które przygotowujemy zwykle z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Na stołach królują wtedy pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ciągu roku zmodyfikować nieco przepis i przyrządzić równie pyszne pierogi ze szpinakiem i serem – fetą, żółtym, mozzarellą czy ricottą. Wszystko zależy od naszych upodobań i dostępnych składników.
Kuchnia śródziemnomorska uważana jest za jedną z najdroższych na świecie. Między innymi dlatego, że jest bardzo bogata w owoce oraz warzywa. Sztandarowym daniem kuchni włoskiej są pierożki ravioli. Przepis nie jest zbyt skomplikowany ani czasochłonny, dlatego stanowi świetny sposób na przygotowanie szybkiego obiadu lub kolacji, które spędzimy w gronie bliskich nam osób.
Kiełbasa salami pochodzi z Włoch, jednak ze względu na swój niepowtarzalny smak bardzo szybko rozprzestrzeniła się w całej Europie. Nazwa wędliny pochodzi od włoskiego czasownika “salare”, który oznacza po prostu solić. Obecnie produkowana jest w Niemczech, na Węgrzech, w Hiszpanii oraz Francji. Spianata to specyficzny rodzaj salami pochodzący z Kalabrii.
Idealnym rozwiązaniem na szybką i pożywną kolację jest zrobienie sałatki. Tego typu dania przygotowujemy zwykle podczas organizowanych przez nas imprez i uroczystości. Niezwykle smaczna i atrakcyjna wizualnie jest sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i ogórkiem, koperkiem lub brokułami. Z pewnością zasmakuje gościom i zniknie ze stołu równie szybko, jak trwały jej przygotowania.
Szybkie, proste i smaczne przepisy na obiad to idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Bardzo ważną kwestią jest także dostępność składników i ich niewielka liczba. Jednym z takich dań jest zapiekanka z ryżem, kurczakiem i warzywami – brokułami, papryką, kukurydzą. Jest banalna w przygotowaniu i z pewnością poradzi sobie z nią każda osoba.
Szpinak jest niezwykle wartościową rośliną. Zawiera cenne białka oraz sole mineralne. Znajdziemy w nim witaminę C oraz szereg witamin z grupy B. Roślina prawdopodobnie pochodzi z Azji. Jej zaletą jest bardzo krótka wegetacja, w związku z czym można go uprawiać niemal przez cały rok. Dodatkowo ma w swoim składzie błonnik, który przyspiesza trawienie. Szpinak z jajkiem sadzonym idealnie pasuje jako dodatek do głównego dania.
Batat znany jest także jako wilec ziemniaczany, patat, kumara lub słodki ziemniak. Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Istnieje około 400 odmian batatów.
Cukinia to jedno z tych warzyw, które chętnie wykorzystujemy w swojej kuchni. Nic dziwnego, jest bardzo delikatna i doskonale łączy się z innymi warzywami, dzięki czemu istnieje naprawdę mnóstwo sposobów na jej wykorzystanie!
Cukinia faszerowana to doskonały pomysł na lekki, ale bardzo pożywny obiad. Co ważne, cukinia pozwala na wiele ciekawych modyfikacji – możesz przygotować z niej faszerowaną cukinię, zupy kremy, sałatki, zapiekanki, szybkie przekąski, a nawet zdrowe koktajle. Dowiedz się, jak przygotować naprawdę smaczną cukinię faszerowaną – i to w kilku pysznych wariantach.