Makaron muszle wywodzi się z Włoch, gdzie określa się go mianem conchiglie. Występuje w różnych wielkościach, dzięki czemu może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów. To jedna z przyczyn, dla których Włosi wprost uwielbiają makaron. Duże makaron muszle mogą być faszerowane dowolnymi składnikami, z kolei małe muszelki – conchigliette – nadają się do zup i sałatek. Poniżej garść inspiracji, z których przygotujemy pyszny obiad, kolację i przekąski.
Szybki, smaczny, a przede wszystkim zdrowy obiad to nie lada wyzwanie. Czy gotowanie zawsze musi być długie i skomplikowane? Dzisiaj przedstawiamy przepis na makaron z kurczakiem i brokułami sosie serowym, śmietanowym lub czosnkowym. Nawet początkujący powinni poradzić sobie z tym daniem w mniej niż pół godziny.
O tym, że podstawą włoskiej kuchni jest makaron, słyszało wielu, ale wiedza na temat wszystkich jego rodzajów i odmian jest zarezerwowana tylko dla prawdziwych smakoszy. W Polsce makaron orzo nie cieszy się szczególną popularnością, jednak przekonuje się do niego coraz więcej osób. Co to jest orzo i jak wygląda? Na pierwszy rzut oka można go pomylić z ryżem lub ziarnami jęczmienia. Ma bowiem podobny rozmiar i kształt. Z czym go serwować? Poniżej garść inspiracji.
Jedną z największych zalet makaronów jest możliwość ich przyrządzania na wiele sposobów. Dowolność składników i rodzajów pasty sprawia, że możemy przygotować zarówno wykwintne i skomplikowane danie, jak i szybką i prostą w wykonaniu potrawę. Makaron z pomidorami i serem zdecydowanie należy do drugiej grupy. Jest smaczny i można go wzbogacić wieloma dodatkowymi elementami.
Wakacje w Hiszpanii nie mogą obejść się bez klasycznej potrawy, jaką jest paella z kurczakiem i chorizo lub owocami morza. Swój charakterystyczny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi w postaci szafranu. Często przygotowuje się ją na oczach klientów, na wolnym powietrzu. Paella z kurczakiem i krewetkami jest serwowana zwykle na obiad. W większości przypadków podaje się ją w naczyniu, w którym była wcześniej przygotowywana.
Osoby, które choć raz odwiedziły Włochy, a szczególnie ich południową część, musiały spotkać się z popularnymi pierożkami o nazwie panzerotti. Jest to potrawa szczególnie związana z regionem Apulii, jednak obecnie podaje się ją w całym kraju. Coraz częściej pierożki panzerotti serwuje się również poza Włochami. Bardzo często możemy je spotkać w wersji nieco większej, funkcjonującej pod nazwą calzone. Jest ona popularna także w Polsce, choć dokonaliśmy sporej modyfikacji tradycyjnych składników.
Szybkie dania obiadowe to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu ani ochoty spędzać długich godzin w kuchni. Równie ważna co prostota przepisu jest wówczas niewielka liczba składników. Przykładem takiej potrawy może być makaron z sosem pieczarkowym. Sprawdzi się zarówno jako szybka przekąska, jak i główne danie obiadowe.
Danie makaronowe cieszą się ogromną popularnością nie tylko we Włoszech, ale również w Polsce. Uwielbiamy je za szybkość wykonania, różnorodność i mnogość składników, których możemy użyć do ich przygotowania. Przykładem tego rodzaju potrawy może być makaron tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. To pyszne i szybkie danie urzeka swoją prostotą i ciekawym smakiem. Znajdziemy je w wielu restauracjach specjalizujących się w pastach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je samodzielnie w domu.
Makaron jest jedną z potraw, którą możemy przyrządzać na wiele sposobów, z dowolnie wybranych składników. Sprawdza się zarówno w wersji wytrawnej, na przykład jako makaron zapiekany z warzywami, ale również na słodko, chociażby z jabłkami. W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów pasty, możemy więc przebierać nie tylko w kształtach i rozmiarach, ale również rodzajach zbóż. Dla bezglutenowców sprawdzi się makaron kukurydziany, ryżowy i warzywne – na przykład z ciecierzycy. Z kolei osoby, które dbają o linię, powinny spróbować gryczanego lub zbożowego.
Przecier pomidorowy, czyli passata, jest podstawą kuchni włoskiej i to właśnie stamtąd się wywodzi. Największą popularnością cieszy się na południu kraju, gdzie wykorzystuje się ją do przygotowywania wielu potraw. Jej najważniejszą cechą jest smak świeżo zerwanych pomidorów, który można uzyskać dzięki odpowiedniej recepturze. Sos jest przygotowywany z dojrzałych pomidorów, starannie wyselekcjonowanych i o wyrazistym aromacie. Czym powinna być doprawiona passata? Przepis w wersji oryginalnej wymaga jedynie bazylii.
Niejednokrotnie szukamy inspiracji na szybki obiad, łatwy do przygotowania ze składników, które zwykle mamy w lodówce. Jednym z takich dań jest makaron z kiełbasą i jajkiem lub pieczarkami. To idealne rozwiązanie w sytuacji, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie lub zwyczajnie nie chcemy przyrządzać bardzo skomplikowanych dań.
Pierogi to jedno z tradycyjnych polskich dań, które przygotowujemy zwykle z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Na stołach królują wtedy pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ciągu roku zmodyfikować nieco przepis i przyrządzić równie pyszne pierogi ze szpinakiem i serem – fetą, żółtym, mozzarellą czy ricottą. Wszystko zależy od naszych upodobań i dostępnych składników.
Kuchnia śródziemnomorska uważana jest za jedną z najdroższych na świecie. Między innymi dlatego, że jest bardzo bogata w owoce oraz warzywa. Sztandarowym daniem kuchni włoskiej są pierożki ravioli. Przepis nie jest zbyt skomplikowany ani czasochłonny, dlatego stanowi świetny sposób na przygotowanie szybkiego obiadu lub kolacji, które spędzimy w gronie bliskich nam osób.
Kiełbasa salami pochodzi z Włoch, jednak ze względu na swój niepowtarzalny smak bardzo szybko rozprzestrzeniła się w całej Europie. Nazwa wędliny pochodzi od włoskiego czasownika “salare”, który oznacza po prostu solić. Obecnie produkowana jest w Niemczech, na Węgrzech, w Hiszpanii oraz Francji. Spianata to specyficzny rodzaj salami pochodzący z Kalabrii.
Idealnym rozwiązaniem na szybką i pożywną kolację jest zrobienie sałatki. Tego typu dania przygotowujemy zwykle podczas organizowanych przez nas imprez i uroczystości. Niezwykle smaczna i atrakcyjna wizualnie jest sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i ogórkiem, koperkiem lub brokułami. Z pewnością zasmakuje gościom i zniknie ze stołu równie szybko, jak trwały jej przygotowania.
Szybkie, proste i smaczne przepisy na obiad to idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Bardzo ważną kwestią jest także dostępność składników i ich niewielka liczba. Jednym z takich dań jest zapiekanka z ryżem, kurczakiem i warzywami – brokułami, papryką, kukurydzą. Jest banalna w przygotowaniu i z pewnością poradzi sobie z nią każda osoba.
Szpinak jest niezwykle wartościową rośliną. Zawiera cenne białka oraz sole mineralne. Znajdziemy w nim witaminę C oraz szereg witamin z grupy B. Roślina prawdopodobnie pochodzi z Azji. Jej zaletą jest bardzo krótka wegetacja, w związku z czym można go uprawiać niemal przez cały rok. Dodatkowo ma w swoim składzie błonnik, który przyspiesza trawienie. Szpinak z jajkiem sadzonym idealnie pasuje jako dodatek do głównego dania.
Batat znany jest także jako wilec ziemniaczany, patat, kumara lub słodki ziemniak. Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Istnieje około 400 odmian batatów.
Cukinia to jedno z tych warzyw, które chętnie wykorzystujemy w swojej kuchni. Nic dziwnego, jest bardzo delikatna i doskonale łączy się z innymi warzywami, dzięki czemu istnieje naprawdę mnóstwo sposobów na jej wykorzystanie!
Cukinia faszerowana to doskonały pomysł na lekki, ale bardzo pożywny obiad. Co ważne, cukinia pozwala na wiele ciekawych modyfikacji – możesz przygotować z niej faszerowaną cukinię, zupy kremy, sałatki, zapiekanki, szybkie przekąski, a nawet zdrowe koktajle. Dowiedz się, jak przygotować naprawdę smaczną cukinię faszerowaną – i to w kilku pysznych wariantach.
Zupa kanadyjska to doskonała propozycja na posiłek w mroźny dzień. Rozgrzewa i skutecznie zabija głód. Ta potrawa jest tanim daniem, które można wykonać w godzinę.
Zupa z bambusa pochodzi z Azji, gdzie pędy bambusa często wykorzystywane są w kuchni. Można ją przygotować na wiele sposobów, z szeroką gamą dodatków. Zupa bambusowa jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Oto nasz przepis na ogórki małosolne. Ta pyszna przekąska to typowo polski specjał, nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. A jeśli zostawimy warzywa w zalewie odrobinę dłużej, możemy również cieszyć się smakiem ogórków kiszonych!
O szparagach zielonych mówi się, że są bombą witaminową - są zalecane dla kobiet w ciąży, pomagają uporać się z wieloma dolegliwościami, a przy tym nieźle smakują. Co ciekawe, są jednym ze skuteczniejszych afrodyzjaków. Są dietetyczne i odchudzają.
Ryż po kantońsku pochodzi z Chin. Jest popularny w prowincji Guangdong i w Hongkongu. Ryż smażony po kantońsku jest smaczny i prosty do przygotowania. Przepis na to danie jest dostępny w Internecie i książkach kucharskich.
Ryż z groszkiem to prosty sposób na ciekawy dodatek do dania obiadowego. Może stanowić alternatywę dla ziemniaków lub kaszy. Ryż z groszkiem konserwowym można urozmaicić między innymi dodając przyprawy takie jak sól czy curry.
Sernik cytrynowy to pyszny deser, który można przygotować na kilka sposób (na zimno, z piekarnika, gotowany). Sernik na zimno to propozycja dla wszystkich, którzy nie dysponują dobrej jakości piekarnikiem. Sernik cytrynowy przygotowuje się na spodzie z biszkoptów, ciasta kruchego lub z herbatników.
Sernik bez sera jest równie lekki i puszysty, co tradycyjna wersja tego wypieku. Nie różni się również smakiem. Sernik bez sera przygotowuje się z jogurtów greckich, naturalnych lub ze śmietaną.
Sernik z białą czekoladą to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sernika wiedeńskiego. Można go upiec w kąpieli wodnej lub przygotować na zimno. Przepis na sernik z białą czekoladą wymaga użycia twarogu lub kremowego serka np. philadelphia lub mascarpone.
Sernik zebra powstaje z dwóch rodzajów masy serowej: jasnej i ciemnej. Można go przygotować na zimno lub w kąpieli wodnej. Przepis na sernik zebra uwzględnia użycie kakao lub/i czekolady, które sprawiają, że jedna z części masy serowej staje się brązowa.