Pasta all’uovo ( makaron jajeczny robiony ręcznie)
- ½ mąki 00
- 5 żółtek
- Szklanka letniej przegotowanej wody
- 2 łyżki stołowe oleju olio extravergine d’oliva
- 10 ml białego wina
- Sól
Zobacz też: Makaron z łososiem w sosie śmietanowym, ze szpinakiem, cukinią, pomidorami - smaczne przepisy >>>
Przygotowanie:
Rozsypujemy mąkę tworząc dziurę na środku , wbijamy żółtka dodajemy sól wodę i wino. Dokładnie wszystko zagniatamy by utworzyć jednolitą bez grudek masę ciasta. Odkładamy do lodówki na min 30 min posypane mąką i przykryte folią spożywczą. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze części i wałkujemy na cienkie ciasto o grubości 1mm
Zawijamy w gruby rulon posypując mąką po czym kroimy w wzdłuż na paski o szerokości 0,5 cm po czym rozdzielamy makaron posypując mąka by nam się nie skleił i odkładamy na stolnicę do czasu zagotowania wody, którą doliny
Gotujemy ok 2 min kiedy makaron wypływa do góry podajemy al dente. Jeśli gotujemy dużą ilość makaronu jednocześnie zalecany jest dodanie łyżki stołowej oleju
Pasta alla carbonara
- 110 gr Guanciale
- 40 gr pecorino romano
- 40 gr grana padano ( parmezan)
- 10 ml olio extravergine d’oliva
- 2 gr pieprzu
- 1 jajko
- Sól
Zobacz też: Przepis na zupę Pho z wołowiną Oli Nguyen – zwyciężczyni 7. edycji Masterchefa >>>
Przygotowanie :
Tniemy guanciale na cienkie paski , podsmażmy na odrobinie olio extravergine d’oliva, mieszamy parmezan z pecorino , dodajemy pieprzu , dodajemy jajko całe ugotowany makaron przekładamy na patelnie z guanciale mieszamy dobrze , podsmażamy na mocnym ogniu, ściągamy z palnika i dodajemy nasz mix setów z jajkiem i pieprzem .
Sos pomidorowy z pomidorków koktajlowych
- 500 gr pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 10 ml olio estravergine d’oliva
- 1 doniczka bazylii
- 200 gr parmezanu
- Sól
Przygotowanie:
Kroimy pomidorki na 4 części , w międzyczasie podgrzewamy na patelni olej z czosnkiem uważając by czosnek się nie spalił albowiem zniszczy nam nasz sos
Kiedy czosnek się podrumieni wyciągamy go i wrzucamy nasze pokrojone pomidorki koktajlowe posypując solą i dodajemy 5 listków bazylii , na małym ogniu gotujemy przykrywając pokrywką nasza patelnię
Po ok 3 min nasz sos jest gotowy .
Sos pomidorowy z pomidorów pelati
- 500 ml pelati
- 4 ząbki czosnku
- 10 ml olio estravergine d’oliva
- 1 doniczka bazylii
- 200 gr parmezanu
- Sól
Zobacz też: Produkty, które są źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów >>>
Przygotowanie:
Podgrzewamy na patelni olej z czosnkiem uważając by czosnek się nie spalił albowiem zniszczy nam nasz sos ,kiedy czosnek się podrumieni wyciągamy go i wrzucamy nasze pelati posypujemy solą i dodajemy bazylię , przykrywamy pokrywką zostawiając lekko otwarte miejsce by para mogła swobodnie uciekać mieszamy od czasu do czasu .Czas gotowania wydłuża się do 20 min aż na powierzchni sosu pojawią się plamy oleju , wtedy blendujemy nasz sos. Dodajemy do niego makaron i posypujemy świeżo startym parmezanem i dekorujemy kostkami świeżej bazylii
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN