Szeroka gama wyrobów spożywczych dostępnych na półkach sklepowych niekiedy doprowadza nas do rozterek. Zastanawiamy się m.in. nad tym, które produkty to dobre źródła węglowodanów. Warto wiedzieć, jak odróżnić produkty obfite w węglowodany proste od wyrobów bogatych w węglowodany złożone, by odżywiać się zdrowo.

Czy owoce i warzywa to wartościowe źródła węglowodanów w pożywieniu? Czy warto stosować wyroby przetworzone jako źródła węglowodanów w diecie? Czytaj dalej i poznaj odpowiedź na te pytania.

Zobacz też: Co jeść, aby przyspieszyć metabolizm? >>> 

Węglowodany - główne źródło energetyczne organizmu

Węgle, cukry, najprościej mówiąc - energia, to tylko kilka określeń na jakże ważny dla organizmu składnik odżywczy, jakim są węglowodany. Element diety, o którym mowa, to przede wszystkim organiczne związki chemiczne, w których skład wchodzą węgiel, tlen i wodór. Dzięki specyficznej budowie są one źródłem energii dla organizmu. Dobre źródło węglowodanów jest w stanie zaopatrzyć organizm w duży zapas energii, dzięki której organy wewnętrzne mogą funkcjonować prawidłowo.

Ze względu na źródła węglowodanów oraz ich charakter dzieli się je na:

  • złożone,
  • proste.

Różnicą między tymi frakcjami jest ich budowa, ale również szybkość przyswajania przez organizm. Łatwo dojść do wniosku, że węglowodany złożone przyswajać się będą o wiele dłużej niż ich proste odpowiedniki. Tym samym stanowią “bogatsze” źródła energetyczne.

Węglowodany złożone - źródła

Zobacz też:  Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu? >>> 

Węglowodanom złożonym przypisuje się korzystniejszy wpływ na zdrowie niż węglowodanom prostym. Za dobre źródło węglowodanów złożonych uznaje się warzywa i produkty zbożowe.

Dobre źródła węglowodanów złożonych:

  • produkty zbożowe - chleb pełnoziarnisty, płatki owsiane, otręby, chleb razowy makaron, brązowy ryż,
  • rośliny strączkowe - bób, fasola, soczewica, groch.

Stanowią one bogactwo składników mineralnych, witamin, wody, antyoksydantów, a przede wszystkim węglowodanów złożonych, w tym błonnika. Frakcje te odpowiadają, poza dostarczeniem energii, za regulację pracy jelit oraz dbanie o mikroflorę dolnych części układu pokarmowego.

Pełnoziarniste produkty stanowią również doskonałe źródło błonnika. Produkty zbożowe to także wartościowa baza składników mineralnych i witamin z grupy B.

Rośliny strączkowe mają z kolei wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Szczególną uwagę powinna przykuć tutaj ogromna ilość składników mineralnych, takich jak: potas czy wapń, które aktywnie regulują pracę serca.

Owoce - źródła węglowodanów prostych

Z drugiej strony mamy szeroką gamę produktów bogatych w węglowodany proste. Zawierają glukozę, fruktozę bądź sacharozę będącą połączeniem dwóch pierwszych cukrów. Produkty te przyswajają się bardzo łatwo w organizmie, dlatego stanowią doskonałe źródło energii. Na jedzenie dużych ilości owoców i innych produktów zawierających dużą ilość cukrów prostych nie mogą sobie pozwolić osoby z zaburzeniami glikemii.

Zobacz też:  Ma niewiele kalorii i jest pyszna! Przepis na domową lemoniadę >>> 

Owoce to doskonałe źródła węglowodanów prostych . Zawierają one w sobie dużą ilość fruktozy i witamin, szeroką gamę składników mineralnych oraz prozdrowotne składniki żywnościowe, takie jak: polifenole czy antyoksydanty. U osób zdrowych owoce powinny stanowić stały element codziennej diety, ale należy je spożywać w rozsądnych ilościach (zwykle porcję mieszczącą się w otwartej dłoni). Osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego i zaburzenia metabolizmu powinny skonsultować rodzaj i dzienną porcję owoców z lekarzem lub dietetykiem.

Powszechne źródła węglowodanów prostych to:

  • owoce (np. banan, jabłko, mango, truskawka),
  • wyroby z mąki oczyszczonej /białej (np. jasne pieczywo, ryż biały),
  • wyroby cukiernicze (np. słodycze, ciasta, napoje słodzone).

Produkty zbożowe - ważne źródła węglowodanów w pożywieniu

Dzieląc węglowodany na poszczególne frakcje, trudno jest zdecydować, a szczególnie laikowi, które produkty powinniśmy włączyć do swojej diety. Jeśli cukry proste są złe, a cukry złożone nie zawsze smaczne, to co należy w takiej sytuacji jeść?

Wybierajmy źródła węglowodanów z głową. Nie decydujmy się wyłącznie na wyroby obfite w cukry proste, gdyż prowadzić to będzie do rozchwiań w poziomie glukozy we krwi, co jest głównym czynnikiem w rozwoju cukrzycy typu 2. Dodatni bilans kaloryczny oparty na cukrach prostych to też bardzo prosta droga do nadwagi, a nawet otyłości.

Spożywanie produktów zbożowych, takich jak: pieczywo graham, makarony ciemne, płatki owsiane czy otręby pozwoli nam dostarczyć do organizmu wielu prozdrowotnych składników odżywczych, a zarazem nie wpłynie znacząco na poziom glukozy.

Zobacz film: Jak zrobić naleśniki z białej gryki. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
74
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0