Czy owoce i warzywa to wartościowe źródła węglowodanów w pożywieniu? Czy warto stosować wyroby przetworzone jako źródła węglowodanów w diecie? Czytaj dalej i poznaj odpowiedź na te pytania.
Zobacz też: Co jeść, aby przyspieszyć metabolizm? >>>
Węglowodany - główne źródło energetyczne organizmu
Węgle, cukry, najprościej mówiąc - energia, to tylko kilka określeń na jakże ważny dla organizmu składnik odżywczy, jakim są węglowodany. Element diety, o którym mowa, to przede wszystkim organiczne związki chemiczne, w których skład wchodzą węgiel, tlen i wodór. Dzięki specyficznej budowie są one źródłem energii dla organizmu. Dobre źródło węglowodanów jest w stanie zaopatrzyć organizm w duży zapas energii, dzięki której organy wewnętrzne mogą funkcjonować prawidłowo.
Ze względu na źródła węglowodanów oraz ich charakter dzieli się je na:
- złożone,
- proste.
Różnicą między tymi frakcjami jest ich budowa, ale również szybkość przyswajania przez organizm. Łatwo dojść do wniosku, że węglowodany złożone przyswajać się będą o wiele dłużej niż ich proste odpowiedniki. Tym samym stanowią “bogatsze” źródła energetyczne.
Węglowodany złożone - źródła
Zobacz też: Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu? >>>
Węglowodanom złożonym przypisuje się korzystniejszy wpływ na zdrowie niż węglowodanom prostym. Za dobre źródło węglowodanów złożonych uznaje się warzywa i produkty zbożowe.
Dobre źródła węglowodanów złożonych:
- produkty zbożowe - chleb pełnoziarnisty, płatki owsiane, otręby, chleb razowy makaron, brązowy ryż,
- rośliny strączkowe - bób, fasola, soczewica, groch.
Stanowią one bogactwo składników mineralnych, witamin, wody, antyoksydantów, a przede wszystkim węglowodanów złożonych, w tym błonnika. Frakcje te odpowiadają, poza dostarczeniem energii, za regulację pracy jelit oraz dbanie o mikroflorę dolnych części układu pokarmowego.
Pełnoziarniste produkty stanowią również doskonałe źródło błonnika. Produkty zbożowe to także wartościowa baza składników mineralnych i witamin z grupy B.
Rośliny strączkowe mają z kolei wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Szczególną uwagę powinna przykuć tutaj ogromna ilość składników mineralnych, takich jak: potas czy wapń, które aktywnie regulują pracę serca.
Owoce - źródła węglowodanów prostych
Z drugiej strony mamy szeroką gamę produktów bogatych w węglowodany proste. Zawierają glukozę, fruktozę bądź sacharozę będącą połączeniem dwóch pierwszych cukrów. Produkty te przyswajają się bardzo łatwo w organizmie, dlatego stanowią doskonałe źródło energii. Na jedzenie dużych ilości owoców i innych produktów zawierających dużą ilość cukrów prostych nie mogą sobie pozwolić osoby z zaburzeniami glikemii.
Zobacz też: Ma niewiele kalorii i jest pyszna! Przepis na domową lemoniadę >>>
Owoce to doskonałe źródła węglowodanów prostych . Zawierają one w sobie dużą ilość fruktozy i witamin, szeroką gamę składników mineralnych oraz prozdrowotne składniki żywnościowe, takie jak: polifenole czy antyoksydanty. U osób zdrowych owoce powinny stanowić stały element codziennej diety, ale należy je spożywać w rozsądnych ilościach (zwykle porcję mieszczącą się w otwartej dłoni). Osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego i zaburzenia metabolizmu powinny skonsultować rodzaj i dzienną porcję owoców z lekarzem lub dietetykiem.
Powszechne źródła węglowodanów prostych to:
- owoce (np. banan, jabłko, mango, truskawka),
- wyroby z mąki oczyszczonej /białej (np. jasne pieczywo, ryż biały),
- wyroby cukiernicze (np. słodycze, ciasta, napoje słodzone).
Produkty zbożowe - ważne źródła węglowodanów w pożywieniu
Dzieląc węglowodany na poszczególne frakcje, trudno jest zdecydować, a szczególnie laikowi, które produkty powinniśmy włączyć do swojej diety. Jeśli cukry proste są złe, a cukry złożone nie zawsze smaczne, to co należy w takiej sytuacji jeść?
Wybierajmy źródła węglowodanów z głową. Nie decydujmy się wyłącznie na wyroby obfite w cukry proste, gdyż prowadzić to będzie do rozchwiań w poziomie glukozy we krwi, co jest głównym czynnikiem w rozwoju cukrzycy typu 2. Dodatni bilans kaloryczny oparty na cukrach prostych to też bardzo prosta droga do nadwagi, a nawet otyłości.
Spożywanie produktów zbożowych, takich jak: pieczywo graham, makarony ciemne, płatki owsiane czy otręby pozwoli nam dostarczyć do organizmu wielu prozdrowotnych składników odżywczych, a zarazem nie wpłynie znacząco na poziom glukozy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN