Produkty, które są źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów

Produkty zbożowe łatwo przyswajalne węglowodany
fot. fcafotodigital/Getty Images
Szeroka gama wyrobów spożywczych dostępnych na półkach sklepowych niekiedy doprowadza nas do rozterek. Zastanawiamy się m.in. nad tym, które produkty to dobre źródła węglowodanów. Warto wiedzieć, jak odróżnić produkty obfite w węglowodany proste od wyrobów bogatych w węglowodany złożone, by odżywiać się zdrowo.

Czy owoce i warzywa to wartościowe źródła węglowodanów w pożywieniu? Czy warto stosować wyroby przetworzone jako źródła węglowodanów w diecie? Czytaj dalej i poznaj odpowiedź na te pytania.

Zobacz też: Co jeść, aby przyspieszyć metabolizm? >>> 

Węglowodany - główne źródło energetyczne organizmu

Węgle, cukry, najprościej mówiąc - energia, to tylko kilka określeń na jakże ważny dla organizmu składnik odżywczy, jakim są węglowodany. Element diety, o którym mowa, to przede wszystkim organiczne związki chemiczne, w których skład wchodzą węgiel, tlen i wodór. Dzięki specyficznej budowie są one źródłem energii dla organizmu. Dobre źródło węglowodanów jest w stanie zaopatrzyć organizm w duży zapas energii, dzięki której organy wewnętrzne mogą funkcjonować prawidłowo.

Ze względu na źródła węglowodanów oraz ich charakter dzieli się je na:

  • złożone,
  • proste.

Różnicą między tymi frakcjami jest ich budowa, ale również szybkość przyswajania przez organizm. Łatwo dojść do wniosku, że węglowodany złożone przyswajać się będą o wiele dłużej niż ich proste odpowiedniki. Tym samym stanowią “bogatsze” źródła energetyczne.

Węglowodany złożone - źródła

Zobacz też: Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu? >>> 

Węglowodanom złożonym przypisuje się korzystniejszy wpływ na zdrowie niż węglowodanom prostym. Za dobre źródło węglowodanów złożonych uznaje się warzywa i produkty zbożowe.

Dobre źródła węglowodanów złożonych:

  • produkty zbożowe - chleb pełnoziarnisty, płatki owsiane, otręby, chleb razowy makaron, brązowy ryż,
  • rośliny strączkowe - bób, fasola, soczewica, groch.

Stanowią one bogactwo składników mineralnych, witamin, wody, antyoksydantów, a przede wszystkim węglowodanów złożonych, w tym błonnika. Frakcje te odpowiadają, poza dostarczeniem energii, za regulację pracy jelit oraz dbanie o mikroflorę dolnych części układu pokarmowego.

Pełnoziarniste produkty stanowią również doskonałe źródło błonnika. Produkty zbożowe to także wartościowa baza składników mineralnych i witamin z grupy B.

Rośliny strączkowe mają z kolei wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Szczególną uwagę powinna przykuć tutaj ogromna ilość składników mineralnych, takich jak: potas czy wapń, które aktywnie regulują pracę serca.

Owoce - źródła węglowodanów prostych

Z drugiej strony mamy szeroką gamę produktów bogatych w węglowodany proste. Zawierają glukozę, fruktozę bądź sacharozę będącą połączeniem dwóch pierwszych cukrów. Produkty te przyswajają się bardzo łatwo w organizmie, dlatego stanowią doskonałe źródło energii. Na jedzenie dużych ilości owoców i innych produktów zawierających dużą ilość cukrów prostych nie mogą sobie pozwolić osoby z zaburzeniami glikemii.

Zobacz też:  Ma niewiele kalorii i jest pyszna! Przepis na domową lemoniadę >>> 

Owoce to doskonałe źródła węglowodanów prostych . Zawierają one w sobie dużą ilość fruktozy i witamin, szeroką gamę składników mineralnych oraz prozdrowotne składniki żywnościowe, takie jak: polifenole czy antyoksydanty. U osób zdrowych owoce powinny stanowić stały element codziennej diety, ale należy je spożywać w rozsądnych ilościach (zwykle porcję mieszczącą się w otwartej dłoni). Osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego i zaburzenia metabolizmu powinny skonsultować rodzaj i dzienną porcję owoców z lekarzem lub dietetykiem.

Powszechne źródła węglowodanów prostych to:

  • owoce (np. banan, jabłko, mango, truskawka),
  • wyroby z mąki oczyszczonej /białej (np. jasne pieczywo, ryż biały),
  • wyroby cukiernicze (np. słodycze, ciasta, napoje słodzone).

Produkty zbożowe - ważne źródła węglowodanów w pożywieniu

Dzieląc węglowodany na poszczególne frakcje, trudno jest zdecydować, a szczególnie laikowi, które produkty powinniśmy włączyć do swojej diety. Jeśli cukry proste są złe, a cukry złożone nie zawsze smaczne, to co należy w takiej sytuacji jeść?

Wybierajmy źródła węglowodanów z głową. Nie decydujmy się wyłącznie na wyroby obfite w cukry proste, gdyż prowadzić to będzie do rozchwiań w poziomie glukozy we krwi, co jest głównym czynnikiem w rozwoju cukrzycy typu 2. Dodatni bilans kaloryczny oparty na cukrach prostych to też bardzo prosta droga do nadwagi, a nawet otyłości.

Spożywanie produktów zbożowych, takich jak: pieczywo graham, makarony ciemne, płatki owsiane czy otręby pozwoli nam dostarczyć do organizmu wielu prozdrowotnych składników odżywczych, a zarazem nie wpłynie znacząco na poziom glukozy.

Zobacz film: Jak zrobić naleśniki z białej gryki. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości