Tagliatelle to jeden z popularniejszych włoskich makaronów. Są to grube wstążki, które podajemy z różnymi sosami. Istnieje kilka rodzajów, różniących się między sobą grubością. Wszystkie jednak łączy wspólny mianownik: stanowią idealną bazę do wspaniałego obiadu we włoskim stylu.
Słodkie, urocze i subtelne. Takie właśnie są makaroniki francuskie. Choć znane są od VIII w., do Polski dotarły całkiem niedawno. Od razu jednak podbiły nasze serca i podniebienia. Niepozorna beza migdałowa skrywająca w swym środku wyszukany krem staje się coraz popularniejszym deserem na eleganckich przyjęciach, jak i przekąską do domowej kawy. Warto wiedzieć, jak zrobić makaroniki francuskie własnoręcznie, by poczuć nie tylko słodki smak ciastek, ale i dumy, gdy takie cuda wyjdą spod naszej ręki.
Jesienią i zimą lubimy ciepłe śniadania, które zapewniają nam energię na cały dzień. W tej roli dobrze sprawdzają się jajka. Omlet francuski smakuje wspaniale, a jego przyrządzenie zajmuje kilka minut.
Marchewka zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Stosunkowo często gości w naszej kuchni jako dodatek do sałatek lub zdrowa przekąska. Warto przygotować również purée marchewkowe, które nie tylko świetnie zastąpi to ziemniaczane, ale i pozwoli na nowo odkryć smak ulubionych potraw, które podamy z jego dodatkiem.
Ziemniaki królują w naszych kuchniach. Gotujemy je często i robimy z ich mnóstwo potraw - zupy, frytki, czy purée. Bataty również nadają się do tego celu. Można z ich stworzyć niezwykle aromatyczne purée, które świetnie komponuje się z wieloma daniami. Ponadto purée z batatów jest bardzo zaskakujące w smaku, a przy tym niesamowicie rozgrzewa - nie bez powodu jest idealną potrawą na zimowe i jesienne dni.
Korzeń pietruszki ma charakterystyczny smak i aromat. Przez to nie jest często wykorzystywany w kuchni – jeżeli już, to jako dopełnienie rosołu lub składnik sałatki. Czas to zmienić, ponieważ jego potencjał można wykorzystać w innych daniach. Purée z pietruszki idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, zastępując lub urozmaicając swój ziemniaczany odpowiednik.
Polacy zjadają około 5 kilogramów makaronu rocznie. Od dłuższego czasu w naszym kraju jest także głośno o ustanowionym w Rzymie Światowym Dniu Makaronu, który wypada 25 października. Nie jest to jednak jedyna okazja, by zrobić sobie pyszne spaghetti z najróżniejszymi dodatkami i rozkoszować się jego smakiem.
Uwielbiamy purée ziemniaczane za jego delikatny smak i kremową konsystencję. Czasem jednak nawet ono może się znudzić. Na szczęście w kuchni jest sporo miejsca na eksperymenty, dlatego z powodzeniem można znaleźć równie pyszny zamiennik, czyli purée selerowe.
Na świecie istnieje kilka tysięcy rodzajów ryżu. Trudno więc się dziwić, że w wielu krajach jest tak popularny. Sława ryżu rośnie także w Polsce - zjadamy go coraz więcej i coraz chętniej. To dobra zmiana w nawykach żywieniowych, gdyż ryż zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, a im mniej jest przetworzony, tym lepszy. Dodatek ten może jednak szybko się znudzić, jeżeli przygotujemy go ciągle w klasycznej wersji. By uniknąć rutyny, dobrze skusić się na aromatyczny ryż w orientalnym stylu. Zwłaszcza, że zrobić żółty ryż jest łatwiej, niż może się wydawać.
Wszyscy wielbiciele mięsnych potraw uwielbiają też kabanosy. Są nie tylko smaczne i łatwo dostępne, stanowią idealną szybką przekąskę w pracy, dobrze sprawdzają się też na imprezach rodzinnych i domówkach. Pyszne mięsne paluszki połączone z chrupiącym ciastem smakują wybornie.
Starożytna Grecja jest miejscem narodzin demokracji, igrzysk olimpijskich oraz szeroko pojętej filozofii. Bogata historia oraz zniewalające dech w piersiach krajobrazy są powodem, dla którego niezliczone rzesze turystów odwiedzają ten piękny kraj. Kawa po grecku serwowana jest w praktycznie każdej restauracji. Podczas wakacji wizyta w lokalnej restauracji stanowi obowiązkowy punkt wycieczki.
Być może słyszałeś o kompocie francuskim – jednym z wielu przysmaków na francuskich stołach. Zastanawiasz się, jak go zrobić i czym różni się od znanego nam w Polsce, klasycznego kompotu? Przede wszystkim należy wiedzieć, że kompot francuski, oprócz tego, że robiony jest na bazie owoców, nie ma zbyt wiele wspólnego z naszym kompotem. Więc czym jest kompot francuski?
Krem brûlée to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. Jest to bardzo delikatny krem znajdujący się pod warstwą skarmelizowanego cukru. Francuzi przepadają za tym deserem – a Ty? Dowiedz się, jak zrobić krem brûlée!
Kawa po turecku znana jest z głębokiego aromatu i mocnego smaku. Jest zupełnie inna od kaw z ekspresu i niczym nie przypomina kaw rozpuszczalnych – jest jedyna w swoim rodzaju. Jedni nie potrafią bez niej żyć, dla innych jest zdecydowanie za mocna. Jak zaparzyć prawdziwą kawę po turecku?
Kuchnia meksykańska jest kolorowa, aromatyczna i wyrazista w smaku. Bez wątpienia należy do najbardziej znanych kuchni świata. Króluje w niej kukurydza, fasola, pomidory, a także pikantne przyprawy.
Drób to jedno z najpopularniejszych mięs. Charakteryzuje się niską kalorycznością, zwłaszcza kiedy przygotowane jest w odpowiedni sposób. Jednak zwykłe kotlety z kurczaka mogą się szybko znudzić. Warto zatem mieć pod ręką kilka innych przepisów na dania, które zawsze się udają. Jednym z nich jest kurczak w cieście naleśnikowym.
Mięso kurczaka jest szybkie w przyrządzaniu, można też z niego wyczarować wiele smacznych dań. Jednym z nich jest kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim. Jest to potrawa, która na pewno zasmakuje domownikom.
Kurczak w cieście sezamowym jest pyszny i bardzo prosty w wykonaniu. Jest również wyjątkowo chrupki. To danie wyjątkowe i bardzo oryginalne. Kurczak przyrządzony w ten sposób idealnie nadaje się na obiad, ale również na rodzinne przyjęcie.
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem to danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na ważnej uroczystości rodzinnej. Mięso łososia jest niezwykle delikatne i smaczne, a chrupkość ciasta francuskiego nadaje całemu daniu wyjątkowości i smaku.
Ogórki po szwedzku to doskonała sałatka na zimę i nie tylko. Jeżeli często nie masz pomysłu, jaką sałatkę zrobić do obiadu, to słoiki z ogórkami po szwedzku rozwiążą ten problem! Są nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale też szybkie do zrobienia!
Falafele cieszą się coraz większą popularnością. I choć jest to danie pochodzące z dalekiego wschodu, to jednak podbiło serca Polaków. Falafele to kuleczki chrupiące na zewnątrz i bardzo miękkie w środku, wykonywane najczęściej z ciecierzycy.
Książki kucharskie i kulinarne strony internetowe obfitują w przepisy na słodkości: ciasta, torty, babeczki. Wiele tych receptur wymaga jednak długiego przygotowania i szerokiej listy składników. W sytuacji, kiedy do drzwi zapukają niespodziewani gości lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga długiego pieczenia, warto sięgnąć po przepisy na jabłka w cieście francuskim.
Chętnie wykorzystywanym w kuchni sosem do sałatek czy mięs jest sos czosnkowy. Jednak ze względu na silny aromat nie zawsze można go zabrać jako dodatek na lunch do pracy czy podać gościom. Dobrą alternatywą dla niego jest sos z musztardy francuskiej, który doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju sałatek, mięs i potraw z jajek.
Kotlet to jedno z najczęściej przyrządzanych dań obiadowych w polskich domach. Dostarcza dużo białka, tłuszczu, a z odpowiednimi dodatkami - węglowodanów. Oprócz kotletów mielonych czy tradycyjnych kotletów schabowych warto od czasu do czasu ugotować danie z kuchni regionalnej - dobrą propozycją jest pochodzący z Lubelszczyzny kotlet schabowy po lubelsku.
Kotlety mielone to częste danie goszczące w polskich domach. Z mielonego mięsa można przyrządzić również gołąbki czy rolady. Do ich przygotowania można wykorzystać również mięso mielone w cieście francuskim. Rolada mięsna w cieście to doskonały pomysł na danie główne dla gości.
W czasie świąt na stole często gości tradycyjny, zawijany makowiec, a niedzielne popołudnia umila nam polska szarlotka. Miłośnicy obu tych ciast mogą spróbować przepisu na makowiec po japońsku z jabłkami, który łączy aromat maku z wilgotnymi owocami.
Wraz z nadejściem wiosny na straganach i w sklepach spożywczych pojawiają się białe i zielone szparagi. Można wykorzystać je jako dodatek do dań mięsnych, przygotować na ich bazie zupę oraz sos do makaronów. Jednak mogą stanowić także samodzielną przekąskę – świetnym pomysłem będą szparagi w cieście francuskim w formie tarty lub szparagi w cieście.
Groszek zielony jest często niedocenianym produktem w naszej kuchni. A jest on nie tylko świetnym dodatkiem do sałatek, ale również produktem, z którego można przyrządzić pyszne purée z groszku. To doskonały dodatek do mięs, ale przede wszystkim do grillowanej czy pieczonej ryby.
W niemalże każdym domu na śniadanie czy kolację je się kanapki. Z dodatkiem wędlin, nabiału i warzyw są szybkim i prostym w realizacji pomysłem na różnorodną przekąskę. Pysznym przykładem smarowidła do pieczywa może być pochodzące z kuchni francuskiej rillettes z kaczki.
Kuchnia śródziemnomorska zawiera wiele potraw bazujących na rybach i owocach morza. Przepisy te bardzo często są niezwykle proste i opierają się na naturalnych, łatwo dostępnych produktach wysokiej jakości. Ryba po hiszpańsku może być podawana zarówno w podstawowej wersji, upieczona w zalewie z wina, jak i w aromatycznym sosie warzywnym z dodatkiem przypraw.