Jedną z tradycyjnych przekąsek kupowanych przez dzieci w szkole jest bułka drożdżowa z budyniem lub z serem. Żeby mieć wpływ na to, jakie produkty jedzą dzieci, warto samodzielnie przygotować ślimaczki drożdżowe z budyniem czy ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem w domu.
Ciasto drożdżowe z owocami to przykład poczęstunku, jaki można zaserwować gościom lub zabrać ze sobą w formie przekąski do pracy czy szkoły. Za każdym razem nasz placek drożdżowy z owocami może smakować nieco inaczej, w zależności od tego, jakie owoce oraz dodatki wykorzystamy.
Ciasto drożdżowe to tradycyjny wypiek, jednak przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką można modyfikować, wzbogacając kruszonkę różnymi składnikami. Pyszna kruszonka na ciasto drożdżowe zyskuje, kiedy dodamy do niej wanilię, cynamon, kakao czy potłuczone migdały. W Dzień Dobry TVN swoje przepisy przedstawiła Katarzyna Bukowska.
Słodki smak, unoszący się w kuchni naszych mam i babć, kiedy byliśmy beztroskimi dziećmi… Oczekiwanie na pyszne ciasto drożdżowe z rodzynkami dłużyło Ci się niemiłosiernie? Dziś możesz przygotować je samodzielnie – wystarczy chwila, aby delektować się wspaniałym smakiem ciasta drożdżowego.
Soczyste truskawki każdego dnia goszczą w Twojej kuchni i zastanawiasz się, jak wykorzystać je do stworzenia przepysznego deseru? Przygotuj doskonałe ciasto drożdżowe z truskawkami i ciesz się idealnym połączeniem słodkiego ciasta i nieco kwaśnych, pełnych słonecznego smaku truskawek.
Przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem jest nie tylko bardzo prosty, ale też szybki w przygotowaniu. Dowiedz się, jak przygotować ten pyszny placek, aby cieszyć się wyśmienitym połączeniem puszystego ciasta i słodko-kwaśnym smakiem świeżego rabarbaru.
Ciasto jogurtowe z malinami to doskonały sposób na błyskawiczną, jesienną rozgrzewkę. Dobroczynne działanie malin i delikatne, nieco wilgotne ciasto jogurtowe sprawią, że każdy deszczowy dzień będzie wydawał się o wiele słodszy.
Półki w cukierniach uginają się od wymyślnych ciast, jednak nic nie zastąpi domowych wypieków. Ciasto drożdżowe czy ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką to proste pomysły na pyszne domowe ciasto, które można upiec z łatwo dostępnych składników.
Ciasto z jabłkami i budyniem jest doskonałe dla całej rodziny. Istnieje wiele sposobów, z których możesz skorzystać, aby zrobić pyszny deser do kawy. Dowiedz się jak je przygotować.
Szybki pomysł na pyszny deser do kawy? Ciasto z jabłkami i orzechami to idealne połączenie składników. Owoce dodają mu kwaskowatości, a orzechy – aromatu. Zobacz, jak je zrobić.
Ciasto z jabłkami i galaretką może mieć wiele odsłon. Dowiedz się, jakie są najlepsze i szybkie przepisy. Dzięki nim przygotujesz smaczny deser do kawy.
Jeśli nie masz czasu na pieczenie ciasta, możesz przygotować je z naszych przepisów w szybki i łatwy sposób. Ciasto z truskawkami bez pieczenia jest pyszne i wykonasz je nawet, kiedy goście są już w drodze.
Ciasto z truskawkami i budyniem możesz przygotować na wiele sposobów, w zależności od czasu i składników, jakie masz w domu. Jego niezwykły smak zaskoczy Twoich bliskich! Ciasto z truskawkami i galaretką może być pysznym deserem do kawy nie tylko podczas lata. Możesz je przygotować także z mrożonych owoców lub połączyć je np. z malinami czy brzoskwiniami.
Ciasto z truskawkami i galaretką może być wyjątkowym deserem do kawy nie tylko latem. Możesz je przygotować także z mrożonych owoców lub połączyć je z malinami czy brzoskwiniami. Poznaj proste przepisy.
Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej wywodzący się z Genui, stolicy regionu Liguria. Nazwa “pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza: zgnieść, zmiażdżyć. Pesto alla genovese, czyli najbardziej popularne, to prosta mieszanka oliwy, siekanego czosnku, orzeszków piniowych, soli, liści bazylii i sera Parmigiano-Reggiano. Pesto czerwone (pesto rosso) wykorzystuje dodatkowo smak suszonych pomidorów i pieczonej papryki, nadając naszym daniom żywych kolorów.
Flaki to tradycyjna polska potrawa. Obok wątróbek – prawdopodobnie ze względu na swoją nazwę – budzą u niektórych szczególną odrazę. Flaki to nic innego jak fragmenty żołądka – zazwyczaj wołowe, ale także wieprzowe i jeleniowate. Być może nie każdy wie, że to również tradycyjne, bardzo popularne danie Warszawy. Dziś flaki jemy nieco inaczej, niż podawano je w barach w międzywojennej stolicy. Wtedy we flakach pojawiały się również pulpeciki wyrabiane na łoju wołowym, a całość posypywana była parmezanem, sporą ilością majeranku oraz gałki muszkatołowej.
To zadziwiające, ile pysznych dań można przyrządzić z makaronu, cukinii i kurczaka. W zależności od tego, co mamy w lodówce, możemy zrobić szybką zapiekankę makaronową z cukinią i kurczakiem, danie z patelni lub pierś z kurczaka z cukinią i makaronem w sosie – śmietanowym lub pomidorowym.
Pierogi znają i lubią prawie wszyscy. Możemy podawać je na słodko i ostro. Nie wszyscy jednak wiedzą, że farsz do pierogów możemy przyrządzić także z kaszy gryczanej i sera: żółtego, białego czy feta. W takiej postaci często nazywane są pierogami wiejskimi.
Ser kozi jest bogaty w wartości odżywcze, a jego smak jest doceniany przez smakoszy sera i nie tylko – istnieje wiele gatunków tego sera różniących się smakiem i poziomem dojrzałości. Nadaje się więc doskonale jako baza do wielu sałatek. Jest stosunkowo niskokaloryczny, a jego niewielka zawartość laktozy i uczulającej kazeiny powoduje, że jest dobrą alternatywą dla produktów krowich, które są trudno przyswajalne dla wielu z nas i powodują u niektórych alergie.
Niespodziewani goście? A może nie masz czasu na całe popołudnie spędzone w kuchni? Zobacz nasze przepisy na ciasto kruche z truskawkami, które nie wymaga dużej ilości składników oraz czasu.
Jeśli znudziły się nam kotlety mielone, warto rozważyć ich bardziej egzotyczną wersję: kofty wołowe. Kofta to mocno przyprawione mięso mielone, którego sposób przygotowania pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego, a także Centralnej i Południowej Azji. W zależności od regionu pochodzenia, danie to może być przyrządzone na bazie różnych mielonych mięs i owoców morza.
Tarta z kurczakiem i szpinakiem sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i typowy lunch. Można podawać ją samą, a także w towarzystwie lekkiej sałatki. Szpinak i kurczak zapewniają cenne wartości odżywcze. Nic dziwnego, że tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem tak często pojawia się na naszych stołach.
Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami to kilka składników, proste wykonanie i świetny smak. To także dobry sposób na to, aby do jedzenia kurczaka i warzyw zachęcić dzieci. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami jest hitem w niejednym polskim domu.
Włoskie desery smakują równie dobrze, jak pizza w Wenecji czy słynne makarony z Bolonii. Są słodkie, kaloryczne i do tego wyglądają obłędnie. Desery włoskie – panna cotta, tiramisu, crème brûlée – wymagają określonego poziomu opanowania sztuki cukierniczej. To wymagające desery, ale dla tych smaków warto spędzić trochę czasu w kuchni.
Choć żółciak siarkowy w Polsce jest zaliczany do grzybów pospolitych, z pewnością zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na oryginalny smak, ale także przez swoje właściwości lecznicze. Wykorzystanie żółciaka siarkowego w kuchni pozwala na przyrządzenie aromatycznych i sycących potraw, które nie są czasochłonne i nie wymagają dużej ilości składników. Co można przygotować z żółciaka siarkowego? Sprawdź najlepsze przepisy na dania z jego wykorzystaniem.
Zapiekanki warzywne mają swoją długą historię w kuchni śródziemnomorskiej. Jedną z najpopularniejszych jest grecka musaka. Jej oryginalny przepis zawiera przyprawy, mięso, oliwę, bakłażana i inne warzywa. Całość polana jest grubą warstwą sosu beszamelowego i zapieczona.
Musaka to tradycyjne danie z Grecji, czyli zapiekanka z bakłażanami, pomidorami, mięsem mielonym oraz sosem beszamelowym i tartym serem. Zapiekanka składa się z kilku warstw i doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Hummus wywodzi się z Egiptu. Jest to pasta zrobiona z nasion ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty sezamowej), przypraw i czosnku. Występuje w kuchniach na Bliskim Wschodzie i w rejonach Kaukazu. Można przyrządzać go na różne sposoby, np. hummus z suszonymi pomidorami. Jest to doskonała przekąska – można ją jeść z pitą, pieczywem chrupkim lub waflami ryżowymi.
Makaron tagliatelle to prosty produkt, który może być bazą dla wielu pysznych dań. Makaron ten pochodzi z regionu Emilia-Romagna we Włoszech, słynącego z doskonałej kuchni. Makaron tagliatelle można podawać na różne sposoby i łączyć z wieloma składnikami, dlatego jest to danie lubiane nie tylko we Włoszech, ale także w innych krajach świata.