Content: Przepisu na sernik bez sera można szukać w internecie. Istnieje możliwość upieczenia ciasta sernik bez sera na biszkoptach, kruchym cieście lub sernika bez sera na herbatnikach. Wyjątkowym smakiem wyróżnia się sernik bez sera z wiórkami kokosowymi czy z kruszonką.
Sernik – tradycyjny, na zimno czy bez sera?
Sernik to bez wątpienia jeden z ulubionych słodkich wypieków Polaków. Może być lekki i puszysty lub ciężki, kremowy. Możemy wybierać między sernikiem na ciepło, jak i na zimno, do przygotowania którego nie trzeba używać piekarnika. Co więcej, aby móc cieszyć się smakiem sernika, nie potrzeba mieć w domu twarogu. Sernik bez sera jest zdecydowanie tańszy od tradycyjnej wersji tego wypieku. Pojawia się jednak pytanie, czym można zastąpić ser twarogowy niezbędny do realizacji przepisu na sernik, w jego klasycznej odsłonie?
Składniki, z których można przygotować sernik bez sera
Ciasto sernik bez sera przygotowuje się bazując na produktach nabiałowych, które można kupić w każdym sklepie spożywczym, w przystępnej cenie. Sernik bez sera można przyrządzić z klasycznym jogurtem naturalnym , który sprawia, że ciasto jest odpowiednio wilgotne i rozpływa się w ustach. Inny przepis na sernik bez sera każe wykorzystać jogurt typu greckiego, który różni się od zwykłego jogurtu naturalnego konsystencją (jest bardziej gęsty), wyższą zawartością tłuszczu i białka. Sernik bez sera na jogurtach greckich nie jest zatem tym samym wypiekiem, co sernik bez sera z tradycyjnym jogurtem .
Zamiast sera twarogowego można użyć również gęstej śmietany, która jest równie łatwo dostępna. Sernik bez sera na śmietanie nazywany jest styropianem ponieważ po upieczeniu, i przekrojeniu wypieku, w niektórych miejscach widoczne są charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Co ciekawe, według niektórych osób nie ma różnicy pomiędzy smakiem tradycyjnego sernika, a tym, jaki wyróżnia sernik bez sera ze śmietany.
Różne wersje sernika bez sera – sernik bez sera z kokosem
Podobnie jak sernik z twarogiem, sernik z jogurtem czy na śmietanie można przygotować na różnych spodach. Sernik bez sera piecze się na biszkoptach , herbatnikach i na kruchym cieście. Niektórzy dodają do tego ciasta również owoce, takie jak truskawki czy brzoskwinie. “Oszukany sernik”, jak niektórzy nazywają tego rodzaju ciasto, przygotowuje się też z kruszonką. Ponadto sernik bez sera można przyrządzić, wykorzystując przepis z wiórkami kokosowymi. Starty miąższ kokosa wzbogaca smak wypieków. Aby sernik bez sera z wiórkami kokosowymi mógł być bardziej aromatyczny, należy uprażyć wiórki na suchej patelni. Kokosowy sernik bez sera na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ciasta rafaello.
Sernik bez sera z jogurtem greckim – jak zrobić?
Do przygotowania sernika bez sera z jogurtu greckiego, potrzebne są następujące składniki:
· 2 duże jogurty greckie,
· 5 jaj,
· 1 opakowanie budyniu waniliowego,
· 1 szklanka cukru,
· 1 opakowanie cukru waniliowego,
· ½ szklanki oleju,
· 1 opakowanie biszkoptów.
Żółtka, budyń oraz cukier waniliowy połączyć za pomocą miksera. W trakcie ubijania dodawać stopniowo olej. Białka ze wszystkich jaj ubić razem z cukrem. Gdy powstanie już sztywna piana, to trzeba zmieszać ją delikatnie z uprzednio zrobioną masą jogurtową. Średniej wielkości formę wyłożyć biszkoptami i wlać do niej gotową masę z jogurtem greckim. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez pół godziny.
Przepis na sernik bez sera na śmietanie
Do przygotowanie wypieku niezbędne są:
· 3 szklanki mąki pszennej,
· 1,5 szklanki cukru,
· 1 opakowanie cukru waniliowego,
· 5 jaj,
· 250 g margaryny,
· 1 opakowanie proszku do pieczenia,
· 2 budynie waniliowe,
· 1200 g śmietany 18%,
· 3 łyżki kakao.
Z mąki, cukru, żółtek, margaryny i proszku do pieczenia wyrobić kruche ciasto. Gdy będzie ono już odpowiednio wyrobione, podzielić je na 3 części, z których jedna pozostaje jasna, a dwie pozostałe połączyć ze sobą i z kakao. Zarówno jasne, jak i ciemne ciasto powinny trafić do lodówki na ok. 1 godzinę. Klasyczną prostokątną formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciemne ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, dopóki masa ze śmietany nie będzie gotowa, ciasto na formie ponownie trafia do lodówki.
Przygotowanie śmietanowej masy zacząć od ubicia białek z dodatkiem soli. Do sztywnej białej piany dodać zwykły cukier, cukier waniliowy, wszystko połączyć w trakcie miksowania. Powstałą masę wzbogacić o budynie, znowu chwilkę miksować. Następnie stopniowo, wlewać kolejne opakowania śmietany, mieszać za pomocą łyżki. Powstałą masę przelać na kruche ciasto, ułożone w formie. Na wierzch śmietanowej masy zetrzeć jasne ciasto. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na godzinę i 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN