Aby sernik z białą czekoladą nie smakował za każdym razem tak samo, można go urozmaicić dodając np. owoce. Dobrze smakuje zwłaszcza z malinami. Doskonałym dodatkiem może również być karmel, mak, chałwa lub kajmak.
Sernik z białą czekoladą – jedno ciasto, wiele możliwości
Biała czekolada, mimo że nie jest uważana za prawdziwą czekoladę, cieszy się dużą popularnością. Sprawdza się doskonale jako dodatek do wypieków, szczególnie sernika. Dzięki temu, że w jej składzie ważne miejsce zajmuje mleko i cukier, dobrze komponuje się z tłustym białym serem.
Sernik z białą czekoladą jest aksamitny, wręcz rozpływa się w ustach. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników słodkich, wilgotnych deserów. Sernik z białą czekoladą można przygotować zarówno piekąc w go kąpieli wodnej, jak i na zimno, bez pieczenia. Jego głównym składnikiem z reguły jest mielony twaróg, który niektórzy zastępują kremowym serkiem philadelphia. Można również upiec sernik z białą czekoladą i mascarpone lub z jogurtem greckim. W trakcie wyrabiania ciasta dolewa się mleka lub śmietany kremówki, która dodatkowo jest źródłem tłuszczu. Sernik z białą czekoladą i śmietaną to deser, który rozpływa się w ustach.
Różnicą pomiędzy poszczególnymi recepturami na to ciasto jest także sposób wykonania spodu. Sernik z białą czekoladą przygotowuje się często na spodzie z herbatników , do których można dosypać orzechów laskowych lub migdałów. Znany jest również przepis na sernik z białą czekoladą na spodzie brownie albo z ciastek oreo.
Lubiący eksperymentować amatorzy pieczenia ciast mogą urozmaicić jego smak, dodając owoce. Istnieje przepis na sernik z białą czekoladą i malinami , które są doskonałym dodatkiem do wypieków na bazie twarogu. Ciekawą propozycję stanowi sernik z białą czekoladą i żurawiną, która - mimo cierpkiego smaku - pasuje do słodkiego ciasta. W sezonie letnim można również upiec sernik z białą czekoladą i jagodami oraz sernik z białą czekolada i truskawkami lub z jeżynami. Odpowiednim dodatkiem do tego ciasta jest też mak, wiórki kokosowe i galaretka owocowa. Trafionym pomysłem na deser może być sernik z białą czekoladą i karmelem albo sernik z białą czekoladą i kajmakiem. Niektórzy przygotowują to ciasto również z chałwą.
Sernik z białą czekoladą w kąpieli wodnej - przepis
Potrzebne składniki:
· 1 kg twarogu,
· 3 tabliczki białej czekolady,
· 4 jajka,
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
· 1 łyżeczka cukru z wanilią,
· 1 - 2 łyżki cukru pudru,
· 20 g masła,
· 160 g ciasteczek maślanych.
Ciasteczka należy pokruszyć w blenderze i dodać do nich masło. Masę ciasteczkową przełożyć do formy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na jej dnie.
Twaróg przełożyć do miski. Dodawać do niego po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksować. Wsypać cukier waniliowy, cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ostatnim składnikiem, jaki trzeba dodać do masy serowej, jest roztopiona biała czekolada. Wszystkie składniki połączyć za pomocą miksera. Masę przelać do formy, którą trzeba włożyć do trochę większego naczynia wypełnionego wodą do połowy wysokości formy z masą serową. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 1 godzinę i 20 minut. Ciasto studzić stopniowo, po upieczeniu formę wyjąć z wody i zostawić w piekarniku.
Przepis na sernik z białą czekoladą i śmietaną na spodzie z herbatników
Aby móc przygotować to ciasto, należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
· 500 g zmielonego sera twarogowego,
· 200 g białej czekolady,
· 200 ml śmietanki kremówki 36%,
· 1/3 szklanki cukru pudru,
· 100 g herbatników,
· 2 łyżki mąki pszennej,
· 1 jajko,
· żółtko z 1 jajka,
· 30 g masła,
· skórka otarta z jednej cytryny,
· 200 g malin.
Herbatniki pokruszyć w blenderze, dodać masło, wymieszać. Przełożyć je do tortownicy (średnica 18 cm), której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Do rondelka wlać śmietanę i podgrzać ją (nie doprowadzić do wrzenia). Dodać czekoladę, co jakiś czas mieszać. Gdy czekolada będzie całkowicie rozpuszczona, zdjąć garnek z ognia. Z dokładnie umytej cytryny zetrzeć skórkę.
Jajka oraz żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce sera, cały czas miksując. Wsypać mąkę, dodać skórkę z cytryny i ostudzoną białą czekoladę, dokładnie wymieszać.
Na tortownicę z herbatnikowym spodem wysypać garść malin i wylać masę serową. Tortownicę wstawić do drugiego naczynia (żaroodpornego) wypełnionego wodą do połowy wysokości tortownicy z sernikiem. Ciasto piec przez 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Sernik studzić stopniowo, zaraz po upieczeniu nie wyjmować go z piekarnika. Następnie ciasto schłodzić w lodówce. Położyć na nim resztę malin, które ewentualnie można pokryć tężejącą galaretką malinową.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN