W zależności od naszych preferencji smakowych, możemy użyć dowolnych składników. Zapiekanka z ryżem i kurczakiem może wystąpić też w wersji z przyprawą gyros i dodatkowo zostać uzupełniona pieczarkami, serem lub ulubionym sosem. Danie serwujemy na obiad lub na kolację. Z powodzeniem możemy je także podać zaproszonym gościom.
Jak wybrać mięso do zapiekanki?
Bardzo ważną kwestią, wpływającą na finalny smak zapiekanki, jest jakość kurczaka. Obecnie drób jest dostępny w stosunkowo niskich cenach, w porównaniu do wieprzowiny czy innych rodzajów mięsa. Niestety niska cena zwykle wiąże się z niską jakością. Najtańsze mięso pochodzi od brojlerów. Te zaś są hodowane w tragicznych warunkach i karmi się je paszą przemysłową. Dzięki temu rosną szybko, a ich cena jest niska. Zapiekanka z ryżem i kurczakiem z tego rodzaju mięsa, pomimo wielu innych składników, nie będzie najlepsza w smaku. Nieco lepszą alternatywą jest drób zagrodowy. Kurczaki są karmione paszą roślinną, przybywają też w lepszych warunkach niż brojlery. Najbardziej cenione, ale też najdroższe jest mięso pochodzące od ptaków z hodowli ekologicznych. Po pierwsze jest najsmaczniejsze i zawierające najwięcej składników odżywczych. Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i kukurydzą przygotowana z tego typu mięsa będzie wyróżniać się niepowtarzalnym aromatem. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę, kupując drób? Po pierwsze, na jego kolor. Powinien być lekko różowawy. Blade kawałki powinny wzbudzić nasze podejrzenia, mogą bowiem być nieświeże. Mięso z kurczaka lepiej kupować pakowane. Na pudełku znajdziemy bowiem informację o ewentualnych certyfikatach oraz datę przydatności do spożycia. Jeśli kupujemy drób na wagę, nigdy nie mamy pewności, jak długo leżał on na sklepowej ladzie. Tego typu mięso bardzo często jest przepakowywane, zamrażane i sprzedawane jako świeże.
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem – przepis
Gdy wiemy już, na co zwracać uwagę podczas zakupu, musimy zaopatrzyć się w następujące składniki (porcja na całe naczynie żaroodporne):
· pół kilograma piersi z kurczaka,
· 300 gramów ryżu białego lub brązowego,
· cebula,
· puszka pomidorów,
· puszka kukurydzy,
· 500 gramów passaty pomidorowej,
· jedna papryka,
· przyprawy – sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek.
Zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę i podsmażenia go na patelni wraz z przyprawami, cebulką i czosnkiem. W tym samym czasie gotujemy ryż al dente. Paprykę także kroimy na małe kawałki. Gdy mięso z kurczaka będzie już zarumienione, a ryż gotowy, przygotowujemy naczynie żaroodporne. Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i papryką ma charakter warstwowy. Jeśli chcemy, możemy wzbogacić ją także smażonymi pieczarkami. Na początek pierwsza połowa passaty – wylewamy ją na dno naczynia. Następne w kolejności są: 150 gramów ryżu, połowa mięsa z kurczaka, połowa puszki pomidorów, kukurydzy i połówka papryki. Kolejno nakładamy drugą warstwę ryżu. Na górę wykładamy resztę składników. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na pół godziny. Na kilka minut przed końcem pieczenia wyjmujemy naczynie i posypujemy górę serem. Dzięki temu lekko się zarumieni, ale nie spali.
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem gyros – inna wersja przepisu
Jak zostało już wspomniane, składniki naszego dania mogą zostać dowolnie zmodyfikowane. Potrawa zyska zupełnie inny smak, gdy doprawimy ją przyprawą gyros, połączymy z majonezem i innymi warzywami. Podstawa zostaje jednak taka sama – zapiekanka z ryżem i kurczakiem , dodatkowo uzupełniona 4 ogórkami konserwowymi, papryką i kukurydzą (1 puszka). Podobnie jak w poprzednim przepisie, zaczynamy od podsmażenia 500 gramów pokrojonego w kostkę mięsa. Doprawiamy je solą, pieprzem i przyprawą gyros. Ryż (300 gramów) gotujemy al dente, a warzywa kroimy na małe kawałki. W tym samym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Potrzebny będzie majonez, keczup, śmietana 12 %, czosnek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka. Do 200 gramów śmietany dodajemy dwie łyżki majonezu i 1,5 łyżki keczupu. Wyciskamy 3 ząbki czosnku i doprawiamy podanymi przyprawami.
Nasza zapiekanka z ryżem, kurczakiem i warzywami powinna mieć intensywny smak. Składniki mieszamy, a następnie pierwszą część wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Kolejną warstwą jest ryż (150 gramów), połowa kurczaka i połowa przygotowanych warzyw. Na górę wykładamy resztę ryżu, smarujemy sosem i nakładamy pozostałe składniki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Po wyjęciu również posypujemy startym serem. Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i brokułami wymaga wcześniejszego podgotowania warzyw. W pozostałych aspektach procedura przygotowania jest identyczna. Pamiętajmy o tym, aby ryż ugotować al dente, bowiem podczas pieczenia w piekarniku dodatkowo zmięknie. Kurczak również powinien być tylko lekko podsmażony na patelni, aby po wyjęciu z naczynia był soczysty i aromatyczny.
Zobacz film: Zapiekanka z kurczaka
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: E+