Jeśli nie masz pomysłu na obiad, potrawka chińska zawsze będzie smaczna i szybka w przygotowaniu. Kwintesencją smaku są tutaj orientalne przyprawy, które sprawiają, że kurczak jest wyrazisty i smaczny. Poznaj przepisy na potrawkę chińską z kurczakiem i ryżem.
Potrawka chińska z kurczakiem - przepis
Potrawka chińska z ryżem i warzywami to jedno z najprostszych i najlepszych dań. Możesz je przygotować jako ciepłą kolację lub obiad dla całej rodziny.
Składniki na potrawkę dla dwóch osób to:
· 2 woreczki ryżu (białego lub brązowego),
· 500 g filetów z kurczaka,
· 1 cebula,
· 1 papryka czerwona,
· 1 puszka kukurydzy,
· 2 łyżki mąki,
· 2 łyżki miodu,
· odrobina sosu sojowego,
· papryka ostra,
· przyprawa curry,
· przyprawa oregano,
· 1 ząbek czosnku,
· 1 mała łyżeczka startego imbiru,
· sól,
· pieprz.
Na samym początku wlej wodę do garnka i zagotuj ją. Po chwili dodaj do wody ryż i gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filety z kurczaka oczyść z błonek i pokrój na drobne kawałki, kostki lub paski. Przypraw solą i pieprzem. Przygotuj teraz marynatę do kurczaka z sosu sojowego, curry, ostrej papryki i miodu. Obierz także czosnek i przeciśnij go przez praskę, dodając do marynaty. Wrzuć teraz do marynaty kurczaka. Chińska potrawka musi mieć odpowiednio przygotowane warzywa. Przygotuj je, krojąc je w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej lub masło. Wrzuć na patelnię kurczaka i podsmażaj na średnim ogniu. Po chwili dodaj warzywa i kukurydzę z puszki. Do całości dodaj ponownie odrobinę curry, a także wcześniej starty imbir. Bez tych przypraw chińska potrawka z kurczaka będzie mdła w smaku. Przypraw jeszcze kurczaka z warzywami oregano oraz sosem sojowym. Kurczak oraz warzywa powinny puścić sok, a mięso powinno być zarumienione z jednej i z drugiej strony. Podlej potrawkę dwiema łyżeczkami wody.
Na talerzu wyłóż ryż, a na niego ułóż kurczaka z warzywami. Potrawka z kurczaka po chińsku jest już gotowa. Możesz także przygotować potrawkę z gotowej mieszanki warzyw mrożonych, które są specjalnie przeznaczone do chińskich dań.
Jeśli chcesz wzbogacić smak orientalnego dania, możesz go podawać z sosem słodko-kwaśnym lub czosnkowym. Idealny sos czosnkowy przygotujesz, mieszając ze sobą:
· 4 łyżeczki jogurtu naturalnego,
· 2 łyżeczki majonezu,
· 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
· koperek suszony lub świeży,
· sól i pieprz.
Podawaj go osobno obok potrawki po chińsku.
Potrawka chińska z rodzynkami - przepis
Zupełnie inną odsłoną dania orientalnego jest potrawka chińska z kurczakiem , ryżem, kapustą pekińską oraz rodzynkami. Przygotujesz ją z następujących składników:
· 500 g filetów z kurczaka,
· 2 torebki ryżu,
· 2 garście rodzynek,
· kapusta pekińska,
· 1 papryka czerwona,
· 1 cebula,
· 4 łyżki oleju,
· 3 łyżki sosu sojowego,
· przyprawa curry,
· słodka papryka,
· 1 papryczka chili,
· sól,
· pieprz.
Ugotuj ryż w gorącej wodzie. W tym czasie przygotuj filety z kurczaka, krojąc je w małe kostki lub w paski. Przypraw solą i pieprzem. Przygotuj marynatę w misce, łącząc ze sobą olej, sos sojowy, przyprawy i pokrojoną cienko papryczkę chili. Do marynaty dodaj pokrojone filety z kurczaka i wrzuć rodzynki. Tak przygotowanego kurczaka odłóż do lodówki na około godzinę.
Pokrój cebulę oraz paprykę czerwoną w paski. Rozgrzej patelnię z olejem lub oliwą z oliwek i dodaj kurczaka wraz z całą marynatą. Do kurczaka dodaj kapustę pekińską i warzywa, całość podsmażaj, aż warzywa i kurczak puszczą soki. Dodaj 3 łyżki wody. Jeśli sos będzie za rzadki, możesz przygotować w szklance 1/3 wody, wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i dodać ją do kurczaka. Duś kurczaka z warzywami przez około 20 minut.
Ugotowany ryż wyłóż na talerz i na wierzch nałóż kurczaka z warzywami. Potrawka po chińsku może być także przygotowana z gotowej mrożonej mieszanki warzyw, którą można kupić w każdym supermarkecie.
Potrawka chińska z kurczakiem i makaronem - jak przygotować?
Ryż możesz zastąpić także makaronem spaghetti lub ryżowym. Przygotujesz potrawkę chińską, korzystając z następujących składników:
· 200 g makaronu ryżowego lub spaghetti,
· 400 g filetów z kurczaka,
· 1 marchewka,
· 1 papryka czerwona,
· mała puszka kukurydzy,
· papryczka chili,
· 2 ząbki czosnku,
· płaska łyżeczka startego imbiru,
· olej roślinny,
· przyprawa curry,
· 50 ml sosu sojowego,
· 1 łyżka cukru,
· 2 łyżki octu ryżowego,
· sól,
· pieprz.
Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety z kurczaka oczyść z błon i pokrój na drobną kostkę lub w paski. Przygotuj patelnię lub wok i rozgrzej wraz z olejem bądź innym tłuszczem. Na patelnię wrzuć czosnek i starty imbir. Po chwili dodaj filety z kurczaka i smaż, mieszając co chwilę. Kiedy kurczak będzie podsmażony, dodaj obraną i startą na tarce marchewkę. Pokrój także papryczkę chili, paprykę w kostkę lub w drobne paski i dodaj do kurczaka. Dodaj także kukurydzę. Przypraw całość solą, pieprzem oraz curry.
Ugotowany makaron dodaj do kurczaka i wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj sos z octu ryżowego, sosu sojowego oraz cukru, a następnie dodaj do potrawki. Na małym ogniu podsmażaj całość przez kilka minut. Pamiętaj, aby mieszać od czasu do czasu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN