Podstawą dania jest dobre jakościowo mięso oraz niewielki makaron w kształcie łezki. Wbrew swojej nazwie nie jest on wyprodukowany z ryżu, a jedynie zbliżony do niego swoim kształtem. Niewielkie łezki doskonale komponują się z resztą składników. Sprawdzą się zarówno w wersji sałatki z kurczakiem i ogórkiem zielonym lub brokułami, jak i z ananasem.
Jak wybrać mięso do sałatki?
Pierwszym produktem, w który musimy się zaopatrzyć, jest drób. Powinniśmy poświęcić dłuższą chwilę i dokładnie przyjrzeć się dostępnemu mięsu. Wszak ono, oprócz makaronu, będzie grało w tym daniu pierwsze skrzypce. Na co więc zwrócić szczególną uwagę?
Pochodzenie mięsa. W supermarketach kupimy piersi w bardzo niskich cenach. Nie oznacza to jednak, że są one odpowiednie. Sałatka z kurczakiem nie powinna zawierać mięsa pochodzącego od brojlerów. To zaś jest najtańsze. Pamiętajmy, jak wygląda hodowla kur. Są one karmione paszą przemysłową, dodatkowo faszerowane antybiotykami, dzięki którym rosną w bardzo szybkim tempie. Wszystko to przekłada się na smak mięsa i jego właściwości odżywcze, a raczej ich brak. Nieco lepszą alternatywą jest kurczak zagrodowy. W hodowlach tego typu karmi się ptaki paszą roślinną, nie przebywają też w tak katastrofalnych warunkach. Niezależnie od tego, jakie dodatki do potrawy wybierzemy, czy marzy nam się sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem gyros lub wędzonym, czy z warzywami np. ogórkiem, brokułami, pieczarkami, czy z owocami np. z ananasem, będzie ona najsmaczniejsza, jeśli użyjemy mięsa pochodzącego od kur z hodowli ekologicznych. Nie musimy wtedy obawiać się o jakość drobiu, a jego smak będzie znacznie różnić się od tańszych odpowiedników.
Przechowywanie mięsa. Kolejna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę przy zakupie mięsa, to to, w jakiej formie jest przechowywane w sklepie. Decydując się na zakup mięsa, wybierajmy pakowane kawałki. Na pudełku znajduje się bowiem informacja o certyfikatach i przede wszystkim o dacie ważności. Drób kupowany na wagę mógł spędzić na ladzie sklepowej o wiele więcej czasu niż przewidywał termin jego przydatności do spożycia. Świeże mięso jest lekko różowawe. Blade kawałki od razu powinny wzbudzić naszą podejrzliwość. Jeśli nasza sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i brokułami będzie przeznaczona dla 4 osób, zaopatrujemy się w 3 piersi drobiowe. Następny w kolejności jest makaron. Potrzebujemy około 300 gramów. W zależności od tego, jakich dodatków chcemy użyć, zaopatrujemy się w odpowiednie warzywa – 1 paprykę, 3 ogórki konserwowe lub 2 świeże. Można użyć także kukurydzy lub brokułów. Do zagęszczenia całości potrzebny będzie majonez, odrobina sosu sojowego, czosnek i przyprawy – sól, pieprz, słodka i ostra papryka. Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem może zostać ozdobiona koperkiem, który nada całości wspaniałego aromatu.
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem – przepis
Aby przyrządzić smaczną sałatkę, potrzebujemy następujących składników:
· 3 piersi drobiowe,
· 300 g makaronu,
· ulubione dodatki do wyboru, np. 1 papryka, brokuły, 3 ogórki konserwowe lub 2 świeże, pół puszki kukurydzy, kilka plastrów ananasa,
· majonez,
· odrobina sosu sojowego,
· czosnek,
· przyprawy – sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
· koperek do ozdobienia.
Na początek przyrządzamy mięso. Kroimy piersi w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Jeśli zdecydujemy się na sałatkę z makaronem ryżowym i kurczakiem gyros, w tym momencie musimy dodać do mięsa tę konkretną przyprawę. Obficie posypujemy nią drób i smażymy do momentu, aż będzie miękki i rumiany. Dodatkowo na patelni skrapiamy go odrobiną sosu sojowego. W tym samym czasie wstawiamy wodę na makaron, a gdy już się zagotuje, wsypujemy 300 gramów łezek i gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Makaron powinien być al dente. Następnie zabieramy się za wybrane przez nas dodatki.
Jeśli wśród dodatków w naszej wersji sałatki króluje ogórek (niezależnie od tego, czy używamy świeżego, czy konserwowego) kroimy go w kostkę, a nadmiar wody odsączamy papierowym ręcznikiem. Jeśli zamierzamy zrobić sałatkę z makaronem ryżowym, kurczakiem i brokułami , gotujemy je al dente w lekko osolonej wodzie i dodajemy. Przyda się około 8 różyczek. Kroimy także paprykę, zaś kukurydzę (pół puszki) odsączamy z wody.
Jeśli zdecydowaliśmy się na słodką wersję z ananasem, sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem będzie miała bardzo ciekawy smak. Możemy wykorzystać owoce z puszki, również krojąc je na kawałki, po odsączeniu syropu. Wystarczą 4 plastry.
Kolejnym dodatkiem do sałatki mogą być pieczarki. Do zrobienia porcji dla 4 osób potrzebne nam będzie 200 gramów podsmażonych i posolonych grzybów.
Po upływie kilkunastu minut mięso powinno być gotowe. Przekładamy je na talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Zostawiamy do przestygnięcia. Makaron odcedzamy i również czekamy, aż ostygnie. Po upływie kilkunastu minut przekładamy wszystkie składniki do miski i mieszamy. Następnie dodajemy 2 lub 3 łyżki majonezu połączone z 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, wierzch posypując pokrojonym koperkiem.
Sałatka z makaronem ryżowym w kształcie nitki z kurczakiem stanowi alternatywną wersję potrawy. Tego typu makaron wystarczy zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem przez kilka minut, bez gotowania. Gdy będzie już miękki, można pociąć go na krótsze kawałki nożem lub nożyczkami. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki, do schłodzenia i przeniknięcia się smaków. Danie serwujemy w jednej dużej misce lub przekładamy do 4 osobnych.
Zobacz film: Sałatka z fasoli i awokado
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto