W kolejnym odcinku "Podróżnika kulinarnego" rozmawiamy o jedzeniu w czasie postu. Krytyk kulinarny Maciej Nowak porównuje, jakie menu w tym czasie proponują warszawskie, a jakie moskiewskie restauracje.
W kuchni Dzień dobry TVN, jak w każdy poniedziałek gościliśmy,Monikę Mrozowską wraz mężem Maciejem Szaciłło. Tym razem przygotowali oryginalne potrawy z PIT-em. jak smakuje PIT-36, 37 lub 38?
Mazury poza tańcem, to największa pasja Piotra Galińskiego. Kiedy tylko może, ucieka na mazurską wieś, by na łonie natury odpocząć i naładować akumulatory przed kolejną emisją programu "Taniec z gwiazdami". Tam może oddawać się swojej trzeciej pasji - gotowaniu. Czy zaproponowane przez niego potrawy przypadną wam do gustu?
Gwiazdą najnowszego numeru "Playboya" jest Francys Barraza Rudnicka. W sesji wystąpiła jako dziewczyna Zorro (w tej roli wystąpił jej partner życiowy). Znamy ją przede wszystkim jako uczestniczkę 9. edycji "Tańca z Gwiazdami". A dziś mogliście zobaczyćm, jak radzą sobie w kuchni.
W kolejnym odcinku "Podróżnika kulinarnego" Maciej Nowak "zabrał" nas na Węgry. Czym charakteryzuje się kuchnia węgierska? Czego należy spróbować? Czy w Polsce węgierska kuchnia jest popularna?
Anna Stamach, zwyciężczyni 1. edycji konkursu "Gotuj o wszystko" przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania inspirowane obrazem „Mleczarka” Jana Vermeera.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościł dziś Jacek Grochowina, szef kuchni restauracji Amber został zaproszony do Paryża, gdzie w hotelu Bristol zaprezentował swoje niezwykłe umiejętności. Kamera Dzień Dobry TVN towarzyszyła mu w tej wyprawie. A w naszej kuchni przedstawił przepis na kilka wyjątkowych potraw.
Musztarda - przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy. Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od razu uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych. Łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.
Joseph Seelesto proponuje potrawy inspirowane włoską kuchnią: risotto z morelami, linguine z groszkiem i krewetkami, klasyczną panna cottę z sałatką owocową i sałatkę z fig oraz gorgonzoli.
Prawidłowe żywienie dzieci to niełatwa sztuka. Często brakuje nam pomysłów jak zachęcić je do zjedzenia wartościowego posiłku albo spróbowania nowych potraw i warzyw. W studiu aktorka Ewa Gawryluk razem ze swoją córka Marysią i Katią Roman Trzaską, właścicielką szkoły gotowania dla dzieci "LIttle Chef", zdradziły nam niezbędne wskazówki dotyczące żywienia dzieci.
Marysia nie umie gotować, wstydzi się tego, bo uważa, że każda kobieta z dobrego domu powinna błyszczeć w kuchni. W Dzień Dobry TVN odebrała pierwszą lekcję od mistrza Roberta Sowy.
Kolorem miłości niezaprzeczalnie jest czerwień. To też kolor rozdziału „Miłość” w książce kucharskiej Magdy Gessler. Czerwień w wielu językach jest synonimem słowa „piękny”. Taka też będzie dzisiejsza kuchnia w Dzień Dobry TVN - miłosna, przepiękna, pełna przepychu. Przepisy, które przygotuje mistrzyni kuchni z pewnością będą ekstazą zmysłów i kombinacją smaków idealną na wieczorną kolację we dwoje.
W dzisiejszym programie Ania Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", przygotowała smaczne przekąski, które przydać się mogą podczas wyjazdu na zimowe ferie.
Tym razem Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej Szaciłło zainspirowani wyjazdem do Włoch przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN pasty i... antipasti. Zapraszamy na wyśmienitą, włoską ucztę!
W propozycjach Józka znajdziecie słodkie ziemniaki i pomidory zapiekane, zapiekane mięso mielone i kaszę gryczana oraz makaron z suszonymi pomidorami i fasolką afrykańską.
Dzisiaj Anna Starmach zainspirowana obrazem Giuseppe Arcimboldo, pt.: "Ogrodnik" postanowiła przygotować dla nas tzw. potrawy jednogarnkowe. Znalazły się wśród nich same smakołyki: strogonow, ratatouille, ryba pieczona w soli, a na deser Ania przygotowała zimowe ciasto kawowe.
Adam Kowalewski i Robert Kubisz przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN kilka smacznych potraw. Podzielili się z nami przepisami, które pomogą Wam przygotować je w domu.
Grażyna Wolszczak i Robert Kudelski zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN proste i szybkie do przyrządzenia potrawy, które są świetnym poczęstunkiem, na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości.
Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, dlatego chcemy pokazać, że tłusta kuchnia wbrew pozorom może być bardzo zdrowa. Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło zaprezentowali różnorodne oleje tłoczone na zimno oraz wiele sposobów na to, jak można je wykorzystać w kuchni.
Orkisz spożywany był już w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Zapewniał siłę i wytrwałość. Dziś orkisz powraca z zapomnienia. Produkty na bazie orkiszu dostępne są w wielu sklepach, a w piekarni można kupić orkiszowy chleb. Dlaczego warto go jeść? Piotr Kucharski przedstawia propozycję dań z orkiszu.
Kasia jako znana i ceniona aktorka jest niezwykle zapracowaną kobietą. Stawia czasem na szybkie, ekspresowe potrawy. Zawsze jednak są przygotowane z sercem.
Francys Barraza Sudnicka urodziła się w Wenezueli, ale w wieku 2,5 roku przyjechała z mamą i rodzeństwem do Polski. Reprezentowała zarówno Polskę, jak i Wenezuelę w licznych konkursach piękności, dochodząc do ścisłych finałów. Dziś razem z jej partnerem Łukaszem Czarneckim gościliśmy ich w naszej kuchni.