Materiał promocyjny

Dressingi

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN dressingi, które często stanowią o ostatecznym smaku potrawy. Nasz Józek postanowił im poświęcić więcej uwagi...

Pieczone ziemniaki z dressingiem z papai

Składniki:

4 ziemniaki

1 łyżka masła

120 g świeżej papai

50 g świeżej mięty posiekanej

150 ml oliwy

sól i pieprz

20 g pestek słonecznika

Przygotowanie:

Ziemniaki natrzyj masłem, dopraw solą i pieprzem, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku, aż będą miękkie. Obierz papaję, wyjmij pestki. Rozgnieć widelcem papaję z miętą, olejem i pestkami słonecznika, dopraw solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki pokrój na plastry i podawaj z dressingiem z papai.

Wątróbka kurza z dressingiem z granatów

Składniki:

150 g wątróbki kurzej zamoczonej w mleku

100 ml oliwy

50 g szałwii

sól i pieprz

200 g rukoli

Przygotowanie:

Do rondla wlej olej, dodaj szałwię, wątróbkę, gotuj na małym ogniu 8 minut, aż wątróbka będzie upieczona. Dopraw solą i pieprzem.

Dressing:

100 g pestek granatu

100 ml oleju

sól i pieprz

50 ml octu balsamicznego

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki, polej nimi rukolę i podawaj z wątróbką.

Wieprzowe szaszłyki na ostro z dressingiem z orzechów makademia

Składniki:

200 g polędwiczek wieprzowych

3 posiekane ząbki czosnku

20 g posiekanego imbiru

1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej

3 małe dymki ze szczypiorkiem, posiekane

2 łyżki klarownego miodu

2 łyżki soku pomarańczowego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

2 łyżki oleju

20 pieczarek

20 pomidorków koktajlowych

2 duże czerwone papryki pokrojone w mniejsze kawałki

Przygotowanie:

Zmiksuj w robocie kuchennym czosnek, imbir, skórkę pomarańczową i dymkę. Kiedy utworzy się pasta, dodaj miód, sok pomarańczowy, sos sojowy, olej, jeszcze raz zmiksuj. Dodaj miksturę do polędwiczek wieprzowych pokrojonych w kostkę. Pozostaw do zamarynowania na 1 godzinę. Po 30 minutach dodaj pieczarki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj mięso, pomidory, pieczarki i paprykę. Grilluj na patelni przez 7-8 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując mięso marynatą. Posyp posiekaną dymką.

Dressing:

100 ml syropu z orzechów makademia

50 ml zmiażdżonych orzechów laskowych

50 ml oliwy

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki widelcem i polej nimi mięso.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości