Materiał promocyjny

Sandacz pieczony w soli

Chcesz przyrządzić sandacza pieczonego w soli, skorzystaj z przepisu zamieszczonego na naszej stronie.

Sałatka z wędzonej piersi kaczej z ciepłym sosem truskawkowym

Składniki:

2 wędzone piersi z kaczki

100 g kiełki z rzodkiewki

100 g kiełki z lucerny

50 g rukoli

20 g prażone pestki słonecznika

Sos:

300 g truskawki

50 ml oliwy z oliwek

50 g masło

50 ml likier pomarańczowy

Przygotowanie:

Ocet balsamiczny i grubo mielony pieprz. Oliwę i masło podgrzewamy na patelni następnie dodajemy pokrojone truskawki i podsmażamy ok. 1 minuty. Dodajemy likier pomarańczowy, ocet balsamiczny i grubo mielony pieprz. Na środku talerza układamy kiełki i rukolę. Dookoła układamy cienkie plastry piersi z kaczki. Truskawki z sosu układamy obok mięsa, a sosem delikatnie polewamy całość sałatki.

Sandacz pieczony w soli

Składniki:

4 niewielkie filety z sandacza

200 g szpinaku w liściach (może być mrożony)

50 g masło

2 ząbki czosnku

400 g grubej soli

1 cytryna

Sos:

40 g grzyby suszone (borowiki)

1 średnia cebula

50 g masło

200 ml śmietana 30 %

Sól, pieprz, koperek

200 g mix sałat

100 ml oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Szpinak podsmażamy na maśle z rozdrobnionym czosnkiem i solą. Między dwa filety z sandacza skropione sokiem z cytryny wkładamy szpinak. Tak przygotowane filety układamy na blaszce wysypanej grubą solą posypując je również od góry solą. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 25 minut. Przygotowanie sosu: grzyby suszone moczymy w wodzie ok. 4 godzin. Gotujemy je w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy nie wylewając wody, której niewielka ilość będzie nam potrzebna do przygotowania sosu. Ugotowane grzyby kroimy w cienkie paseczki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby i odrobinę wywaru z gotowanie oraz śmietanę. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Po zredukowaniu śmietany sos będzie gęsty i wtedy ewentualnie jeszcze raz doprawiamy i dodajemy drobno pokrojony koperek. Z upieczonego sandacza zdejmujemy skorupę z soli, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu w asyście sałat skropionych cytryną i oliwą z oliwek. Polewając wyborną rybę sosem grzybowym.

Czekoladowy torcik

Składniki:

450 g czekolada gorzka

450 g masło

200 g cukier

250 ml śmietana 30 %

8 sztuk jajka

50 ml wino porto

Przygotowanie:

Masło i czekoladę rozpuścić. Połączyć roztrzepanymi jajkami z cukrem i śmietaną. dodać wino. Wyłożyć do tortownicy. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku o temperaturze 160 stopni ok. 50 min.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości