Sałatka z wędzonej piersi kaczej z ciepłym sosem truskawkowym
Składniki:
2 wędzone piersi z kaczki
100 g kiełki z rzodkiewki
100 g kiełki z lucerny
50 g rukoli
20 g prażone pestki słonecznika
Sos:
300 g truskawki
50 ml oliwy z oliwek
50 g masło
50 ml likier pomarańczowy
Przygotowanie:
Ocet balsamiczny i grubo mielony pieprz. Oliwę i masło podgrzewamy na patelni następnie dodajemy pokrojone truskawki i podsmażamy ok. 1 minuty. Dodajemy likier pomarańczowy, ocet balsamiczny i grubo mielony pieprz. Na środku talerza układamy kiełki i rukolę. Dookoła układamy cienkie plastry piersi z kaczki. Truskawki z sosu układamy obok mięsa, a sosem delikatnie polewamy całość sałatki.
Sandacz pieczony w soli
Składniki:
4 niewielkie filety z sandacza
200 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
50 g masło
2 ząbki czosnku
400 g grubej soli
1 cytryna
Sos:
40 g grzyby suszone (borowiki)
1 średnia cebula
50 g masło
200 ml śmietana 30 %
Sól, pieprz, koperek
200 g mix sałat
100 ml oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Szpinak podsmażamy na maśle z rozdrobnionym czosnkiem i solą. Między dwa filety z sandacza skropione sokiem z cytryny wkładamy szpinak. Tak przygotowane filety układamy na blaszce wysypanej grubą solą posypując je również od góry solą. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 25 minut. Przygotowanie sosu: grzyby suszone moczymy w wodzie ok. 4 godzin. Gotujemy je w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy nie wylewając wody, której niewielka ilość będzie nam potrzebna do przygotowania sosu. Ugotowane grzyby kroimy w cienkie paseczki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby i odrobinę wywaru z gotowanie oraz śmietanę. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Po zredukowaniu śmietany sos będzie gęsty i wtedy ewentualnie jeszcze raz doprawiamy i dodajemy drobno pokrojony koperek. Z upieczonego sandacza zdejmujemy skorupę z soli, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu w asyście sałat skropionych cytryną i oliwą z oliwek. Polewając wyborną rybę sosem grzybowym.
Czekoladowy torcik
Składniki:
450 g czekolada gorzka
450 g masło
200 g cukier
250 ml śmietana 30 %
8 sztuk jajka
50 ml wino porto
Przygotowanie:
Masło i czekoladę rozpuścić. Połączyć roztrzepanymi jajkami z cukrem i śmietaną. dodać wino. Wyłożyć do tortownicy. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku o temperaturze 160 stopni ok. 50 min.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN