Orientalna zupa z kurczaka ze świeżą kolendrą i zarnami sezamu
Składniki dla 4 osób:
200 g piersi z kurczaka
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 biała część pora
1 łyżeczki świeżego imbiru
1 łodygi selera naciowego
1 mała tacka kiełków soi i słonecznika
sos sojowy do smaku
1 l bulionu drobiowego Kucharek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki świeżo siekanej kolendry
1 łyżka uprażonych ziaren sezamu
8 pieczarek
Sól, pieprz czarny mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny. W rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego podsmażyć kurczaka, cebulę, por, seler, pieczarki, czosnek i pokrojoną w cienkie paseczki marchew. Po 5 minutach dodać imbir, 2 łyżki sosu sojowego i bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże kiełki, kolendrę i ziarna sezamu oraz doprawić zupę do smaku.
Spaghetti z tuńczykiem, porem i jogurtem
Składniki dla 4 osób
500 g makaronu spaghetti
4 łyżki oliwy z oliwek
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
2 białe części pora
400 ml naturalnego jogurtu bez cukru
1 ząbek czosnku
1 łyżka listków natki
1 pęczka listków szałwii
Sól, świeżo mielony biały pieprz Prymat
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente (ok. 7 – 8 minut) w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Po ugotowaniu odcedzić. W szerokim rondlu podsmażyć na oliwie z oliwek pora i czosnek. Gdy por będzie miękki, dodać odcedzonego z zalewy tuńczyka i jogurt, zagotować i dodać ciepły makaron. Całość dokładnie wymieszać i doprawić świeżo mielonym białym pieprzem. Przed podaniem posypać listkami natki i szałwii.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN