Sałatka z wędzoną makrelą szczypiorkiem i słonecznikiem
Składniki:
1 makrela
1 mała antonówka
1 czerwona cebula
1 łyżka jogurtu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy lub oleju lnianego
2 łyżki koperku
pół pęczka szczypiorku
kiełki słonecznika
Przygotowanie:
Makrelę obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od ości. Rozcieramy je w rękach, by upewnić się, że nie ma ości. Cebulę drobno siekamy, szczypior, koper również. Mieszamy wszystko z oliwą, sokiem z cytryny i jogurtem. Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę i doprawiamy. Podajemy z razowym chlebem.
Kurczak pieczony z jabłkami i majerankiem
Składniki:
1 kura z wolnego wybiegu
2 antonówki
główka czosnku
1 1/2 łyżki majeranku
garść orzechów laskowych
2 łyżki miodu spadziowego
sól, cebula
Przygotowanie:
Kuraka dzielimy na drobne - wykrawamy filety, obcinamy nogi i skrzydła - korpus odstawiamy na wywar. Cebulę siekamy i przesmażamy na oliwie. Ptaka nacieramy majerankiem, solą, pieprzem i modem. Jeszcze kilka kropli oliwy i cytryna, i gotowe - do pieca na ok. 40 minut w 180 C. 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone w cząstki jabłka i podzielony w ząbki czosnek bez obierania. Kiedy kura jest już pięknie rumiana, a jabłka jeszcze lekko chrupie, dodajemy wcześniej upieczone orzechy laskowe. Podajemy z puree ziemniaczanym i natką pietruszki.
Razowe racuchy z miodem i orzechami albo po prostu jogurt z miodem i bakaliami
Pyszny i prosty - jogurt naturalny mieszam z bakaliową miksturą i polewam miodem. Dodajemy kilka mrożonych truskawek i uśmiech od ucha do ucha mamy jak w banku.
Mielony, buraczki, puree
Składniki:
400 g mięsa mielonego wieprzowe
kmin rzymski szczypta
1 cebula
2 ząbki czosnku
8 dkg pieczarek
masło do smażenia pieczarek i cebuli
Sól/ pieprz
papryka czerwona słodka (szczypta)
2 jajka
bułka tarta (pół szklanki)
2 duże buraki
sok z 2 cytryn
2 łyżki cukru brązowego
Śmietana 18% pół szklanki
duże jabłko
400 g ziemniaków
1 pęczek koperku
1 szklanka śmietany 22 %
1 ząbek czosnku
40 g dobrego masła
Przygotowanie:
Kmin prażymy na patelni i przekładamy do miski, dorzucamy mielone, starty czosnek, jajo, paprykę bułkę tartą, natkę pietruszki i przesmażoną cebulę oraz pieczarki. Doprawiamy i formujemy kotlety. Smażymy na małym ogniu z każdej strony i przekładamy do pieca. Buraki gotujemy do miękkości i trzemy na grubych okach na patelnię. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem, a następnie przesmażamy z tartym jabłkiem i śmietaną. Chwilę redukujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki lekko rozgotowujemy i ubijamy z posiekanym koperkiem, śmietaną, startym czosnkiem. Wyciskamy szprycą na blachę i chwilę pieczemy, aż się przyrumienią. Podajemy oczywiście wszystko razem.
Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN