Sałatka z pieczonymi gruszkami i kozim serem
Składniki:
kromka dobrego chleba
kozi serek np. camembert
mała gruszka
mała garść orzechów laskowych
kilka winogron
garść rukoli i roszponki (ew. radichio)
1 łyżka miodu spadziowego
1 łyżeczka musztardy francuskiej
4 łyżki oliwy
kilka kropel soku z cytryny
pieprz
Przygotowanie:
Gruszkę kroimy na 4, pozbawiamy gniazd nasiennych i siekamy w płatki. Pieczywo skrapiamy oliwą i przykrywamy plasterkami gruszek i koziego sera. Opiekamy w towarzystwie orzechów laskowych do lekkiego zbrązowienia. Przygotowujemy dressing mieszając miód z sokiem z cytryny, musztardą i oliwą (jeśli chcemy, by sałatka była lekko pikantna możemy też dodać posiekany czosnek). Liście delikatnie łączymy z sosem. Podajemy połówki winogron. Przekrojone na pół grzanki stawiamy na sztorc i całość posypujemy pieczonymi orzechami laskowymi.
Risotto z pęczaka, pieczona dynia, rydze i szpinak
Składniki:
3 szklanki pęczaku
2 szklanki wywaru warzywnego
1/4 małej dyni
garść rydzów
garść szpinaku
3 łyżki śmietany 18%
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 cebuli
70 g lazura
70 g twardego sera – np. Bursztyn lub Cesarski
ew. mały pomidor
natka pietruszki
bazylia
Przygotowanie:
Spinacz myjemy i rwiemy na drobne kawałki, grzyby kroimy na pół, dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dla lepszego smaku dynię warto przyprawić, polać oliwą i zapiec – dodajemy ją wtedy na sam koniec. Cebulę siekamy, smażymy na oliwie, dodajemy pęczak i chwilę smażymy. Następnie kaszkę podlewamy częścią wywaru i systematycznie mieszamy, aż się ugotuje i wsiąknie cały płyn. Zależy nam na sprężystej, chrupkiej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę - smażymy grzyby ok. 8 minut, dodajemy szpinak i na końcu posiekane pomidory – lekko doprawiamy. Łączymy kaszkę z zawartością patelni, dodajemy śmietanę i rozdrobnione sery… jeszcze zioła i gotowe. Serwujemy z lekką sałatą ze świeżych liści i orzechów, w jesienny wieczór z lampką czerwonego wina.
Vietello tonnato
Składniki:
2 polędwiczki cielęce
kilka gałązek rozmarynu
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
kilka kropel soku z cytryny
1 puszki tuńczyka w sosie własnym
kilka kaparów wedle uznania
200 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Cielęcinę natrzeć solą, pieprzę, rozbitymi w moździerzu dwoma ząbkami czosnku z rozmarynem – odstawić na godzinę do lodówki. Tuńczyka zmiksować na gładką masę z pozostałym czosnkiem i kaparami, wymieszać z majonezem oraz sokiem z cytryny. Polędwiczki obsmażyć delikatnie z każdej strony na patelni i wlać wino, chwilę dusić ciągle obracając. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia, a następnie zawinąć w folię spożywczą i porządnie schłodzić. Podawać wykrojone w plastry i polane sosem.
Gnocchi z pesto i …
Składniki:
400 g ziemniaków
75 g mąki plus mąka na stolnicy
1 jajko lub samo żółtko (jak kto woli)
3-4 łyżeczki zielonego lub czerwonego Pesto
100 g kindziuka
2 ząbki czosnku
garść pomidorków cherry
garść rukoli
2 łyżki świeżo startego sera Cezar lub Bursztyn
80 g masła
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę i zagniatamy z mąką, jajkiem i Pesto (nada koloru i aromatu). Ugniatamy nieduże wałeczki i kroimy je na kluski. Na małej części masła smażymy na głębokiej patelni posiekany czosnek i kindziuk, a następnie go odstawiamy. W tym czasie gotujemy w dużej ilości wody gnocchi i dodajemy je (bez wody) do kindziuka. Lekko przesmażamy dodając pokrojone na pół pomidorki oraz połowę rukoli. Po zdjęciu z ognia dodajemy resztę masła. Podajemy z tartym serem i resztą rukoli.
Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN