Chipsy z serkiem feta i oliwkami
Składniki:
4 duże ziemniaki
opakowanie twardego sera feta
zielone oliwki
pół szklanki oliwy z oliwek
pieprz do smaku
łyżeczka oregano
wykałaczki
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry ( najlepiej mandoliną) i kilka minut marynujemy w zalewie z oliwy, oregano i pieprzu. Następnie na każdym z nich, układamy cienki plasterek twardej fety i zieloną oliwkę. Wykałaczką przekłuwamy dwa ranty plasterka ziemniaka i znajdującą się po środku oliwkę. Gotowe przystawki zapiekamy z piekarniku w temp. 200 stopni, aż ser się rozpuści, a ziemniak przyrumieni.
Grissini z grillowanym bakłażanem, cukinią i rukolą
Paluszki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki do podsypywania
łyżka drożdży
łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 szklanki letniego mleka
ok. 3/4 szklanki wody
płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Cukier rozrabiamy z drożdżami w szklance, gdy się rozpuszczą - dodajemy letnie mleko. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki( białej i krupczatki), robimy dołek i wlewamy rozrobione drożdże. Dodajemy sól i dolewając wodę wyrabiamy ciasto. Ilość wody zależy od wilgotności powietrza, Musi powstać dosyć zwarte ciasto. Zostawiamy na 1 h przykryte ściereczką, a następnie wałkujemy podsypując mąką na ok. 3 mm grubości. Kroimy na centymetrowe paseczki ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego do temp. 200 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i pieczemy aż się przyrumienią.
dodatki:
1 średni bakłażan
1 średnia cukinia
opakowanie (ok. 150 g) rukoli
oliwa z oliwek
cała natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól do smaku
cytryna
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy wzdłuż w jak najcieńsze plastry i grillujemy na patelni, na małym ogniu pod przykrywką - aż stanie się miękki. Następnie plastry w miseczce zalewamy 1/4 szklanki oliwy z oliwek, do której dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, poszatkowany ząbek czosnku, sok z połowy cytryny i sól do smaku. Całość mieszamy delikatnie i marynujemy kilkanaście minut. Cukinię kroimy w cienkie plastry wzdłuż obieraczką do warzyw i dusimy na małym ogniu na odrobinie oliwy z oliwek z dodatkiem soli i drobno pokrojonego czosnku. Gdy staną się miękkie, plasterki przekładamy do miski. Każdy z paluszków grissini, razem z kilkoma listkami rukoli obwijamy plasterkiem grillowanego bakłażana lub duszonej cukinii. Możemy je podawać z różnymi dipami np. tapenadą z czarnych oliwek: Oliwki miksujemy w blenderze z odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z połowy cytryny.
Przystawka z brokułów zapiekana pod serkiem camembert z żurawiną
Składniki:
1 duży brokuł
3/4 szklanki żurawiny
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki cukru trzcinowego
serek camembert (200 g)
1/4 kostki(ok. 200 g) masła
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
bułka tarta
Przygotowanie:
Różyczki brokułu dusimy w małej ilości wody z dodatkiem masła ok. 7 minut. W garnku na małym ogniu gotujemy żurawiny z cukrem, aż owoce staną się miękkie. Gdy brokuły będą al dente układamy je w małych, posmarowanych oliwą i posypanych bułką tartą kokilkach do zapiekania, posypujemy solą, pieprzem i gałką do smaku. Na wierzchu każdej z nich układamy po małym kawałku serka camembert i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st, aż ser się rozpuści i leciutko przyrumieni. Po zapieczeniu, do każdej miseczki kładziemy łyżeczkę domowego dżemu żurawinowego.
Ciasteczka z wróżbą
Składniki:
150 g mąki białej
50 g masła
pół szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
migdały
karteczki z wróżbami
Przygotowanie:
Z mąki, masła, śmietany i cukru zagniatamy ciasto , które cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy małe kwadraciki ( ok. 5x5 cm). Na środku każdego z nich układamy małą złożoną karteczkę z wróżbą a na nią migdał. Rogi ciastka zawijamy w sakiewkę i delikatnie dociskamy. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni na termoobiegu, aż ciasteczka się przyrumienią.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki białej
1 szklanka cukru brązowego
3 łyżki kakao
5 łyżek oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy
1 szklanka zimnej wody
1 łyżka octu
śmietanka do ubijania 36 %
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki mleka
2 łyżki masła
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ( poza wodą i octem) wrzucamy do miski w dowolnej kolejności. Następnie dodajemy wodę i na samym końcu ocet i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 200 st. bez termoobiegu ok. 40 min. ( sprawdzamy wykałaczką). Gdy ciasto wystygnie, kroimy je wzdłuż na przynajmniej 2 części ( najlepiej pokroić na trzy części) każdą z nich przekładamy ubitą śmietaną, a górę polewamy czekoladą. Czekoladę rozpuszczamy w misce, którą umieszczamy na garnku z gorącą wodą. Do czekolady dodajemy mleko i masło. Całość mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewamy czekoladą gotowe ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN