Borowiki w śmietanie z tymiankiem i cherry
Składniki:
400 g borowików
cebula
300 ml śmietany (36%)
80 g masła
40 ml Cherry
Świeży tymianek
Przygotowanie:
Borowiki czyścimy dokładnie i kroimy w kostkę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy na klarowanym maśle, dodajemy do niej pokrojone borowiki. Dusimy wszystko razem. Następnie dodajemy cherry i śmietanę. Odparowujemy do uzyskania właściwej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, którego nie żałujemy. A do borowików pasują
kotleciki z polędwiczek wieprzowych w wiórkach ziemniaczanych
Składniki:
500 g polędwiczek wieprzowych
100 ml oliwy z oliwek
4 ziemniaków
jajko
czarny pieprz
natka pietruszki
koperek
tymianek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Polędwicę kroimy w plastry, lekko rozbijamy i wstawiamy do oliwy wraz z ziołami. Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce do jarzyn. Do ziemniaków dodajemy jajko, majeranek, tymianek. Możemy dodać też troszkę cebuli do smaku. Obtaczamy mięso w mące, ziemniaczanej masie i smażymy na patelni na złoty kolor.
Kruche ciasto ze śliwkami i bazylią
Składniki:
300 g mąki
150 g masa
3 żółtka
3 białka
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
jajko
1 kg śliwek
żel-fix
250 g cukru (150 g do ciasta i 100 g do śliwek)
świeża bazylia
Przygotowanie:
Z mąki, masła, żółtek, cukru oraz cukru waniliowego przygotowujemy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem wymieszanym z kakao i zwijamy roladki. Kroimy w cienkie plastry. Plastrami wyklejamy boki i dno tortownicy. Podpiekamy w piekarniku około 15 minut. Śliwki mieszamy z żel- fixem i przesmażamy krótko na patelni. Dodajemy cukier, bazylię. Wykładamy wszystko razem na podpieczone ciasto. Wierzch dekorujemy ubitą pianą z białek z cukrem. Pieczemy jeszcze około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN