Mus z białej czekolady z truskawkami
Składniki:
Śmietana 36% - 300 ml
Żółtka - 5
Cukier - 50 g
Żelatyna - 20 g
Czekolada biała - 300 ml
Truskawki
Przygotowanie:
Śmietanę zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Ubite żółtka zalewamy gorącą śmietaną. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i dodajemy do śmietany z jajkami. Na koniec do masy dodajemy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietana 36% - 500 ml
Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z przestudzoną masą. W tortownicy dno wykładamy biszkoptami perfumowanymi alkoholem, truskawki układami na sztorc i wszystko zalewamy musem z białej czekolady. Wstawiamy do lodówki.
Muffinki z truskawkami i kokosem
Składniki:
Mąka - 400 g
Cukier - 100 g
Cukier waniliowy - 1
Jaja - 2
Mleko - 250 ml
Olej - 120 ml
Proszek do pieczenia - 1 łyżka
Masło - 100 g
Kokos - 100 g
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia łączymy razem. Jajka, mleko oraz olej podobnie. Do suchych składników wlewamy masę i mieszamy. Mogą pojawić się grudki, ale to nie problem, a wręcz zaleta. Powstałą masę wylewamy do papilotek i wkładamy do każdej po 1 lub 2 truskawkach. Z kokosu oraz masła przygotowujemy kruszonkę i posypujemy wierzch każdej babeczki. Pieczemy w temp. 180 stopni około 25 minut.
Ciasto francuskie, parzone i truskawki...
Składniki:
Ciasto francuskie - 1 opakowanie
Mąka - 1 szklanka
Woda - 1 szklanka
Masło - 100 g
Jaja - 5 sztuk
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem i odrobiną soli. Do wrzątku wrzucamy mąkę i zaparzamy ją do momentu aż na dnie garnka pojawi się biały osad. Do masy dodajemy następnie po jednym jajku dokładnie wcierając je za pomocą miksera. Ciasto francuskie układamy na blaszce. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy ozdobny rant z ciasta parzonego na cieście francuskim. Wszystko razem pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Truskawki - 500 g
Śmietana - 500 ml
Cukier waniliowy - 1
Cukier - 100 g
Cukier żelujący - 1 sztuka
Przygotowanie:
Truskawki kroimy w kostkę (kilka sztuk pozostawiamy w całości do dekoracji) i zasypujemy cukrem żelującym. Dokładnie mieszamy, a następnie zagotowujemy z dodatkiem 100 ml wody. Dodajemy cukier kryształ i jeszcze 2-3 minuty utrzymujemy na ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Na upieczonego francuza wykładamy warstwę naszych truskawek. Na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Dekorujemy stokrotkami dla bajeru. Smacznego.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN