Materiał promocyjny

Kuchnia mikołajkowa

Ewa Pacuła jest byłą żoną znanego boksera, Przemysława Salety, a także znaną modelką i prezenterka telewizyjną. W tej chwili jest w ciąży ze swoim obecnym partnerem - Marcinem. Dziś miała okazję sprawdzić się w kuchni u boku Roberta Sowy!

Pieczony comber jagnięcy z sosem z kasztanów i suszonej żurawiny amerykańskiej

Składniki dla 4 osób:

4 x 200 g combra jagnięcego

Marynata:

1 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżeczki soli ziołowej

1 łyżeczka czarnego pieprzu indyjskiego

1 pęczka szałwii

4 łyżeczki przyprawy kebab-gyros Prymat

4 plasterki cytryny

2 ząbki czosnku

Sos:

3 cebule szalotki

100 g kasztanów jadalnych

100 ml czerwonego wytrawnego wina

100 g suszonej żurawiny amerykańskiej

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

50 ml koniaku

1 gałązka rozmarynu

2 łyżki miodu pszczelego

Sól, grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat, chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Jagnięcinę umyć, osuszyć, zamarynować i odstawić do lodówki na 6-8 godzin. Tak przygotowane mięso obsmażyć na patelni, a następnie piec 5 minut w temperaturze 200 stopni C. Szalotkę podsmażyć na oliwie połączonej z masłem, dodać pokrojone kasztany, żurawinę amerykańską, miód pszczeli, wino i rozmaryn. Całość dusić do momentu odparowania wody i doprawić do smaku. Sos kasztanowo-żurawinowy wylać na talerze i ułożyć na nim pokrojony na kawałki comber jagnięcy. Udekorować świeżymi ziołami.

Pikantna tara czekoladowa z suszoną żurawiną amerykańską i świeżą mietą

Składniki dla 4 osób:

4 tabliczki gorzkiej czekolady

4 paczki herbatników

4 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej

1 kostki masła

1 łyżeczki czarnego pieprzu indyjskiego Prymat

Szczypta chili pieprz cayenne

1 łyżeczka olejku migdałowego

Sposób przygotowania:

Herbatniki pokruszyć na kawałki i połączyć z masłem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olejek migdałowy, żurawinę amerykańską i przyprawy. Foremkę do tarty wyłożyć masą z ciasta i masła, całość zalać czekoladą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po zastygnięciu tartę udekorować świeżą miętą i podawać z lodami waniliowymi.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości