Pieczony comber jagnięcy z sosem z kasztanów i suszonej żurawiny amerykańskiej
Składniki dla 4 osób:
4 x 200 g combra jagnięcego
Marynata:
1 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczki soli ziołowej
1 łyżeczka czarnego pieprzu indyjskiego
1 pęczka szałwii
4 łyżeczki przyprawy kebab-gyros Prymat
4 plasterki cytryny
2 ząbki czosnku
Sos:
3 cebule szalotki
100 g kasztanów jadalnych
100 ml czerwonego wytrawnego wina
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
50 ml koniaku
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki miodu pszczelego
Sól, grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat, chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Jagnięcinę umyć, osuszyć, zamarynować i odstawić do lodówki na 6-8 godzin. Tak przygotowane mięso obsmażyć na patelni, a następnie piec 5 minut w temperaturze 200 stopni C. Szalotkę podsmażyć na oliwie połączonej z masłem, dodać pokrojone kasztany, żurawinę amerykańską, miód pszczeli, wino i rozmaryn. Całość dusić do momentu odparowania wody i doprawić do smaku. Sos kasztanowo-żurawinowy wylać na talerze i ułożyć na nim pokrojony na kawałki comber jagnięcy. Udekorować świeżymi ziołami.
Pikantna tara czekoladowa z suszoną żurawiną amerykańską i świeżą mietą
Składniki dla 4 osób:
4 tabliczki gorzkiej czekolady
4 paczki herbatników
4 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej
1 kostki masła
1 łyżeczki czarnego pieprzu indyjskiego Prymat
Szczypta chili pieprz cayenne
1 łyżeczka olejku migdałowego
Sposób przygotowania:
Herbatniki pokruszyć na kawałki i połączyć z masłem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olejek migdałowy, żurawinę amerykańską i przyprawy. Foremkę do tarty wyłożyć masą z ciasta i masła, całość zalać czekoladą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po zastygnięciu tartę udekorować świeżą miętą i podawać z lodami waniliowymi.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN