Materiał promocyjny

Kuchnia bez mięsa

W związku ze Światowym Dniem Wegetarianizmu mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy bez mięsa.

Różowe ravioli

300 g mąki

2 jaja

1 żółtko

ciepła woda, łyżka octu

Przygotowanie:

Z w/w składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na chwilę na bok. Po godzinie, ciasto początkowo twarde, odpocznie i znacznie nabierze elastyczności. Następnie zabieramy się za farsz do naszych pierożków.

2 czerwone buraki

2 ziemniaki

120 g sera ricotta

1 cebula

koperek świeży

gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki gotujemy w łupinach, podobnie ziemniaki. Po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce buraki, ziemniaki rozgniatamy widelcem. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na złoty kolor. Buraczki, ziemniaki oraz cebulkę łączymy z serem, i zielonym koperkiem. Doprawiamy odważnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek typowo jak na pierogi. W równych odstępach rozkładamy łyżeczką porcje farszu, przykrywamy z góry ciastem. Zlepiamy i oddzielamy poszczególne porcje radełkiem. Powstają nam ładne kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z masłem i koprem.

Blaszka kruchego z bakłażanem i pomidorami

Składniki:

400 g mąki

200 g masła

4 żółtka

rozmaryn

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto kruche z dodatkiem pokrojonego drobno rozmarynu. Odstawiamy do lodówki i zabieramy się za farsz.

4 bakłażany

4 pomidory

2 ząbki czosnku

świeża bazylia

50 g parmezanu

1 mozarella

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w batoniki. Nadmiar białego środka odcinamy pozostawiając 1 cm przy skórze. Batoniki bakłażana solimy, odstawiamy niech sobie popłacze gorzkimi łzami. Za pomocą ręcznika papierowego osuszamy bakłażana i wrzucamy na gorący olej. Smażymy na złoty kolor. Na oliwie złocimy czosnek, dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę. Na koniec dodajemy bakłażana, bazylię, pieprz oraz sól. Powstały farsz wykładamy na podpieczony spód z ciasta kruchego. Na wierzch wysypujemy parmezan i pokrojoną mozzarellę. Zapiekamy w piekarniku na złoty kolor.

Ciasto z gruszkami i miodem

Składniki:

450 g mąki

6 jaj

300 g miodu

200 g masła

150 g cukru

proszek do pieczenia

cukier waniliowy

sok i skórka z cytryny

1 kg gruszek

Przygotowanie:

Masło ucieramy z żółtkami, połową cukru oraz miodem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec pianę ubitą z drugą połową cukru oraz skórkę z cytryny i sok. Do tortownicy wlewamy połowę ciasta, wkładamy cząstki gruszek i zalewamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości