Różowe ravioli
300 g mąki
2 jaja
1 żółtko
ciepła woda, łyżka octu
Przygotowanie:
Z w/w składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na chwilę na bok. Po godzinie, ciasto początkowo twarde, odpocznie i znacznie nabierze elastyczności. Następnie zabieramy się za farsz do naszych pierożków.
2 czerwone buraki
2 ziemniaki
120 g sera ricotta
1 cebula
koperek świeży
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki gotujemy w łupinach, podobnie ziemniaki. Po ugotowaniu obieramy i ścieramy na tarce buraki, ziemniaki rozgniatamy widelcem. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na złoty kolor. Buraczki, ziemniaki oraz cebulkę łączymy z serem, i zielonym koperkiem. Doprawiamy odważnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek typowo jak na pierogi. W równych odstępach rozkładamy łyżeczką porcje farszu, przykrywamy z góry ciastem. Zlepiamy i oddzielamy poszczególne porcje radełkiem. Powstają nam ładne kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z masłem i koprem.
Blaszka kruchego z bakłażanem i pomidorami
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
4 żółtka
rozmaryn
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto kruche z dodatkiem pokrojonego drobno rozmarynu. Odstawiamy do lodówki i zabieramy się za farsz.
4 bakłażany
4 pomidory
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
50 g parmezanu
1 mozarella
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w batoniki. Nadmiar białego środka odcinamy pozostawiając 1 cm przy skórze. Batoniki bakłażana solimy, odstawiamy niech sobie popłacze gorzkimi łzami. Za pomocą ręcznika papierowego osuszamy bakłażana i wrzucamy na gorący olej. Smażymy na złoty kolor. Na oliwie złocimy czosnek, dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę. Na koniec dodajemy bakłażana, bazylię, pieprz oraz sól. Powstały farsz wykładamy na podpieczony spód z ciasta kruchego. Na wierzch wysypujemy parmezan i pokrojoną mozzarellę. Zapiekamy w piekarniku na złoty kolor.
Ciasto z gruszkami i miodem
Składniki:
450 g mąki
6 jaj
300 g miodu
200 g masła
150 g cukru
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
sok i skórka z cytryny
1 kg gruszek
Przygotowanie:
Masło ucieramy z żółtkami, połową cukru oraz miodem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec pianę ubitą z drugą połową cukru oraz skórkę z cytryny i sok. Do tortownicy wlewamy połowę ciasta, wkładamy cząstki gruszek i zalewamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN