Dikgobe
Składniki:
250 g suszonych ziaren kukurydzy
250 g czerwonej fasoli
4 ziemniaki
100 g prażonych orzeszków ziemnych
2 łyżki kurkumy
100 ml wywaru wołowego
Przygotowanie:
Gotuj kukurydzę przez godzinę do miękkości. Na 20 minut przed końcem gotowania dodaj wywar, orzechy, kurkumę, sól i pieprz.
Owsianka z sorgo
Składniki
500 g sorgo
1 litr wody
50 ml soku z cytryny
Zagotuj wodę i dodaj stopniowo proszek sorgo. Cały czas mieszaj, bezy nie zrobiły się grudki. Gotuj delikatnie na małym ogniu przez 30 min. Przed podaniem wkrop sok z cytryny.
Morogo
Składniki:
500 g szpinaku
1 kg pomidorów
1 czerwona papryczka chili
1 cebula
50 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
Na patelni podgrzej olej, dodaj cebulę i usmaż na rumiano. Dodaj pomidory i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Dodaj posiekane chili i posól. Dodaj szpinak i gotuj 10 minut. Podawaj z owsianką.
Wołowe seswaa
Składniki:
1 kg wołowiny do duszenia
2 litry wody
sól
Przygotowanie:
Do garnka dodaj wołowinę, wodę i sól. Gotuj do miękkości. Mięso wyłów i utłucz, aż odejdzie od kości (około 20 minut). Dodaj płyn z gotowania. Podaj z kaszką kukurydzianą.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN