Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN smakołyki na Andrzejki. Żeby tradycji stało się zadość, przygotowali także ciasteczka z wróżbą oraz... coś specjalnego. Nasi kulinarni eksperci gwarantują, że każda kobieta, która zrobi czekoladowe ciasto dla wybranka swojego serca, uwiedzie go bez najmniejszego problemu.
Nasz podróżnik, krytyk kulinarny Maciej Nowak, prezentuje kuchnię Tatarów polskich. Odwiedził wieś Kruszyniany w województwie podlaskim, gdzie miał okazję spróbować tradycyjnych tatarskich potraw.
Na Śląsku przez wieki mieszała się kuchnia rdzenna z kuchnią polską, czeską i niemiecką. Specjalnie dla Was, nasi goście przygotowali kilka dań charakterystycznych dla kuchni śląskiej.
Agnieszka Wosińska bezsprzecznie jest uzależniona od herbaty. Przyznaje, że tradycję picia tego napoju wyniosła z domu. Jej mama przygotowywała cudowne mieszanki herbat, co w czasach głębokiego PRL-u było nie lada wyzwaniem. Dziś w naszej kuchni zaprezentowała kilka ciekawych odmian tego popularnego napoju.
Ewa Pacuła jest byłą żoną znanego boksera, Przemysława Salety, a także znaną modelką i prezenterka telewizyjną. W tej chwili jest w ciąży ze swoim obecnym partnerem - Marcinem. Dziś miała okazję sprawdzić się w kuchni u boku Roberta Sowy!
Tarta z gorzką czekoladą, mus czekoladowy z pianą miętową, ciasto czarny las na ciepło z sosem z mango... palce lizać! Te czekoladowe przysmaki przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Joseph Seeletso.
Krytyk kulinarny Maciej Nowak wybrał się do Pracowni Rarytasów Wedla i brał udział w tworzeniu wielkiego, czekoladowego Mikołaja, który stoi teraz na wystawie sklepu na rogu ulicy Nowy Świat i Chmielnej. W pracowni Wedla (na Pradze) wyrabia się np.: torciki, praliny, figurki z czekolady, czy czekoladowe wodospady.
Andrzej Polan zaprasza na pikantne (piekielne) smaki. Proponuje przepisy na pulpeciki z kurczaka w ostrym sosie z fasolą, zapiekankę z kaszą, mięsem i chilli oraz waniliową panna cottę z czerwonym pieprzem.
Dziś w kuchni przepisy idealne na przyjęcia i bankiety... Przygotowali je mistrzowie: Robert Sowa, Andrzej Polan, Grzegorz Łapanowski oraz Joseph "Józek" Seeletso.
Iwona Pavlović, jurorka "Tańca z gwiazdami", wspólnie z mistrzem Robertem Sową przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN hiszpańską zupę jesienną oraz rostbef z patelni z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami.
Dzisiaj zapraszamy na wyjątkową kuchnię Tomka i Grzesia, którzy zaproponują państwu zupę krem z dyni lub topinambura, wiejskie kukuryku, leśną kurę na twarogu serwowaną oraz ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i czekoladową polewą.
Amerykanie zjedzą dziś prawie 50 milionów indyków. Tak jest rokrocznie w Dzień Dziękczynienia. Kiedyś był to dzień, w którym dziękowało się za udane plony. Dzisiaj to okazja do spotkania z rodziną i najbliższymi przyjaciółmi.
Często zdarza nam się narzekać na nasze dzieci, że nie chcą jeść. Wtedy najczęściej karmimy dziecko na siłę. Zarówno rodzica jak i dziecko kosztuje to dużo wysiłku, jedna strona się opiera z całej siły, a druga w nerwach wmusza posiłek. Jak poradzić sobie skutecznie z niejadkiem, powiedziała w studiu "Dzień Dobry TVN" Dorota Zawadzka.
Dorota bardzo lubi gotować, a jej ulubioną kuchnią jest kuchnia włoska. Nie zawsze trzyma się ściśle przepisu, wprowadza swoje własne innowacje. Jak poradziła sobie dzisiaj w kuchni z Robertem Sową? O tym mogliście się przekonać w "Dzień Dobry TVN".
Co łączy ze sobą suszone pomidory i listownicę japońską. Skąd tak wielka popularność parmezanu i, dlaczego hamburger tak dobrze smakuje z keczupem? O tym opowiedzieli w Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Nie tylko pierwsze, ale także drugie śniadanie powinno dziecku dostarczyć wszelkich składników odżywczych. Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przedstawiają swoje pyszne pomysły na drugie śniadanie. Smacznego!
Nie bez powodu symbolem Slow Food został ślimak. Idea ruchu to nie tylko pochwała dobrego smaku. Oprócz tego co jemy, ważne jest także jak jemy. Jaką bowiem przyjemność czerpiemy z jedzenia, skoro zamiast delektować się smakiem i zapachem – w pośpiechu je połykamy?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Magdę Gessler, która przygotowała dla nas kilka wyjątkowych dań i opowiedziała więcej o najnowszym sezonie "Kuchennych rewolucji".
Czosnkowo-rozmarynowa, tymiankowo-jałowcowo-kminkowa, cytrynowa czy grzybowa... Oliwę smakową można łatwo przygotować w domu. Posmaruj nią grzanki, dodaj do gazpacho. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan pokazał, jak smacznie wykorzystać oliwę w kuchni.
Czym charakteryzuje się kuchnia z Bayonne? Czy w Polsce można kupić składniki typowe dla kuchni Kraju Basków? Czy jest coś, czego Pascal Brodnicki nie bierze do ust? Zobacz, co przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje!
Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko”, tym razem zdradza, jak przygotować pyszne kanapki a'la pizza i gołąbki bez zawijania. Zobacz, jakie to proste!
W Krakowie odbył się s Wielki Finał siódmej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Nie mogło tam zabraknąć Dzień Dobry Wakacje. „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały” i „Smakołyki z legendą” i „Jak u mamy” - to trzy kategorie, w których biorali uczestnicy konkursu
Dieta Dukana to jedna z najbardziej kontrowersyjnych diet. W ostatnim czasie zrobiła jednak zawrotną karierę. Aż 24 miliony ludzi stosuje tą dietę. Książki dr Dukana sprzedają się na całym świecie jak ciepłe bułeczki. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Grzegorz Łapanowski zaprezentował kilka najbardziej interesujących przepisów.