Sałata z młodego szpinaku i delikatnych sałat z łososiem wędzonym i malinami
Składniki na 4 porcje:
Młody szpinak 200 g
Sałata rucolla 50 g
Sałat musztardowiec czerwony 50 g
Maliny świeże 100 g
Wędzony łosoś 100 g
2 Jajka ugotowane na twardo lub w koszulkach
Orzeszki pinii 50 g
Dressing:
Ser mascarpone 60 g
Gruboziarnista musztarda 2 łyżeczki
Ocet cytrynowy 2 - 3 łyżki
Sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak umyć, oberwać końcówki, podobnie przygotować pozostałe sałaty. Dokładnie osuszyć. Jajko ugotować na twardo lub przygotować w koszulkach. Łososia pokroić w cienkie plasterki, zwinąć w małe ruloniki. Orzeszki pinii przesmażyć krótko na suchej patelni. Dressing: ser mascarpone wymieszać w gruboziarnistą musztardą, dodać sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałaty i pozostałe składniki układać na talerzu, posypać pinii. Polać delikatnie przygotowanym dressingiem.
Sałatka truskawkowa z paluszkami krabowymi
Składniki na 4 porcje:
Truskawki 500 g
Paluszki krabowe 200 g
Seler naciowy 1 łodyga
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Sok z cytryny 1 łyżka
Sól, pieprz biały
Przygotowanie:
Truskawki pokroić wzdłuż na połowy. Seler oczyścić z włókien, pokroić w dość cienkie plasterki. Paluszki krabowe pokroić. Truskawki i seler lekko wymieszać z krabami. Przyprawić oliwy, sokiem z cytryny, solą i grubo zmielonym pieprzem.
Tarta ogrodowa z serem ricotta i warzywami
Składniki na 6 porcji:
Ciasto francuskie 300 g
Jajka 4
Ricotta 250 g
Masło 25 g
Mąka 2 łyżki
Szparagi zielone 6
Pomidory koktajlowe 18
Marchew 1
Bób 100 g
Cebula 3
Cukinia 1
Mak 1 łyżka
Seler naciowy 1 łodyga
Szczypiorek 1 pęczka
Sól, Pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°. Foremki wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć ciastem francuskim. Warzywa obrać, pokroić. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 5 minut, następnie przełożyć do wody z lodem. Odcedzić. Część warzyw (pomidory, cukinię, seler naciowy), pozostawić do dekoracji. Jajka wymieszać z serem ricotta, dodać pokrojony drobno szczypiorek i warzywa, przyprawić, nakładać do przygotowanych wcześniej foremek wyłożonych ciastem francuskim. Posypać makiem i piec w piekarniku przez ok. 25 minut. Podawać na ciepło lub zimno.
Tarta z truskawkami
Składniki na 6 porcji:
Mąka 100 g
Masło 40 g
Cukier puder 40 g
Sól
Jajka 1
Truskawki 750 g
Śmietana 36% 300 g
Krem waniliowy:
Żółtko 1
Cukier puder 25 g
Mąka 10 g
Mleko 100 ml
Cukier waniliowy 1 łyżeczka
Mięta 1 doniczka
Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wylepić nim formę do tart o średnicy 18 cm i głębokości 2,5 cm. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°. Nakłuć ciasto widelcem, nałożyć papier do pieczenia a następnie wysypać groch. Piec bez nadzienia przez 40 minut, aż będzie całkiem upieczone. Usunąć groch i papier na ostatnie 15 minut. Przełożyć na talerz, pozostawić do ostygnięcia. Duże truskawki przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości. Ubić śmietankę i wymieszać z kremem waniliowym, wypełnić tą mieszaniną spód tarty. Ułożyć na wierzchu truskawki, twarząc niewielki wzniesienie pośrodku ciasta. Przełożyć tartę na talerz, udekorować listkami mięty i oprószyć cukrem pudrem.
Wykwintny krem z cukinii i szparagów z prażonymi płatkami migdałów
Składniki na 4 porcje:
Cukinia netto 400 g
Bulion drobiowy 400 ml
Szparagi 200 g
Cebula 40 g
Śmietanka 36% 75 ml
Masło 25 g
Mąka 20 g
Sól
Pierz biały
Migdały prażone 20 g
Przygotowanie:
Szparagi obrać. Końcówki obciąć i ugotować w niewielkiej ilości rosołu z dodatkiem soli i cukru. Cukinię obrać, pokroić w kawałki, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. W garnku podsmażyć na maśle cebulę, dodać cukinię, krótko poddusić, zalać bulionem drobiowym, gotować, aż cukinia będzie miękka. Następnie zmiksować, jeszcze raz zagotować, przyprawić. W międzyczasie na patelni bez tłuszczu podsmażyć na złoty kolor płatki cukinii. Przed podaniem do zupy do każdej bulionówki łyżkę śmietanki, ugotowane szparagi i posypać prażonymi migdałami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN