W listopadzie królową na polskich powinna być gęś. Niebawem będziemy obchodzić Święto Niepodległości, a to doskonała okazja, by zwrócić się ku tradycji. 11 listopada, pamiętając o Marszałku Piłsudskim, zajadajmy się gęsiną. Może gęś będzie dla nas tym, czym indyk dla Amerykanków w Święto Dziękczynienia.
Inspiracją dla Bartosza Grędysa, uczestnika 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko", jest moda kulinarna z USA, czyli hamburgery, steki, oraz brownie... na deser.
W 2003 r. Joanna Kowalewska wyjechała z mężem do pracy w Wielkiej Brytanii, gdzie szybko zyskała sławę fachowca. Jednym z pierwszych poważnych zamówień był tort dla Tony’ego Blaira, później wykonała dla królowej Elżbiety tort w kształcie korony z okazji 50-lecia panowania. Dziś w Dzień Dobry TVN zdradziła nam kilka swoich przepisów.
Ania Wyszkoni jest dumna ze swojej doskonałej figury, którą jak przyznaje - zawdzięcza wyłącznie genom. Twierdzi, że może jeść wszystko, na co tylko ma ochotę i nie utyje.
Tematem dzisiejszej kuchni są potrawy szybkie i tanie. Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło pokazali w Dzień Dobry TVN, jak można przygotować dobry obiad, który może kosztować mniej niż 20 złotych.
Macarons wreszcie dotarły do Polski. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz i Tomek pokazali, jak przygotować najmodniejsze w tym sezonie słodkości. Makaroniki przypominają nieco, znane nam bezy, ale charakteryzują się dodatkiem migdałów do białkowego ciasta i, przede wszystkim, smakowym nadzieniem.
Trend slow Food to kontrpropozycja dla kultury fast food. Zakłada jedzenie bez pośpiechu i w skupieniu. Podczas posiłku należy delektować się smakiem i zapachem potraw. Koniec więc z jedzeniem w biegu i w barach szybkiej obsługi.
Joanna Osyda, serialowa Majka razem ze swoją serialową babcią Różą, czyli Anną Tomaszewską, przygotowały dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka smacznych potraw.
Joseph "Józek" Seeletso do sylwestrowego szampana proponuje: roladki z cukinii i fety, steki z piersi kurczaka z pieczoną papryką, smażone banany oprószone kakao i żeberka wieprzowe z pikantną glazurą pomarańczową. Smacznego!
Zwycięzca 2. edycji konkursu „Gotuj o wszystko”, Piotr Kucharski, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe potrawy.
Dzisiaj Ania Starmach wraz ze swoim chłopakiem Maćkiem przyrządzali w Dzień Dobry TVN specjały na sylwestrowy wieczór. Użyli do tego składników, które w wielu krajach uważane są za szczęśliwe i obowiązkowo należy je spożyć w ostatnią noc roku.
Dziś w kuchni dania inspirowane potrawami japońskimi, które podaje się tradycyjnie przez pierwsze trzy dni Nowego Roku. Ten czas Japończycy spędzają z bliskimi. Na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy.
Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji programu "Gotuj o wszystko", podpowiada, co zrobić, by chleb miał chrupiącą skórkę. W kuchni DDTVN przygotował pożywny obiad z warzyw.
Mancewiczowie, czyli rodzina, z której wywodzi się aktualna Miss Polonia 2010, to niezwykle otwarta i sympatyczna rodzina. Tuż po stanie wojennym dziadkowie Rozalii wyemigrowali do Australii, a następnie ściągnęli tam całą rodzinę. Dziś mieliśmy okazję gościć ich w kuchni Dzień Dobry TVN.
W kolejnym odcinku "Podróżnika kulinarnego" Maciej Nowak "zabrał" nas na Węgry. Czym charakteryzuje się kuchnia węgierska? Czego należy spróbować? Czy w Polsce węgierska kuchnia jest popularna?
Anna Stamach, zwyciężczyni 1. edycji konkursu "Gotuj o wszystko" przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania inspirowane obrazem „Mleczarka” Jana Vermeera.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościł dziś Jacek Grochowina, szef kuchni restauracji Amber został zaproszony do Paryża, gdzie w hotelu Bristol zaprezentował swoje niezwykłe umiejętności. Kamera Dzień Dobry TVN towarzyszyła mu w tej wyprawie. A w naszej kuchni przedstawił przepis na kilka wyjątkowych potraw.
Musztarda - przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy. Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od razu uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych. Łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.
Zobacz relację Grzegorza Łapanowskiego z Lyonu, gdzie odbyły się Mistrzostwa Świata Kucharzy, w których brała także udział polska ekipa.
Joseph Seelesto proponuje potrawy inspirowane włoską kuchnią: risotto z morelami, linguine z groszkiem i krewetkami, klasyczną panna cottę z sałatką owocową i sałatkę z fig oraz gorgonzoli.
Co tym razem przygotowała w kuchni Dzień dobry TVN Anna Starmach?
Prawidłowe żywienie dzieci to niełatwa sztuka. Często brakuje nam pomysłów jak zachęcić je do zjedzenia wartościowego posiłku albo spróbowania nowych potraw i warzyw. W studiu aktorka Ewa Gawryluk razem ze swoją córka Marysią i Katią Roman Trzaską, właścicielką szkoły gotowania dla dzieci "LIttle Chef", zdradziły nam niezbędne wskazówki dotyczące żywienia dzieci.
Marysia nie umie gotować, wstydzi się tego, bo uważa, że każda kobieta z dobrego domu powinna błyszczeć w kuchni. W Dzień Dobry TVN odebrała pierwszą lekcję od mistrza Roberta Sowy.
Kolorem miłości niezaprzeczalnie jest czerwień. To też kolor rozdziału „Miłość” w książce kucharskiej Magdy Gessler. Czerwień w wielu językach jest synonimem słowa „piękny”. Taka też będzie dzisiejsza kuchnia w Dzień Dobry TVN - miłosna, przepiękna, pełna przepychu. Przepisy, które przygotuje mistrzyni kuchni z pewnością będą ekstazą zmysłów i kombinacją smaków idealną na wieczorną kolację we dwoje.
Przekonajcie się, co tym razem przygotowała dla Was w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko".
Kasia jako znana i ceniona aktorka jest niezwykle zapracowaną kobietą. Stawia czasem na szybkie, ekspresowe potrawy. Zawsze jednak są przygotowane z sercem.
Francys Barraza Sudnicka urodziła się w Wenezueli, ale w wieku 2,5 roku przyjechała z mamą i rodzeństwem do Polski. Reprezentowała zarówno Polskę, jak i Wenezuelę w licznych konkursach piękności, dochodząc do ścisłych finałów. Dziś razem z jej partnerem Łukaszem Czarneckim gościliśmy ich w naszej kuchni.
Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło polecają przepisy orientalnej kuchni tajskiej. Zobacz, co przyrządzili w kuchni Dzień Dobry TVN.
Nasza kuchnia zapełniła się pysznymi, lekkimi a zarazem wyszukanymi potrawami, przygotowanymi specjalnie dla delikatnych kobiecych podniebień. Oprócz finezyjnego fileta na fasoli i szpinaku oraz musu z wątróbki z sosem mango, Andrzej Polan przygotował to, co kobiety lubią najbardziej, czyli pyszny deser z bezą.
W Dzień Dobry TVN trwają dni mody, a w naszej kuchni dziś modne dania. Gotuje Anna Starmach, a to oznacza, że będą to potrawy inspirowane sztuką, a konkretnie obrazem Pieta Mondriana, z którego twórczości czerpał m.in. Yves Sait-Laurent.