Materiał promocyjny

Kuchnia oczyszczająca

Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy oczyszczające organizm ze zbędnych toksyn.

Dzień 1-2

Warzywa i owoce

Sok z kiszonej kapusty i kminu rzymskiego

Składniki:

0,5 kg kiszonej kapusty

Łyżeczka prażonego kminu rzymskiego

Pół łyżeczki siemienia lnianego

Pół marchewki

Odrobina natki pietruszki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przepuszczamy przez sokowirówkę.

Pasta z cieciorki z dodatkiem pomidorów

Składniki:

Puszka ciecierzycy

1 ząbek czosnku

Sok z jednej cytryny

50-80 ml oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni

Mała garść koktajlowych pomidorków

Kawałek zielonego ogórka

Pół pęczka natki pietruszki

Kilka liści sałaty karbowanej lub rzymskiej

Przygotowanie:

Ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny i oliwę umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką pastę. Przekładamy do miseczki i dodajemy posiekane pomidorki, ogórka i natkę pietruszki – mieszamy i doprawiamy. Podajemy zawinięte w liście sałaty

Krem z soczewicy z dodatkiem korzennych przypraw

Składniki:

30 dkg soczewicy zielonej lub żółtej

1,5 l bulionu Wege

Szczypta cynamonu

Kilka goździków

szczypta kminu rzymskiego

szczypta ziaren kolendry i kopru włoskiego

puszka pomidorów nie słodzonych, krojonych

2-3 suszone śliwki

natka pietruszki lub kolendra

Przygotowanie:

W suchym rondlu przesmażamy wszystkie suche przyprawy, po chwili dodajemy odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego i dodajemy soczewicę – smażymy. Gdy składniki się dokładnie połączą wrzucamy pomidory i śliwki, chwilę dusimy i dodajemy bulion – doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 40 min. Zupę miksujemy lub przecieramy na gładki krem i doprawiamy natką lub kolendrą.

Dzień 3-4

Warzywa, owoce i produkty mleczne

Koktajl owocowy na bazie maślanki lub kefiru

Składniki:

15 – 20 dkg ulubionych owoców najlepiej sezonowych (moje ulubione połączenie: banan, malina, żurawina, melon)

Szczypta cynamonu

Łyżeczka dobrego miodu

0,5 litra kefiru lub maślanki

odrobina mięty

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, oprócz mięty, umieszczamy w mikserze i doprowadzamy do gładkiego koktajlu. Doprawiamy miętą.

Sałatka z parowanych brokuł i jogurtu

Składniki:

1 świeży brokuł (może również być mrożony)

Łyżeczka prażonych płatków migdałów

400 g jogurtu gęstego

ząbek czosnku

sok z jednej cytryny

2-3 duże pomidory

pół czerwonej papryki

Przygotowanie:

Brokuł gotujemy na parze i odkładamy do ostygnięcie (ważne aby gotować krótko, by był twardy i nie stracił koloru, a także zachował wszystkie ważne mikroelementy). Jogurt mieszamy z sokiem i czosnkiem, odkładamy na około 30min żeby się przegryzł. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Brokuł kroimy drobniej i całą sałatkę układamy warstwami polewając z wierzchu sosem jogurtowym. Posypujemy migdałami.

Indyjski chłodnik warzywny z dodatkiem mięty

Składniki:

Po połowie trzech kolorów papryki

Ogórek zielony bez pestek

łyżeczka kminu rzymskiego

świeża mięta

ząbek czosnku

1 cebula bardzo drobno posiekana

Sól / pieprz

sok z jednej cytryny

0,5 litra jogurtu, rzadkiego

Przygotowanie:

Paprykę i ogórka siekamy w drobną kostkę i łączymy z cebulą oraz startym czosnkiem. Dodajemy kmin, miętę i zalewamy jogurtem. Doprawiamy cytryną, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę lub więcej. Można również podawać w formie koktajlu

Dzień 5-6

Warzywa – owoce – produkty mleczne i zbożowe

Sok grejpfrutowy wysoko błonnikowy |( przepis inspirowany sokiem dr. Bardadyna)

Składniki:

300 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta

łyżeczka otrębów pszennych lub płatków owsianych

2 suszone śliwki

łyżeczka miodu

kilka świeżych żurawin

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy zmiksować.

Kasza gryczana w sosie z chleba razowego

Składniki:

30 dkg ugotowanej kaszy gryczanej lub jaglanej

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 duże marchewki

1 por

seler

kawałek chleba razowego może być lekko suchy, nawet lepiej

0,5 litra bulionu Wege

pieprz / suszona papryka /sól / majeranek

świeży rozmaryn

oliwa z oliwek, kawałek masła 82%

kilka suszonych śliwek lub rodzynek

Przygotowanie:

Na oliwie przesmażamy cebulę, czosnek, marchewkę i pora, doprawiamy suszonymi przyprawami i zalewamy bulionem. Dorzucamy śliwki lub rodzynki, masło i chwile dusimy. Dokładamy pokruszony chleb i dusimy aż chleb się rozpadnie. Wszystko miksujemy i odstawiamy na bardzo małym ogniu. Selera kroimy w grubą kostkę, polewamy oliwą i posypujemy rozmarynem – wstawiamy do piekarnika i pieczemy na chrupko. Ciepłą kaszę polewamy sosem i posypujemy selerem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości