Dzień 1-2
Warzywa i owoce
Sok z kiszonej kapusty i kminu rzymskiego
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
Łyżeczka prażonego kminu rzymskiego
Pół łyżeczki siemienia lnianego
Pół marchewki
Odrobina natki pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przepuszczamy przez sokowirówkę.
Pasta z cieciorki z dodatkiem pomidorów
Składniki:
Puszka ciecierzycy
1 ząbek czosnku
Sok z jednej cytryny
50-80 ml oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
Mała garść koktajlowych pomidorków
Kawałek zielonego ogórka
Pół pęczka natki pietruszki
Kilka liści sałaty karbowanej lub rzymskiej
Przygotowanie:
Ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny i oliwę umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką pastę. Przekładamy do miseczki i dodajemy posiekane pomidorki, ogórka i natkę pietruszki – mieszamy i doprawiamy. Podajemy zawinięte w liście sałaty
Krem z soczewicy z dodatkiem korzennych przypraw
Składniki:
30 dkg soczewicy zielonej lub żółtej
1,5 l bulionu Wege
Szczypta cynamonu
Kilka goździków
szczypta kminu rzymskiego
szczypta ziaren kolendry i kopru włoskiego
puszka pomidorów nie słodzonych, krojonych
2-3 suszone śliwki
natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
W suchym rondlu przesmażamy wszystkie suche przyprawy, po chwili dodajemy odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego i dodajemy soczewicę – smażymy. Gdy składniki się dokładnie połączą wrzucamy pomidory i śliwki, chwilę dusimy i dodajemy bulion – doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 40 min. Zupę miksujemy lub przecieramy na gładki krem i doprawiamy natką lub kolendrą.
Dzień 3-4
Warzywa, owoce i produkty mleczne
Koktajl owocowy na bazie maślanki lub kefiru
Składniki:
15 – 20 dkg ulubionych owoców najlepiej sezonowych (moje ulubione połączenie: banan, malina, żurawina, melon)
Szczypta cynamonu
Łyżeczka dobrego miodu
0,5 litra kefiru lub maślanki
odrobina mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz mięty, umieszczamy w mikserze i doprowadzamy do gładkiego koktajlu. Doprawiamy miętą.
Sałatka z parowanych brokuł i jogurtu
Składniki:
1 świeży brokuł (może również być mrożony)
Łyżeczka prażonych płatków migdałów
400 g jogurtu gęstego
ząbek czosnku
sok z jednej cytryny
2-3 duże pomidory
pół czerwonej papryki
Przygotowanie:
Brokuł gotujemy na parze i odkładamy do ostygnięcie (ważne aby gotować krótko, by był twardy i nie stracił koloru, a także zachował wszystkie ważne mikroelementy). Jogurt mieszamy z sokiem i czosnkiem, odkładamy na około 30min żeby się przegryzł. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Brokuł kroimy drobniej i całą sałatkę układamy warstwami polewając z wierzchu sosem jogurtowym. Posypujemy migdałami.
Indyjski chłodnik warzywny z dodatkiem mięty
Składniki:
Po połowie trzech kolorów papryki
Ogórek zielony bez pestek
łyżeczka kminu rzymskiego
świeża mięta
ząbek czosnku
1 cebula bardzo drobno posiekana
Sól / pieprz
sok z jednej cytryny
0,5 litra jogurtu, rzadkiego
Przygotowanie:
Paprykę i ogórka siekamy w drobną kostkę i łączymy z cebulą oraz startym czosnkiem. Dodajemy kmin, miętę i zalewamy jogurtem. Doprawiamy cytryną, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę lub więcej. Można również podawać w formie koktajlu
Dzień 5-6
Warzywa – owoce – produkty mleczne i zbożowe
Sok grejpfrutowy wysoko błonnikowy |( przepis inspirowany sokiem dr. Bardadyna)
Składniki:
300 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
łyżeczka otrębów pszennych lub płatków owsianych
2 suszone śliwki
łyżeczka miodu
kilka świeżych żurawin
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy zmiksować.
Kasza gryczana w sosie z chleba razowego
Składniki:
30 dkg ugotowanej kaszy gryczanej lub jaglanej
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 duże marchewki
1 por
seler
kawałek chleba razowego może być lekko suchy, nawet lepiej
0,5 litra bulionu Wege
pieprz / suszona papryka /sól / majeranek
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek, kawałek masła 82%
kilka suszonych śliwek lub rodzynek
Przygotowanie:
Na oliwie przesmażamy cebulę, czosnek, marchewkę i pora, doprawiamy suszonymi przyprawami i zalewamy bulionem. Dorzucamy śliwki lub rodzynki, masło i chwile dusimy. Dokładamy pokruszony chleb i dusimy aż chleb się rozpadnie. Wszystko miksujemy i odstawiamy na bardzo małym ogniu. Selera kroimy w grubą kostkę, polewamy oliwą i posypujemy rozmarynem – wstawiamy do piekarnika i pieczemy na chrupko. Ciepłą kaszę polewamy sosem i posypujemy selerem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN