Materiał promocyjny

Kolorowe smaki lata - kolor fioletowy

Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor fioletowy: sałatka z czerwonej kapusty, roladki bakłażanowe, radicchio na ciepło, racuszki borówkowe i muffinki jeżynowe.

Sałatka z czerwonej kapusty z rodzynkami i sosem miętowym

Składniki:

1 główki czerwonej kapusty

Sok z 1 cytryny

100 g rodzynek

Pół szklanki czerwonego wina

Garść orzechów włoskich

Opakowanie jogurtu naturalnego

150 g ciemnych winogron

50 g cukru

Pęczek świeżej mięty

Przyprawy Kamis:

Sól morska w młynku

Pieprz Biały mielony

Przygotowanie:

Rodzynki włóż do garnka zalej winem gotuj przez chwilę, następnie ściągnij z ognia i odstaw, aby owoce przeszły smakiem wina. Kapustę pokrój w drobne paski i sparz we wrzącej wodzie. Odcedź, zahartuj w zimnej wodzie i skrop sokiem z cytryny. Winogrona przekrój na pół i wyciągnij pestki. Zrób syrop miętowy: do garna wsyp cukier, zalej go taką samą ilością wody, zagotuj, włóż połowę mięty, gotuj jeszcze chwilę, następnie ostudź. Orzechy drobno pokrój. W miseczce wymieszaj jogurt z odrobina syropu, orzechami , dodaj świeżą, drobno pokrojoną miętę, dopraw do smaku. Kapustę wymieszaj z rodzynkami i winogronami podawaj z sosem miętowym.

Roladki bakłażanowe rodem z Grecji

Składniki:

2 bakłażany

500 g mielonej wołowiny

3 cebule

8 pomidorów

4 ząbki czosnku

Oliwa

50 g masła

50 g mąki

100 g mleka

1 żółtko

5 ziemniaków

Przyprawy Kamis:

Bazylia

Oregano

Sól Morska w Młynku

Pieprz Kolorowy w Młynku

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój w cieniutkie plasterki (krój wzdłuż), zgrilluj z dwóch stron, następnie posyp Bazylią, dopraw, polej odrobiną oliwy i odstaw. Ziemniaki ugotuj, a następnie pokrój na plasterki. W garnku rozgrzej oliwę dodaj 3 pokrojone cebule, drobno pokrojony czosnek (3 ząbki), następnie mięso. Smaż przez chwilę następnie dorzuć 2 pomidory pokrojone w kostkę, Oregano, sól pieprz, gotuj jeszcze przez chwilę. Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść w garnku masło, dodaj do niego mąkę, mieszaj, a następnie dodawaj stopniowo zimne mleko. Nie przerywaj mieszania, czekaj aż sos zgęstnieje i zagotuje się. Ściągnij z ognia, dopraw do smaku i dodaj żółtko, wymieszaj dokładnie, ważne by sos nie miał grudek. 6 pozostałych pomidorów pokrój w kostkę, na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną cebule i czosnek, poczekaj aż cebula się zeszkli a następnie dodaj pomidory, duś przez chwilę, dodaj oregano i bazylię, sol, pieprz. Na blacie kuchennym rozłóż przeźroczystą folię, Ułóż na niej obok siebie 6 plasterków bakłażana, posmaruj je sosem beszamelowym, dodaj sos mięsny i plasterki ziemniaków. Zwiń bakłażany w zgrabne roladki. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Powstałe roladki włóż do żaroodpornego naczynia zalej sosem pomidorowym i zapiekaj w piekarniku o temp. 180 stopni około 10 minut!

Radicchio na ciepło w sosie jeżynowym

Składniki:

6 sztuk radicchio

Pół koszyczka świeżych jeżyn

4 łyżki cukru trzcinowego

Przyprawy Kamis:

Ocet Balsamiczny

Przygotowanie:

Na patelnię wsyp cukier poczekaj aż się rozpuści, ułóż na nim przekrojone na pół Radicchio, smaż z obu stron około 6 minut, następnie zalej do połowy wysokości octem balsamicznym, duś aż nadmiar płynu odparuje a Radicchio będą miękkie, pod koniec gotowania wrzuć na patelnie świeże jeżyny.

Racuszki borówkowe ze śmietaną i świeżą miętą

Składniki:

400 g kefiru

1 jajko

1 łyżeczka sody oczyszczonej

300 g mąki

Koszyczek borówek

Cukier puder

Bita śmietana

Świeża mięta

Przyprawy Kamis:

Cynamon mielony

Wanilia laska

Przyprawa do kawy i deserów

Przygotowanie:

W misce wymieszaj kefir z jajkiem i sodą oraz 3 łyżkami cukru pudru, stopniowo dodawaj mąkę jednocześnie mieszając masę mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, możesz więc dodać trochę więcej lub mniej mąki. Gdy ciasto jest gotowe dodajemy do niego owoce. Nakładamy za pomocą łyżki małe porcje na patelnie i smażymy na maśle z obu stron. Podajemy z cukrem pudrem, cynamonem, bita śmietaną.

Muffinki jeżynowe

Składniki:

200 g jogurtu naturalnego

120 g stopionego masła

Sok z cytryny

45 g cukru

3 łyżki miodu

2 szklanki mąki

Pół łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczeni

Koszyczek jeżyn

Przyprawy Kamis:

Wanilia laska

Przyprawa do kaw i deserów

Przygotowanie:

W misce wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki jogurt z sokiem z cytryny, dodaj jajka, stopione masło i miód. Następnie dodaj wcześniej wymieszane suche składniki: mąkę, proszek sodę, ziarenka wanilii. Dokładnie wymieszaj, wsyp owoce. Napełnij wcześniej wysmarowane masłem foremki i piecz około 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości