Miejscowość o wdzięcznej nazwie "Twarogi Ruskie", z której prezentowaliśmy w dzisiejszym programie prognozę pogody zainspirowała kulinarnie naszych gości: kucharzy Grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka. Przygotowali w naszej kuchni pyszne pierogi.
Dziś proponujemy szybkie i proste przepisy dla ludzi zabieganych. Potrawy, które możemy zrobić szybko bez wychodzenia do sklepu, bazując na tym, co znajdziemy w szafkach kuchennych i lodówce. Zawsze w domu znajdziemy takie produkty, z których uda wyczarować naprawdę fantastyczne potrawy.
Grzanki z olejem miętowo-bazyliowym, piersi z kurczaka pieczone w oleju cytrynowym, penne w grzybami i dressingiem truflowym to dzisiejsze propozycje mistrza Josepha "Józka" Seeletso.
Olej Świąteczny Roztoczański, produkowany przez Tomasza Kostrubca we wsi Ruszów na Zamojszczyźnie, został uznany za najlepszy polski produkt regionalny w 2008 roku. To olej wytwarzany z rzepaku w tradycyjny sposób - zdradza nasz kulinarny podróżnik Maciej Nowak.
Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski proponują przepis na kurę, co kaszy zbytnio jadła, pieczarki faszerowane kozim serem i orzechami, chili con carne, zapiekane w cieście oraz pieczone jabłka z serkiem i wanilią.
Kuchnia śląska to jedna z najbardziej wyrazistych kuchni w naszym kraju. Ukształtowała się pod wpływem kuchni niemieckiej, czeskiej i austriackiej. Jest tłusta, kaloryczna i bardzo smaczna - zapewnia krytyk kulinarny Maciej Nowak. Co jest najbardziej charakterystyczne dla kuchni tego regionu? Które z potraw poleca nasz kulinarny podróżnik? Co jedzą mieszkańcy Śląska Opolskiego?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, szef kuchni hotelu Novotel, zaserwował nam odrobinę luksusu, czyli wykwintne potrawy w nieco „kryzysowej” wersji. Bouillabaisse nie z ryb, ale z wiejskiego kurczaka, słynny wellington, ale z polędwiczki wieprzowej z podgrzybkami oraz bliny z jagodami i czerwoną porzeczką, które smakują prawie jak kawior - mówi mistrz Polan.
Comforting food - to znane, proste potrawy, przeważnie przygotowywane w domu. Są to przeważnie przepisy, które w jakiś sposób kojarzą nam się z dzieciństwem. Są to potrawy łatwe do przygotowania, łatwo przyswajalne, smaczne, zdrowe i traktowane jako pewna "nagroda". Przygotowując takie potrawy nie liczy się kalorii, używa się dużo masła, cukru, soli i wszystkich "niezdrowych" składników
Agata Jędraszczak ma 27 lat, od półtora roku jest mężatką. Potrawy, które umieszcza na blogu gotuje zwykle w weekendy, bo w inne (zwłaszcza zimowe dni) nie ma wystarczająco dobrego światła, żeby móc fotografować je po pracy. Co zaprezentowała nam dziś w kuchni?
"Przez żołądek do serca" przekonał się o tym kucharz Tomasz Jakubiak, który swoją ukochaną Monikę zdobył "smakami miłości". Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy, które zmiękczą serce każdej kobiety. Zdaniem naszego kucharza, kuchnia miłości musi być lekka, kolorowa i z każdym kęsem powodować orgazm podniebienia.
Singiel w kuchni to widok niecodzienny. Osoby niezależne, żyjące w pojedynkę zdecydowanie częściej odwiedzają restauracje. Dlaczego? Bo gotowanie dla samego siebie nie jest zachęcające, nie daje satysfakcji i zajmuje zbyt dużo czasu - argumentują sami zainteresowani. Anna Krasucka, założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia "Pięć Smaków" obala ten stereotyp i dziś w kuchni DDTVN udowodniła wszystkim singlom, że może być inaczej.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN mogliście zobaczyć prawdziwe mistrzynie. Potrawy przygotowywały dla nas: pływaczka Otylia Jędrzejczak i taekwondzistki Joanna Paprocka i Ilona Działa. Zobaczcie jaki jest ich przepis na sukces.
Przy tak tęgich mrozach warto sięgnąć po coś rozgrzewającego. Zupa to strzał w dziesiątkę. Może być lekka, najlepiej kremowa z nutą imbiru i domieszką chili. Jeśli krem, to i ziarna, orzechy, świeżo siekane zioła oraz keks jogurtu.
Jacek Grochownia z restauracji "Amber room" przygotował w kuchni Dzień dobry TVN przegrzebki z topinambur i bekonem, krem z selera z jabłkowym kawiorem, polędwicę z jelenia z winnym sosem jabłkowym, canneloni ziemniaczanym i czerwoną pieczoną kapustą.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Grażyna Wolszczak i Robert Kudelski, wspólnie występujący w serialu "Na Wspólnej", pokazali jak przygotować kilka szybkich potraw dla niespodziewanych gości. Wszystkie potrawy przygotowuje się około 15 min.
Kucharz Joseph Seeletso proponuje sałatkę z cytrusów, pomidory faszerowane kuskusem, medaliony wieprzowe w skorupce pistacjowej i sos z cytrusów oraz maślane ciastka cytrynowe z ubitą śmietaną i mandarynkami.
Pierniki niezaprzeczalnie kojarzą nam się z Toruniem. Dlaczego akurat to miasto wyspecjalizowało się w produkcji tych przepysznych ciastek? Od kiedy je się produkuje? O tym opowiedział nasz kulinarny podróżnik Maciej Nowak.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne zapiekanki. Poniżej prezentujemy jego przepisy na: bagietkę Myśliwego z grzybami, sosem tatarskim na ciepło i suchą krakowską, sandwicz Wielki z wątróbką, cebulą, papryką i boczkiem, zapiekankę z kaszanką, kapustą kiszoną oraz zapiekankę, jak pudding z ananasem, rodzynkami i sosem waniliowym.
Agnieszka i Małgosia przyjaźnią się od wielu lat. Niejednokrotnie można było zobaczyć je wspólnie bawiące się na pokazach mody, premierach, czy innych wydarzeniach towarzyskich. Dziś odwiedziły nas w naszej kuchni, przekonajcie się co dobrego dla nas przygotowały.
Matką chrzestną "Restauracji Filmowej" jest Krystyna Janda, przyjaciółka właścicieli restauracji. W menu znalazły się ulubione dania aktorów, na przykład, "Pory w cieście piwnym" według przepisu Bożeny Dykiel, "Żeberka dla leniwych" - specjalność Krystyny Jandy, czy "Krewetki królewskie nasączone kolendrą" według przepisu Małgorzaty Zajączkowskiej. Restauracja szybko stała się ulubionym miejscem spotkań aktorów.
W środku zimy, kiedy świeże warzywa osiągają astronomiczne ceny, warto sięgnąć po mrożonki, które choć trochę przypomną nam smaki lata. Groszek cukrowy, bób i fasolka szparagowa to propozycje kucharza Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.
Jeśli karnawał, to tylko w Rio! Jeśli festiwal brazylijskich smaków, to tylko w kuchni Dzień Dobry TVN. Brazylijczyk Valmir Jaskulski oraz dyrektor brazylijskiej restauracji „Churrasco do Landa”, Agnieszka Landa, zadbali dziś o przeniesienie klimatu kraju samby na polskie ostatkowe stoły.
Jednodniowe restauracje mieszczą się w prywatnych mieszkaniach, gospodynie z gotowania dla nieznajomych czerpią satysfakcję, a każdy z gości składa się na pokrycie kosztów przygotowania takiej kolacji.