„Sałatka”
Skład:
3 dojrzałe pomarańcze
1 ząbek czosnku
2 słoiczki czarnych oliwek (z pestkami)
Oliwa z oliwek
Sól
Przygotowanie:
Przygotowanie: Obieramy pomarańcze tak, aby pozbyć się białych elementów. Kawałek czosnku wcieramy w miskę, co daje niesamowicie lekki, czosnkowy aromat nie powodując jego dominacji w potrawie. Drylowane ręcznie oliwki i wcześniej obrane pomarańcze wrzucamy do miski. Następnie, dodajemy oliwy z oliwek i szczyptę soli.
„Pieczona cykoria”
Skład:
4 cykorie
Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól
Przygotowanie:
Przygotowanie: Pokrojone wzdłuż cykorie polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika (około150 stopni Celsjusza). Wyjmujemy po 20 minutach, solimy i od razu serwujemy na stół.
„Lekka sałatka”
Skład:
2 puszki kukurydzy
4 jabłka
1 pęczek szczypiorku
Majonez
Cukier
Sól
Do ozdobienia: Zielona sałata (karbowana) i rzodkiewka
„Sałatka”
Skład:
6 ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
6 pomidorów
1 cebula
1 pęczek koperku
Majonez lub śmietana 18%
Sól
Pieprz
Do ozdobienia: Zielona sałata (karbowana) i bazylia (świeża)
„Deser owocowy”
Skład:
4 kiwi
4 banany
4 mandarynki
1 cytryna
Rodzynki
4 jogurty (z ziarnami zbóż)
Przygotowanie:
Wykrajmy banany i kiwi do wysokich pucharków. Banany możemy skropić cytryną, aby nie ściemniały. Dodajemy mandarynek. Posypujemy rodzynkami. Zalewamy jogurtem. Na wierzchu kładziemy plasterek kiwi (dla ozdoby).
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN