Nóżki bezglutenowe
Składniki na 4 nóżki:
0,5 szklanki naturalnego jogurtu
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki płatków kukurydzianych
1/4 szklanki startego parmezanu
Sposób przyrządzania:
Jogurt mieszamy z przyprawami i obtaczamy w tym nóżki z kurczaka. Następnie obtaczamy je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych zmieszanych z parmezanem. Wkładamy nóżki do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i do piekarnika. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Tortilla ziemniaczana
Składniki:
4 ziemniaki średniej wielkości
4 duże jajka
duża cebula
olej słonecznikowy
1 łyżeczka Ziarenek Smaku
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dosyć cienkie plasterki. Następnie obrać i pokroić cebulkę. Na patelnie należy wlać pół szklanki oleju, rozgrzać. Wrzucić ziemniaki i cebulkę. Należy dusić na wolnym ogniu do momentu kiedy cebulka się zeszkli, a ziemniaki będą miękkie. Jajka roztrzepać w misce z przyprawami. Ziemniaki i cebulę zdjąć z oleju, przestudzić i dodać do jajek. Następnie wymieszać i odstawić na kilka chwil. Na rozgrzaną patelnie wlać jajka i ziemniaki wymieszane z jajkami. Następnie piec na maleńkim ogniu. Kiedy boki placka zaczną odchodzić należy położyć na patelni talerz i odwrócić przenosząc w ten sposób na talerz, a z talerza na patelnie. Smażyć do 10 minut. Tortillę pokroić na kawałki, podawać na zimno lub gorąco.
Kokosowy serniczek
( dla maluszków od 11 miesiąca życia)
Składniki:
łyżka wiórków kokosowych
3 łyżki wrzątku
łyżeczka cukru
4 łyżki twarogu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka zimnej wody
pół łyżeczki masła
Sposób przyrządzania:
Wiórki kokosowe należy wsypać do garnuszka, połączyć z cukrem i zalać wrzątkiem, a następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu. Do rondelka należy włożyć rozgnieciony ser i zalać go wiórkami z wodą, zagotować. Przestudzoną masę należy zmiksować i wstawić na ogień. Mąkę ziemniaczaną należy wymieszać z zimną wodą i wlać do masy. Pilnować, aby się nie przypaliła, kiedy zacznie gęstnieć. Zgęstniałą masę należy przelać do foremki. Po wystudzeniu pokroić w kawałeczki i ozdobić kolorowymi owocami.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN