Materiał promocyjny

Kuchnia dla wymagających

Paulina Ignasiak jest wokalistką, finalistką programu "Idol" oraz "Drzwi do kariery". Jest wokalistką o 5-oktawowej skali głosu! Czy w naszej kuchni poradzi sobie śpiewająco?

Nóżki bezglutenowe

Składniki na 4 nóżki:

0,5 szklanki naturalnego jogurtu

0,5 łyżeczki tymianku

0,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki soli

1,5 szklanki płatków kukurydzianych

1/4 szklanki startego parmezanu

Sposób przyrządzania:

Jogurt mieszamy z przyprawami i obtaczamy w tym nóżki z kurczaka. Następnie obtaczamy je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych zmieszanych z parmezanem. Wkładamy nóżki do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i do piekarnika. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Tortilla ziemniaczana

Składniki:

4 ziemniaki średniej wielkości

4 duże jajka

duża cebula

olej słonecznikowy

1 łyżeczka Ziarenek Smaku

sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dosyć cienkie plasterki. Następnie obrać i pokroić cebulkę. Na patelnie należy wlać pół szklanki oleju, rozgrzać. Wrzucić ziemniaki i cebulkę. Należy dusić na wolnym ogniu do momentu kiedy cebulka się zeszkli, a ziemniaki będą miękkie. Jajka roztrzepać w misce z przyprawami. Ziemniaki i cebulę zdjąć z oleju, przestudzić i dodać do jajek. Następnie wymieszać i odstawić na kilka chwil. Na rozgrzaną patelnie wlać jajka i ziemniaki wymieszane z jajkami. Następnie piec na maleńkim ogniu. Kiedy boki placka zaczną odchodzić należy położyć na patelni talerz i odwrócić przenosząc w ten sposób na talerz, a z talerza na patelnie. Smażyć do 10 minut. Tortillę pokroić na kawałki, podawać na zimno lub gorąco.

Kokosowy serniczek

( dla maluszków od 11 miesiąca życia)

Składniki:

łyżka wiórków kokosowych

3 łyżki wrzątku

łyżeczka cukru

4 łyżki twarogu

łyżeczka mąki ziemniaczanej

łyżka zimnej wody

pół łyżeczki masła

Sposób przyrządzania:

Wiórki kokosowe należy wsypać do garnuszka, połączyć z cukrem i zalać wrzątkiem, a następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu. Do rondelka należy włożyć rozgnieciony ser i zalać go wiórkami z wodą, zagotować. Przestudzoną masę należy zmiksować i wstawić na ogień. Mąkę ziemniaczaną należy wymieszać z zimną wodą i wlać do masy. Pilnować, aby się nie przypaliła, kiedy zacznie gęstnieć. Zgęstniałą masę należy przelać do foremki. Po wystudzeniu pokroić w kawałeczki i ozdobić kolorowymi owocami.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości