Sałatka Nicejska
Składniki:
1 główka sałaty kruchej lub zwykłej
200 g tuńczyka z puszki
100 g filecików anchois
2 pomidory
20 oliwek
2 ugotowane na twardo jajka
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i palcami rwiemy na kawałki. Pomidory kroimy w cząstki, cebulę w talarki, jaja na ćwiartki. Dodajemy tuńczyka, fileciki anchois i oliwki. Przygotowujemy sos: czosnek siekamy, ucieramy z cukrem, solą i pieprzem, dodajemy ocet winny. Stopniowo dolewamy oliwę i dokładnie ucieramy. Sosem zalewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy.
Szaszłyki drobiowe ze słoninką
Składniki:
1 kg piersi kurczaka lub indyka
2 różnokolorowe papryki
1 łyżka majeranku i oregano lub tymianek
4 ząbki czosnku
0,1 kg słoniny
olej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś kroimy w kostkę o boku 3 cm. Paprykę kroimy w dość duże kawałki, natomiast słoninę w cieniutkie plasterki. Oddzielnie przygotowujemy marynatę. Mieszamy: olej majranek, oregano lub tymianek, posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą przyprawiamy mięso. W takiej zalewie może „poleżeć sobie” nawet 48 godzin. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyk na zmianę z warzywami, polewamy pozostałą marynatą i opiekamy ze wszystkich stron, aż się równomiernie zrumieni. Nasze szaszłyczki można zrobić zarówno na grillu jak i w piekarniku.
Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Składniki:
0,5 kg dużych krewetek królewskich
2 limonki
80 ml sosu sojowego
0,1 kg świeżego imbiru
1 papryczka chilli
3 ząbki czosnku
100 ml oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Nadziewamy krewetki na patyczki i pędzelkiem smarujemy mieszanką: oliwy, posiekanego czosnku, utartego imbiru, sosu sojowego oraz drobniutko posiekanego chilli. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na rozgrzanym grillu lub w piekarniku. Pieczemy, obracając przez 6-10 minut na grillu. W piekarniku 10 minut w temperaturze 180 stopni. Na końcu skrapiamy sokiem z limonki.
Ziemniaczki ziołowe
Składniki:
1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
1 szczypiorku
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w dość duże talarki. Siekamy drobno wszystkie zioła. Posypujemy nasze ziemniaki zieleniną. Doprawiamy: solą, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Na końcu zalewamy sokiem z cytryny i oliwą. Odstawiamy na godzinkę do lodówki.
Deser owocowy z polewą truskawkową
Składniki:
1 kg truskawek (mogą być mrożone)
0,5 kg gruszek
0,5 kg bananów
1 mały ananas
0,1 kg cukru
kilka listków mięty
Przygotowanie:
Truskawki miksujemy dodając cukier. Gruszki i ananasa kroimy w cząstki, banana w plasterki. Tak pokrojone owoce układamy w pucharkach. Zalewamy naszą polewą. Dekorujemy miętą, można użyć też bitej śmietany.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN