Materiał promocyjny

Kuchnia dla maturzystów

Kuchnia dla maturzystów
Kuchnia dla maturzystów
Jan i Jakub Kuroniowie przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy dla tegorocznych maturzystów, które pozwolą im, jak mówi Marcin Prokop, rozładować stres. Wszystkim maturzystom życzymy powodzenia podczas egzaminu dojrzałości!

Sałatka a la Caprese

Składniki:

2 dojrzałe pomidory

0,3 kg sera korycińskiego lub buncu

kilka listków bazylii

2-3 łyżki oliwy

sól, pieprz

ewentualnie: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Pomidory i ser kroimy w dosyć grube plastry. Na talerzu układamy na przemian pomidory i ser, możemy też układać trójwarstwowo, tzn. najpierw plaster pomidora, następnie sera, a na końcu znowu pomidor. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy listkami bazylii i polewamy oliwą. To wersja klasyczna. W naszej wersji do oliwy dodajemy jeszcze drobno posiekany ząbek czosnku i pół łyżeczki octu balsamicznego.

Naleśniki z serem i polewą czekoladową

Składniki:

350 g mąki (ok. 2 szklanek)

500 ml mleka lub pół na pół mleko i woda mineralna lekko gazowana

3 jajka

50 ml oleju lub 100 g masła

1 gorzka czekolada

bita śmietana

250 g białego sera

1 żółtko

2 łyżki cukru pudru

ekstrakt waniliowy

ew. 1 łyżka rodzynek, skórka otarta z pomarańczy lub cytryny

Przygotowanie:

Ubijamy mąkę z jajami i mlekiem, dodajemy roztopione i ostudzone masło lub olej, szczyptę soli. Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odstawiamy na pół godziny. W tym przypadku można smażyć naleśniki bez tłuszczu. Ucieramy biały ser z cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz żółtko na jednolitą masę. Możemy dodać opłukane i osączone rodzynki i inne dodatki smakowe. Smarujemy naleśniki zwijamy w ruloniki lub składamy w trójkąt. Smażymy z obu stron. Podajemy oblane naszą polewą czekoladową,odrobiną bitej śmietany i szczyptą cukru pudru.

Pizza 4 pory roku

Składniki:

Ciasto:

400 g mąki pszennej

100 g mąki gryczanej

250 ml ciepłej, przegotowanej wody

15 g drożdży

1-2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

20-30 ml oliwy

I ćwiartka:

ser rokpol

ser żółta

ser cambozola

oregano

ząbek czosnku

II ćwiartka:

puszka tuńczyka

żółty ser

oliwki bez pestek

cebula

ząbek czosnku

oregano

III ćwiartka:

szynka

żółty ser

cebula

ząbek czosnku

pieczarki

IV ćwiartka:

szpinak świeży

żółty ser

suszone pomidory

ząbek czosnku

bazylia

sos pomidorowy

Przygotowanie:

Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę oliwy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki. Podane przez nas proporcje wody do mąki są orientacyjne, gdyż w zależności od "suchości" mąki dodaje się wody nieco więcej, lub nieco mniej. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stół posypujemy mąką ciasto wałkujemy na placek. Pizze smarujemy sosem pomidorowym i obkładamy wybranymi dodatkami. Całość posypujemy żółtym serem i wybranymi przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (w warunkach domowych często jest to nie więcej niż 250 stopni C) i pieczemy w nim pizzę 10-15 minut aż do zrumienienia sera.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości