Sałatka a la Caprese
Składniki:
2 dojrzałe pomidory
0,3 kg sera korycińskiego lub buncu
kilka listków bazylii
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
ewentualnie: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Pomidory i ser kroimy w dosyć grube plastry. Na talerzu układamy na przemian pomidory i ser, możemy też układać trójwarstwowo, tzn. najpierw plaster pomidora, następnie sera, a na końcu znowu pomidor. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy listkami bazylii i polewamy oliwą. To wersja klasyczna. W naszej wersji do oliwy dodajemy jeszcze drobno posiekany ząbek czosnku i pół łyżeczki octu balsamicznego.
Naleśniki z serem i polewą czekoladową
Składniki:
350 g mąki (ok. 2 szklanek)
500 ml mleka lub pół na pół mleko i woda mineralna lekko gazowana
3 jajka
50 ml oleju lub 100 g masła
1 gorzka czekolada
bita śmietana
250 g białego sera
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
ekstrakt waniliowy
ew. 1 łyżka rodzynek, skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
Przygotowanie:
Ubijamy mąkę z jajami i mlekiem, dodajemy roztopione i ostudzone masło lub olej, szczyptę soli. Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odstawiamy na pół godziny. W tym przypadku można smażyć naleśniki bez tłuszczu. Ucieramy biały ser z cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz żółtko na jednolitą masę. Możemy dodać opłukane i osączone rodzynki i inne dodatki smakowe. Smarujemy naleśniki zwijamy w ruloniki lub składamy w trójkąt. Smażymy z obu stron. Podajemy oblane naszą polewą czekoladową,odrobiną bitej śmietany i szczyptą cukru pudru.
Pizza 4 pory roku
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej
250 ml ciepłej, przegotowanej wody
15 g drożdży
1-2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
20-30 ml oliwy
I ćwiartka:
ser rokpol
ser żółta
ser cambozola
oregano
ząbek czosnku
II ćwiartka:
puszka tuńczyka
żółty ser
oliwki bez pestek
cebula
ząbek czosnku
oregano
III ćwiartka:
szynka
żółty ser
cebula
ząbek czosnku
pieczarki
IV ćwiartka:
szpinak świeży
żółty ser
suszone pomidory
ząbek czosnku
bazylia
sos pomidorowy
Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę oliwy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki. Podane przez nas proporcje wody do mąki są orientacyjne, gdyż w zależności od "suchości" mąki dodaje się wody nieco więcej, lub nieco mniej. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stół posypujemy mąką ciasto wałkujemy na placek. Pizze smarujemy sosem pomidorowym i obkładamy wybranymi dodatkami. Całość posypujemy żółtym serem i wybranymi przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (w warunkach domowych często jest to nie więcej niż 250 stopni C) i pieczemy w nim pizzę 10-15 minut aż do zrumienienia sera.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN