Dziś razem z Andrzejem Polanem gotować będzie ćwierćfinalistka konkursu „Gotuj o Wszystko”. Małgorzata Toczek z wykształcenia jest ekonomistą, na co dzień sprawuje funkcję prezesa zarządu. Pochodzi z rodziny „smakoszy”, w której dobra kuchnia od zawsze grała ważną rolę. Przez dwa semestry studiowała Hotelarstwo, dlatego zasady żywienia oraz serwowania potraw nie są jej obce.
Nasi goście, Agnieszka i Marcin Kręgliccy, przygotowali dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN 5 rodzajów jajecznicy i powiedzą, jak urozmaicić typowe polskie śniadanie.
Tak bardzo zachwycamy się bogactwem i różnorodnością serów naszych dalszych i bliższych sąsiadów, że zapominamy o tych, które powstają u nas. - Dlatego postanowiliśmy, zainspirowani naszym świątecznym pobytem w górach, pokazać, że oscypek ma różne oblicza - mówi Monika Mrozowska-Szaciłło.
Katarzyna Kwiatkowska, aktorka o wielkich zdolnościach parodystycznych, podjęła się trudnego zadania w teatrze Buffo. Monologuje na 40 osób. Gra bezrobotną aktorkę, która tymczasowo pracuje na zapleczu restauracji. Tam przyjmuje telefoniczne rezerwacje. Nie jest łatwo, walka o stolik w jednym z najlepszych lokali w mieście bywa brutalna i zażarta. Tymczasem w naszej kuchnia przygotowała kilka swoich ulubionych potraw.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy amerykańską pisarkę, dziennikarkę, dawniej krytyka kulinarnego i konsultantkę w zakresie win, Marlenę de Blasi, która od ponad dwudziestu lat mieszka w Włoszech. I właśnie im poświęca swoje książki. W naszym programie gotowała i mówiła o swojej najnowszej książce "Tysiąc dni w Orvieto".
17 lutego w studiu Dzień Dobry TVN w Warszawie odbył się trzeci casting konkursu "Gotuj o wszystko" z udziałem dwunastu uczestniczek. W jury konkursu zasiedli: Andrzej Polan, Maciej Nowak i Dorota Wellman. Kto przeszedł do kolejnego etapu? Tego dowiesz się z reportażu Dzień Dobry TVN. A już dziś, 24 lutego, odbędzie się trzeci casting.
Pani Justyna gotowania nauczyła się od babci i mamy, które były znakomitymi kucharkami. Nasz gość nauczył się także robić dżemy, powidła i weki. Dziś mogliśmy się przekonać, jak sobie radzi w kuchni.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy przygotowała dla nas Magda Gessler, którą już wkrótce będziecie mogli zobaczyć na antenie naszej stacji w jej własnym programie kulinarnym. Tylko u nas mogliście poznać jego przedsmak.
Za nami pełne emocji castingi do "Gotuj o wszystko". Osiemnaście uczestniczek przeszło do następnego etapu, czyli ćwierćfinałów, które odbędą się w różnych atrakcyjnych miejscach Polski. Andrzeja Polana, jurora konkursu "Gotuj o wszystko", zapytaliśmy o to, czy ma już swoją faworytkę.
Ryż przesmażany z jajkiem, chleb szafranowy z pomidorami suszonymi i oliwkami i nadziewana cukinia to propozycje naszego Józka, czyli Josepha Seeletso.
Mistrz Andrzej Polan, szef kuchni hotelu Novotel Airport, przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z koguta: kogucie grzebyki, kogucik z kaszą gryczaną i pieczarkami oraz piersi z kogucika z soczewicą w sosie śmietanowym.
Radek nie potrafi gotować. Co najwyżej zrobi kanapkę, ale bez zbytniego entuzjazmu. Aby zachwycić wybrankę swego serca korzysta z następującego podstępu. Zamawia jedzenie w restauracji, układa pięknie na stole, a potem wmawia kobiecie, że sam wszystko przygotował…
Tomasz Jakubowski razem z Anną Janus, półfinalistką konkursu "Gotuj o wszystko", przyrządzili w kuchni Dzień Dobry TVN ser na ciepło. Pani Anna, z zawodu pielęgniarka, to pierwsza półfinalistka kulinarnego konkursu organizowanego przez Dzień Dobry TVN i Kamis. Wczoraj gotowała specjalnie dla strażaków. Przygotowała im chilli con carne z ryżem i podsmażaną papryką.
Kuchnia Tatarska to prawdziwe bogactwo przepisów. Dawno temu głównym pokarmem tatarów była konina i baranina. Współczesna kuchnia tatarska przyswoiła wiele potraw europejskich. Modyfikuje je według swoich przyzwyczajeń, podkreślając zamiłowanie do tłuszczu. O ich smaku przekona się sam Książe Karol, który złoży dziś wizytę w Kruszynianach na Podlasiu, gdzie spotka się z muzułmańską społecznością.
Dziś w roli głównej w Dzień Dobry TVN bezkonkurencyjny makaron spaghetti. W wersji z sosem na bazie warzyw, mięsa, sera lub z owocami morza. Przygotowany przez mistrza Andrzeja Polana i półfinalistkę „Gotuj o wszystko” Dorotę Gnich.
Joseph "Józek" Seeletso poczuł wiosnę i postanowił przyrządzić kurczaka nadziewanego rukolą i kabanosami, gnocchi z pesto z zielonej papryki oraz ziemniaki na ciepło z cykorią i stekiem z łososia.
Jeśli zdecydowaliście się spędzić jesienny urlop nad dolną Wisłą, z pewnością nie będziecie żałować. Okolice Wisły to istny raj dla łasuchów. Nigdzie nie ma tak pysznych konfitur jak tu - zdradza krytyk kulinarny Maciej Nowak, czyli nasz kulinarny podróżnik.
Pomidory faszerowane krewetkami tygrysimi, ravioli nadziewane suszonymi pomidorami i serem ricottą oraz zupa z dojrzałych pomidorów i świeżych ogórków podana z szaszłykiem z polędwiczek drobiowych marynowanych w curry - to proponowane przez Beatę Kartowicz i jej córkę Anną dania.