Materiał promocyjny

Taneczna kuchnia Natalii Lesz

Przez 8 lat uczęszczała na lekcje do szkoły baletowej w Warszawie. Dalszą naukę kontynuowała w szkołach w Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych. A dziś gościmy ją w naszej kuchni.

Linguine z marynowanym łososiem

Składniki dla 4 osób:

500 g makaronu linguine

1 szklanki oliwy z oliwek

2 szalotki

100 ml białego wina

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

1 posiekana papryczka czuszka

Sok z 1 cytryny

3 łyżki uprażonych orzeszków piniowych

300 g pokrojonego w kostkę świeżęgo łososia norweskiego

1 pęczek rukoli

Miąższ z 2 pomidorów bez skóry

3 łyżki płatków parmezanu

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat, tymianek Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, czuszkę i łososia norweskiego. Następnie wlać wino, dodać makaron (ugotowany wcześniej w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek), rukolę, orzeszki piniowe, sok z cytryny i miąższ z pomidorów, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i podawać z płatkami parmezanu.

Filet z Turbota

Składniki dla 4 osób:

4 x 160 g filetu z turbota bez skóry

Marynata:

1 szklanki oliwy z oliwek

1 op. przyprawy do ryb Prymat

2 ząbki czosnku

8 listków świeżej bazylii

1 cytryna

8 ugotowanych kwiatów brokułów

Sos:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

2 szalotki

100 ml białego wytrawnego wina

200 ml śmietany kremówki

3 ząbki czosnku

Miąższ z 2 pomidorów

1 łyżka posiekanych kaparów

2 trójkąciki serka topionego

3 łyżki płatków parmezanu

Do dekoracji:

Kolorowe sałaty

Żółte i czerwone pomidory koktajlowe

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat, tymianek Prymat, gałka muszkatołowa Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Umyty, oczyszczony i osuszony filet z turbota natrzeć marynatą powstałą przez połączenie wszystkich jej składników. Na oliwie i maśle podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać wino, śmietanę i całość zagotować. Następnie dodać ser topiony oraz kapary i gotować sos do momentu zgęstnienia. Do tak przygotowanego sosu dodać brokuły i pokrojone w kostkę pomidory, całość doprawić do smaku. Turbota piec 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać na brokułach w sosie śmietanowo-serowym z kolorowymi sałatami, pomidorami koktajlowymi i tartym parmezanem.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości