Linguine z marynowanym łososiem
Składniki dla 4 osób:
500 g makaronu linguine
1 szklanki oliwy z oliwek
2 szalotki
100 ml białego wina
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 posiekana papryczka czuszka
Sok z 1 cytryny
3 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
300 g pokrojonego w kostkę świeżęgo łososia norweskiego
1 pęczek rukoli
Miąższ z 2 pomidorów bez skóry
3 łyżki płatków parmezanu
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat, tymianek Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, czuszkę i łososia norweskiego. Następnie wlać wino, dodać makaron (ugotowany wcześniej w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek), rukolę, orzeszki piniowe, sok z cytryny i miąższ z pomidorów, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i podawać z płatkami parmezanu.
Filet z Turbota
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g filetu z turbota bez skóry
Marynata:
1 szklanki oliwy z oliwek
1 op. przyprawy do ryb Prymat
2 ząbki czosnku
8 listków świeżej bazylii
1 cytryna
8 ugotowanych kwiatów brokułów
Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 szalotki
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietany kremówki
3 ząbki czosnku
Miąższ z 2 pomidorów
1 łyżka posiekanych kaparów
2 trójkąciki serka topionego
3 łyżki płatków parmezanu
Do dekoracji:
Kolorowe sałaty
Żółte i czerwone pomidory koktajlowe
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat, tymianek Prymat, gałka muszkatołowa Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Umyty, oczyszczony i osuszony filet z turbota natrzeć marynatą powstałą przez połączenie wszystkich jej składników. Na oliwie i maśle podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać wino, śmietanę i całość zagotować. Następnie dodać ser topiony oraz kapary i gotować sos do momentu zgęstnienia. Do tak przygotowanego sosu dodać brokuły i pokrojone w kostkę pomidory, całość doprawić do smaku. Turbota piec 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać na brokułach w sosie śmietanowo-serowym z kolorowymi sałatami, pomidorami koktajlowymi i tartym parmezanem.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN