Materiał promocyjny

Historyczna kuchnia

Dzisiaj u nas w studiu gości szef kuchni prosto z malborskiego zamku. Zaprezentował nam dzisiaj potrawy, które jadano za czasów papieża Sylwestra.

Gęsta Zupa Jarzynowa Św. Sylwestra składniki dla 6 osób

Składniki:

3 l wywaru warzywnego

0,5kg soczewicy

0,5 kg fasoli

0,5 kg groszku

0,5 kg marchwi

0,5kg pomidorów

0,5 kg kaszy

0,5 kg grzybów

2 cebule

1 gł. czosnku

1 pikantna papryka

Sposób przygotowania:

Przesmażyć cebule, czosnek, grzyby. Zdejmujemy z ognia po zarumienieniu. Dodajemy soczewice i resztę warzyw podlewamy wywarem warzywnym i gotujemy do miękkości warzyw i odparowania nadmiernej ilości wody. Podawać bardzo ciepłą zupę z czosnkowym chlebem. Do podkreślenia smaku możemy dodać kawałeczek pikantnej papryki.

Zampone na Sylwestrowy Bal

Składniki:

1 nóżka cielęca

1 paczka szpinaku

200 gr. soczewicy / grochu

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 seler naciowy

1 pęczek szałwi

1 pęczek tymianku

1 pęczek rozmarynu

0,5 l piwa

1l wywaru warzywnego lub cielęcego

Sposób przygotowania:

Obsmażyć nóżkę cielęcą na złoty kolor. W garnku przesmażyć pokrojoną w talarki cebule dodać czosnek , pokrojony w 1cm kawałki seler. Dodać nóżkę cielęcą podlać piwem i dusić w garnku do miękkości ok. 2-3 godz. na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać wywarem warzywnym lub cielęcym Tuż przed podaniem doprawić do smaku solą, pieprzem, szałwią, tymiankiem, rozmarynem. Serwować z soczewicą i świeżym szpinakiem z czosnkiem. Najlepsze do zampne jest ziołowy likier MANTUCCIA Św. Sylwestra o charakterystycznym smaku mięty.

Medaliony cielęce w sosie imbirowym

Składniki:

600 gr. Filetu cielęcego

200 ml wywaru cielęcego

1 świeży imbir

1 cytryna

4 marchewki

1 duży por

sól, pieprz

1 cukinia

1 bakłażan

1 pomidor

100g Parmezanu

Sposób przygotowania:

Filet cielęcy pokroić na plastry o grubości 1,5 cm , rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Usmażyć na oliwie z odrobiną masła.

Sos: Rozgrzać wywar cielęcy dodać imbir, marchewkę, por doprawić sokiem z cytryny. Zredukować do połowy objętości doprawić śmietaną. Mięso serwować z grillowanymi warzywami i parmezanem

Kulki migdałowej Św. Brygidy – dolci Santa Birgida

Składniki:

250 gr. Migdałów

6 łyżek bułki tartej

500 gr. Sera mascarpone

2 jajka

100 gr. łyżki cukru pudru

100 gr. Mąki pszennej

250 gr. Masła Łaciatego

Sposób przygotowania:

Migdały posiekać i zalać wrzącą wodą. Osuszyć i uprażyć w piecyku lub na suchej patelni. Wymieszać w misce z bułką tartą , jednym jajkiem, cukrem pudrem. Formować z masy migdałowej kulki, które należy obtoczyć w drugim roztrzepanym jajku następnie obtoczyć kulkę w mące i obsmażyć na gorącym maśle. Osuszyć na pergaminie podawać posypane cukrem i cynamonem.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości