Sałatka z polędwicy wołowej
Składniki dla 4 osób:
500 g polędwicy wołowej
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 op. gruboziarnistej przyprawy do steków Prymat
1 łyżeczki chili pieprz cayenne
1 łyżeczka musztardy dijon
Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku
6 oczyszczonych, pokrojonych w ćwiartki fig
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek kremu balsamico
1 łyżka uprażonych orzeszków piniowych
1 łyżka uprażonych orzechów włoskich
1 pęczek sałaty rzymskiej
1 pęczek świeżego szpinaku
Sposób przygotowania:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę wołową pokroić w plastry, zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Figi podsmażyć na oliwie z masłem, dodać biały krem balsamico i doprawić do smaku solą i grubo mielonym czarnym pieprzem. Umyte i oczyszczone sałaty porwać, ułożyć na pólmisku, udekorować aromatycznymi figami, skropić sosem, a następnie posypać orzeszkami piniowymi i grubo mielonym czarnym pieprzem.
Chrupiąca sałatka
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie (50 g) roszponki
1 opakowanie (50 g) rukoli
50 g kiełków soi i słonecznika
1 pokrojona cykoria
1 starta na tarce o grubych oczkach mozzarella
2 łyżki uprażonych pestek dyni
200 g sera feta zamarynowanego w oliwie z oliwek z dodatkiem oregano i szczypty grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
6 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych
1 pęczek szczypiorku
Sos:
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka świeżej mięty
1 op. sosu greckiego Prymat
Sól, cukier, pieprz biały mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Umytą, oczyszczoną sałatę porwać, połączyć z kiełkami i pokrojoną cykorią, dodać marchew i pomidory, a następnie wymieszać. Jogurt połączyć z miętą, dodać opakowanie sosu greckiego i dokładnie zmiksować. Sałatkę ułożyć na półmisku, polać greckim sosem jogurtowym, posypać serem feta, prażonymi pestkami dyni i posiekanym szczypiorkiem.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN