Jajka na bekonie
Składniki:
kilka wąskich pasków bekonu
pergamin/ papier do pieczenia
4- 6 jaj (wedle uznania)
masło
pieprz,
sól, do smaku
Wykonanie:
Wykładamy patelnię pergaminem, smażymy na niej bekon. Następnie wyjmujemy pergamin, rozpuszczamy masło na patelni, kładziemy plasterki bekonu, dodajemy jajka, smażymy chwilę, aż zetnie się białko, następnie na sekundkę zamykamy patelnię pokrywką, by ścięło się jajko.
Tosty Francuskie
Składniki:
chleb tostowy
jajko
cukier waniliowy
mleko
masło
cukier puder
Wykonanie:
Rozbić jajko w miseczce i zmieszać z niewielką ilością mleka. Dodać troszeczkę cukru waniliowego. Wymieszać. Nasączyć w tym chleb tostowy. Nasączone kromki kładziemy na rozgrzanej patelni z masłem. Pieczemy. Na koniec można jeszcze posypać cukrem pudrem albo dodać konfitury.
Kwiat Orientu
Składniki:
4 średnie wielkości polędwiczki wieprzowe
1 opakowanie mrożonych warzyw „Chińska mieszanka”
olej z pestek winogron
sos sojowy
ocet balsamiczny
„Chińska przyprawa 5 smaków”
Sos:
bulion w kostce
miód
„Chińska przyprawa 5 smaków”
Wykonanie:
Na godzinę przed przygotowanie skropić sosem sojowym i octem balsamicznym drobno pokrojoną polędwiczkę. Na gorącą patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy mrożone warzywa (bez rozmrażania). Chwilę smażymy, aż staną się chrupkie. Następnie wrzucamy na patelnię z warzywami wcześniej odsączone polędwiczki. Smażymy 2-3 min. Dodajemy „Chińską przyprawę”. Sos. Rozpuszczamy kostkę bulionowa w 1 l gotującej się wody, dodajemy pół łyżeczki „Chińskiej przyprawy”, mieszamy. Rozpuszczamy w tym łyżkę miodu. Dodajemy troszeczkę sosu do patelni z warzywami i polędwiczką. Najlepiej podawać z ryżem.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN