Krem z pieczonej cukinii z podsmażoną marchewką i cynamonem
Składniki:
4 duże cukinie pokrojone w plastry
1 obrany seler pokrojony w plastry
1 obrana marchewka
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
chrzan
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ułóż wszystkie warzywa na blaszce do pieczenia, skrop oliwą i piecz 20 minut w 180 st. Przełóż do dużego garnka, zalej niewielką ilością mleka i zagotuj. Przełóż do blendera, zmiksuj, wlej z powrotem do garnka, dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem.
Marchweka:
1 obrana marchew
1 obrana cukinia
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu
20 g mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Pokrój marchewkę i cukinię w długie plastry, rozpuść masło na patelni, dodaj cynamon i warzywa, smaż kilka minut. Podawaj do zupy.
Zupa z kalafiorem, podawana z sałatką z jabłkiem i serem pleśniowym
Składniki:
1 duży kalafior
100 g sera z niebieską pleśnią połamanego na kawałki
2 liście laurowe
25 g masła
1 duża posiekana cebula
1 duży ziemniak (pokrojony w kostkę)
1 duży por (oczyszczony i posiekany)
sól, pieprz
1 jabłko pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
Podziel kalafior na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą, posól. Gotuj 25 minut pod przykryciem. W oddzielnym garnku rozpuść masło, dodaj kalafiora, cebulę, ziemniaki, pora, smaż 5 minut. Przelej wywar przez sitko do warzyw. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Przełóż do robota kuchennego i zmiksuj, dodaj ser i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem.
sałatka
1 jabłko (pozbawione ogryzka i pokrojone w kostkę)
50 g posiekany szczypiorek
100 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i podawaj z zupą.
Cappuccino z soczewicy z ciasteczkami
200 g soczewicy (podgotowana i odsączona)
100 g posiekanego boczku
2 łodyżki rozmarynu
1 posiekana czerwona cebula
200 ml mleka kokosowego
100 g masła orzechowego
25 g masła
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuść masło, dodaj cebulę, boczek, smaż 2 minuty. Dodaj soczewicę i rozmaryn, zalej litrem wody. Gotuj 20 minut, przełóż na patelnię, dodaj masło orzechowe, dopraw solą i pieprzem. W garnuszku podgrzej mleko i ubij trzepaczką, aż powstanie pianka. Podawaj z zupą.
ciasteczka
675 g mąki
2 łyżeczka soli
15 g świeżych drożdży
400 ml ciepłej wody
1 l oleju roślinnego
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aby powstało ciasto. Dodaj więcej mąki, jeśli jest zbyt lepiące. Wyrób ciasto na stolnicy. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia. Zrób z ciasta piłki wielkości piłki do golfa, przykryj szmatką i pozostaw ponownie do wyrośnięcia. Usmaż w głębokim oleju i podawaj z zupą z soczewicy.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN