Kurczak po chińsku
Składniki dla 4 osób:
200 g piersi z kurczaka
Marynata:
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
4 plastry cytryny
Szczypta imbiru
3 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju sezamowego
2 pokrojone w wiórki szlotki
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 duża, pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka
1 posiekana papryczka chili
2 kapusty pak choi
1 mała czerwona cebula
1 oczyszczona czerwona papryka
100 g kiełków soi i słonecznika
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
Sól, chili pieprz Cayenne Prymat i imbir do smaku
1 pęczek kolendry
2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
1 pokrojona w ćwiartki limonka
50 ml słodkiego sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w plastry, zamarynować we wszystkich połączonych składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin. W woku na oliwie i oleju sezamowym podsmażyć kurczaka i przełożyć do miseczki. W tym samym woku podsmażyć szalotkę, czerwoną cebulę, czosnek, czuszkę, marchewkę, kapustę pak choi i wyfiletowaną czerwoną paprykę, całość smażyć przez ok. 10 minut. Następnie dodać orzeszki ziemne, kurczaka i świeże kiełki. Całość doprawić do smaku, przełożyć do miseczek, skropić sosem sojowym, udekorować posiekaną kolendrą, ziarnami sezamu i cząstkami limonki. Tak przygotowane danie jeść pałeczkami.
Pikantna pierś z kurczaka
Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g piersi z kurczaka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 op. pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 pokrojone w wiórki szalotki
1 pokrojona w plastry żółta cukinia
1 pokrojona w plastry zielona cukinia
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 ml białego wina
200 ml śmietany kremówki
Sok z 1 cytryny
Sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, ostra papryka Prymat do smaku
1 pęczka świeżej bazylii
4 suszone pomidory
4 kapary
4 łyżeczki sera gorgonzola
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin. Na oliwie z oliwek i maśle podsmażyć cebulę, pora, czosnek, zieloną i żółtą cukinię, dodać wino i śmietanę i zagotować. Następnie sos doprawić do smaku. Marynowaną pierś z kurczaka oprószyć mąką, podsmażyć na oliwie, a następnie piec 5 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowaną pikantną pierś z kurczaka podawać na aromatycznym sosie z cząstkami suszonych pomidorów, serem gorgonzola, kaparami i listkami świeżej bazylii.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN