Przystawka gorąca:
Pachnący pasztet z sarny pieczony w cieście maślanym z konfiturą z borówek
Składniki:
80 g udźca z sarny
20 g schabu cielęcego
1 jajko
20 g cebuli, marchwi i pietruszki
czerwone wino
owoce jałowca
majeranek
czosnek
10 g borówek
50 g ciast maślanego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso udusić z warzywami i ziołami, zmielić, piec w cieście maślanym 15-20 min. w temp. 190 st. C. Podawać w borówkami.
Danie główne:
Kaczka pieczona z jabłkami, modrą kapustą i sosem z szarej renety z dodatkiem krupniku
Składniki:
1,5 kaczki barbarie
2 jabłka „Szara reneta”
100 g kapusty czerwonej
20 g orzecha włoskiego
20 g rodzynków
czerwone wino
krupnik
białe wino
1 pomarańcza
Majeranek, czosnek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Marynujemy kaczkę w majeranku i czosnku, nadziewamy pomarańczą oraz jabłkami z czerwonym winem. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 2 godziny. Podajemy bez kości z kapusta i jabłkami z krupnikiem.
Deser:
Kremówka z malinami
100 g ciasta francuskiego
50 g malin
1 marakuja
10 g mąki
20 ml mleka
20 ml śmietany 36%
laska wanilii
2 żółtka
30 g cukru
10 g cukru pudru
mięta
Przygotowanie:
Upieczone, cienkie plastry ciasta przekładamy kremem waniliowym i malinami. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem z marakui.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN