Materiał promocyjny

Odstaw colę i pij beaujolais!

To rada mistrza kuchni Andrzeja Polana, który proponuje do beaujolais pieczone kiełbaski i rożne sery.

Pieczone kiełbaski chipolata

Składniki:

500 g białej kiełbasy

4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

150 ml białego wina

papryczka peperoni

Przygotowanie:

Surowe kiełbaski wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy czosnek, papryczkę, oliwę i gotujemy wszystko razem. Za pomocą ostrego widelca nakłuwamy kiełbaski podczas gotowania. Taka zabawa: trafiona-zatopiona, ale ostrożnie, bo gorący płyn może nas oparzyć. Gotowanie trwać musi, aż płyn nam prawie całkowicie odparuje. Zostaje sam smak, więc teraz dolewamy białe wino i ponownie odparowujemy. W trakcie tego zabiegu nasze blade kiełbaski zamienią się w śliczne rumiane kiełbaski. Podajemy je najlepiej z sosem pomidorowym i bagietką.

Kiełbaski wieprzowe w francuskich rożkach

Składniki:

250 g białe kiełbaski

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 łyżki musztarda Dijon

2 żółtka

Sól

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy musztardą Dijon. Kiełbaski upieczone zgodnie z przepisem wcześniejszym układamy na trójkątach i zwijamy zgrabne rożki. Powinny wyglądać jak croissanty. Piec rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Żółtkiem smarujemy rożki, posypujemy solą i buch do pieca.

Camembert, brie, door blue, mozzarella wszystko razem na drożdżowym cieście

Składniki:

900 g mąki

500 ml wody

15 g drożdży

25 g soli

1 opakowanie zielonych oliwek

czarny pieprz

Przygotowanie:

Ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Sery kroimy w plastry i odstawiamy. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy i delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Na wierzch układamy wszystkie rodzaje sera, piegi z oliwek i wszystko posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości